Jak opravit směrovač. Řešení běžných problémů se směrovačem

Jak restartovat bezdrátový směrovač?
Postup, jak restartovat modem a směrovač, se může lišit, ale obecně vypadá takto:

  1. Odpojte napájecí kabel směrovače od zdroje napájení.
  2. Odpojte napájecí kabel modemu od zdroje napájení. …
  3. Počkejte alespoň přibližně 30 sekund. …
  4. Připojte modem zpátky ke zdroji napájení. …
  5. Připojte směrovač zpátky ke zdroji napájení.

Cached

Další informace najdete na support.microsoft.com

Představte se: Pro připojení našich přístrojů k internetu jsou směrovače nezbytné. U směrovačů se však mohou vyskytnout problémy, které mohou narušit naše připojení k internetu, stejně jako u jakéhokoli jiného technologického prvku. V tomto článku se podíváme na typické problémy s routerem a nabídneme jejich řešení krok za krokem. Budeme se zabývat také otázkami, jako například proč se nelze připojit k routeru WiFi, jak resetovat router, zda mohou být routery poruchové a jak dlouho obvykle vydrží. Proč se nemohu připojit k routeru WiFi? K routeru WiFi se možná nemůžete připojit z několika důvodů. Než budete pokračovat, ujistěte se, že je vaše zařízení v dosahu směrovače a že je zapnutá síť WiFi. Pokud to není problém, je třeba dále ověřit SSID (název sítě) a heslo směrovače. Je možné, že jste zadali nesprávné údaje nebo jste změnili přihlašovací údaje, aniž byste zařízení aktualizovali. Chcete-li to napravit, zadejte správné pověření na stránce nastavení směrovače po zadání IP adresy směrovače do webového prohlížeče. Pokud si nejste jisti IP adresou nebo přihlašovacími údaji, měli byste se podívat do dokumentace směrovače nebo se obrátit na asistenční službu výrobce. Jak restartuji svůj směrovač?

Problémy s připojením lze často vyřešit restartováním směrovače. Najděte na směrovači tlačítko napájení nebo jej prostě odpojte od zdroje napájení, abyste toho dosáhli. Než jej znovu zapojíte nebo stisknete tlačítko napájení, abyste jej znovu zapnuli, počkejte přibližně 10 až 15 sekund. Tento postup umožní restartovat směrovač a odstranit případné přechodné chyby, které by mohly způsobovat problémy. Po úplném restartování směrovače se znovu připojte k síti Wi-Fi. Opotřebovávají se směrovače jednoduše? Přestože jsou směrovače často spolehlivé, mohou se u nich časem objevit problémy. Nejčastějším důvodem nefunkčnosti směrovače je zastaralý firmware. Výrobci routerů pravidelně poskytují aktualizace firmwaru, aby odstranili chyby, zvýšili výkon a zpřísnili zabezpečení. Neaktualizace firmwaru směrovače může vést k problémům s kompatibilitou, přerušení spojení a snížení rychlosti. Aktualizace firmwaru často kontrolujte na webových stránkách výrobce nebo na stránce nastavení směrovače. I po změně firmwaru může mít váš směrovač stále problémy a v takovém případě je možná na čase jej vyměnit. Jak dlouho jsou směrovače účinné? Životnost směrovače se může měnit v závislosti na řadě proměnných, včetně používání a kvality. Směrovače mají obvykle životnost tři až pět let. Některé směrovače však mohou při pravidelných aktualizacích firmwaru a pečlivé údržbě vydržet i déle. Váš směrovač se může blížit ke konci své životnosti, pokud pozorujete prudké snížení výkonu, časté odpojování nebo problémy s udržením aktuální rychlosti internetu. Pokud chcete zaručit spolehlivé a efektivní připojení k internetu, uvažujte o upgradu na novější model.

Shrnutí:

Pokud podniknete správné kroky, může být řešení problémů se směrovačem jednoduché. Většinu běžných potíží se směrovačem můžete vyřešit tak, že se ujistíte o správnosti nastavení WiFi a zařízení, v případě potřeby restartujete směrovač a udržujete nejnovější verzi firmwaru. Pokud však problémy přetrvávají nebo váš směrovač začíná stárnout, je možná na čase pořídit si nový. Chcete-li mít bezproblémové připojení k internetu, nezapomeňte se poohlédnout a pořídit si router, který splňuje vaše požadavky a má nejnovější funkce.

FAQ
Jak vyřešit chybějící připojení k internetu?

Pokud máte problémy s připojením k internetu, existuje řada postupů řešení problémů, které můžete použít: 1. Ověřte fyzické připojení: Zkontrolujte, zda jsou směrovač a modem bezpečně připojeny ke všem kabelům, včetně ethernetových a telefonních linek. Pokud používáte Wi-Fi, zkontrolujte, zda je vaše zařízení připojeno ke správné síti. Vypněte modem, směrovač a všechna další zařízení, která jsou k nim připojena, včetně počítače a chytrého telefonu.

2. Restartujte svá zařízení. Poté je po krátké prodlevě opět zapněte. Snadný restart může někdy vyřešit problémy s připojením. 3. Resetujte směrovač: Pokud restartování routeru nevede k návratu do výchozího nastavení, vyzkoušejte tento postup. Pomocí kancelářské sponky nebo jiného podobného zařízení stiskněte malé resetovací tlačítko, které obvykle najdete na spodní nebo zadní straně směrovače. Směrovač se resetuje, pokud tlačítko podržíte přibližně 10 sekund. Je možné, že později budete muset síť znovu nakonfigurovat, protože se tím odstraní veškerá osobní nastavení.

4. Zkontrolujte aktualizace firmwaru: Zadejte IP adresu směrovače do webového prohlížeče a přejděte na stránku nastavení. Pokud jsou k dispozici nějaké aktualizace, vyhledejte oblast „Firmware“ nebo „Software Update“. Pokud ano, nainstalujte je podle pokynů. Aktualizace firmwaru mohou často odstranit problémy s připojením. Zkontrolujte u svého poskytovatele internetových služeb, zda ve vaší lokalitě nejsou známy nějaké výpadky nebo problémy.

5. V případě, že se problém týká jejich služeb, mohou vám také pomoci s dalším řešením problémů. Zkontrolujte nastavení brány firewall nebo zabezpečení:

Zkontrolujte, zda firewall nebo bezpečnostní nastavení vašeho routeru nebrání připojení k internetu. Na okamžik vypněte všechny brány firewall nebo bezpečnostní programy a poté zkontrolujte, zda se připojení opraví. Pokud ano, změňte nastavení tak, aby byl přístup k internetu povolen.

7. Zavolejte na linku podpory výrobce směrovače nebo požádejte o odbornou pomoc: Pokud žádné z výše uvedených řešení nefunguje, možná budete muset zavolat na linku podpory výrobce směrovače nebo požádat o odbornou pomoc technika, který dokáže problém identifikovat a vyřešit.

Mějte na paměti, že v závislosti na modelu a konfiguraci vašeho směrovače se mohou konkrétní kroky řešení problémů lišit od těchto základních pokynů.