Understanding the Anatomy of a Category 6 Cable

Kolik kroucených páru vodičů obsahuje UTP kabel?
UTP kabel, to je základní označení síťového kabelu neboli krouceného páru v angličtině označovaného jako twisted pair. Tyto kabely nachází své primární uplatnění při tvorbě počítačových sítí. Užívány jsou také v telekomunikacích. Čtyři kroucené páry jsou mezi sebou ještě dále propletené.
Další informace najdete na www.levnapc.cz

V domácnostech i komerčních zařízeních se kabely kategorie 6 (Cat6) staly preferovanou volbou pro vysokorychlostní připojení k síti Ethernet. Pomocí těchto kabelů lze přenášet data rychlostí až 10 gigabitů za sekundu (Gb/s) na vzdálenost 55 metrů. Zamysleli jste se však někdy nad tím, kolik vodičů typický kabel Cat6 skutečně obsahuje? Pojďme se podívat na podrobnosti a vyřešit některé související dotazy.

Popište kabel kategorie 6. Kroucená dvojlinka známá jako kategorie 6 se většinou používá pro připojení k síti Ethernet. Z hlediska výkonu a rychlosti překonává svého předchůdce kategorii 5e (Cat5e). Hlavním cílem kabelů Cat6 je omezit přeslechy a rušení, což vede ke spolehlivému a rychlému přenosu dat. Lze je použít k modernizaci stávající síťové infrastruktury, protože jsou zpětně kompatibilní s kabely Cat5e a Cat5.

Jak velký je kabel kategorie 6? Dvě velikosti kabelů kategorie 6 jsou běžně 23 AWG a 24 AWG (American Wire Gauge). Průměr drátu uvnitř kabelu se označuje jako AWG. Díky menšímu odporu a přeslechům fungují o něco silnější kabely Cat6 s 23 AWG lépe. Kabely Cat6 24 AWG jsou naopak menší a pružnější, což usnadňuje jejich instalaci na stísněných místech. Kolik vodičů má kabel Cat6a? Kabely Cat6e, běžně označované jako kabely Cat6a (rozšířená kategorie 6), jsou vylepšenou formou kabelů Cat6. Jsou vhodné pro náročné aplikace, jako jsou datová centra, protože jsou konstruovány pro ještě vyšší rychlosti a frekvence přenosu dat. Stejně jako kabely Cat6 mají kabely Cat6a celkem osm vodičů nebo drátů. Aby bylo možné zvládnout větší šířku pásma a snížit ztráty signálu, používají kabely Cat6a často větší vodiče, obvykle 22 AWG.

Všechny kabely Cat6 jsou stejné, že? I když je každý kabel Cat6 vyroben tak, aby splňoval stejné požadavky na výkon, nejsou všechny kabely stejné. Obecný výkon a spolehlivost kabelů Cat6 může být ovlivněna řadou proměnných, včetně kvality použitých materiálů a výrobních postupů. Aby bylo zaručeno, že kabely splňují potřebná kritéria, je rozhodující vybírat kabely od uznávaných dodavatelů. Pro prokázání shody s průmyslovými normami musí být navíc certifikované kabely Cat6 opatřeny příslušným označením nebo emblémem.

Závěrem lze říci, že typický kabel kategorie 6 obsahuje osm vodičů nebo žil. Tyto kabely se dodávají v různých průměrech, včetně 23 AWG a 24 AWG, aby vyhovovaly různým instalačním potřebám. Vylepšená varianta Cat6 zvaná Cat6a má také osm vodičů, ale často jsou silnější, aby podporovaly vyšší rychlost přenosu dat. Chcete-li zaručit optimální výkon a spolehlivost síťové infrastruktury, je nezbytné vybrat spolehlivé a certifikované kabely Cat6.

FAQ
Co je to kabel číslo 6?

Kabel číslo 6, někdy označovaný jako kabel kategorie 6 nebo kabel Cat 6, je odrůda ethernetového kabelu, která se často používá pro drátové sítě. Jedná se o výkonnější variantu kdysi populárního kabelu Cat 5e, která poskytuje vyšší rychlost přenosu dat.

Kabely Cat 6 mohou přenášet data rychlostí až 10 gigabitů za sekundu (10 Gb/s) na krátké vzdálenosti a jsou vyrobeny tak, aby umožňovaly gigabitový Ethernet. V domácím i profesionálním prostředí se často používají k propojení počítačů, serverů, přepínačů, směrovačů a dalších síťových komponent.

Anatomie kabelu kategorie 6 se skládá z několika částí, které zlepšují jeho funkčnost. Obvykle se skládá ze čtyř měděných vodičů, které jsou stočeny dohromady a pokryty ochranným vnějším pláštěm. Pro spolehlivý přenos dat je každý pár vodičů nezávisle stočen, aby se minimalizovaly přeslechy a rušení.

V porovnání s dřívějšími generacemi kabelů mají kabely Cat 6 navíc často pevnější kroucenou strukturu a lepší izolaci, což pomáhá snižovat ztráty signálu a zvyšovat celkový výkon. Kabely Cat 6 lze navíc použít v sítích, kde jsou nainstalovány kabely Cat 5e nebo Cat 5, protože jsou zpětně kompatibilní s předchozími typy kabelů.

Celkově jsou kabely Cat 6 upřednostňovány pro ethernetové sítě v domácích i komerčních prostředích díky svým vysokorychlostním schopnostem a lepšímu výkonu.

Jsou všechny kabely Cat6 stejné?

Ne, kabely Cat6 se od sebe liší. Přestože kabely Cat6 musí splňovat specifické požadavky na výkon, mohou existovat rozdíly ve způsobu jejich výroby, konstrukci a použitých materiálech. U vysoce kvalitních kabelů Cat6 se často vyskytují přísnější výrobní směrnice, větší stínění a kvalitnější měděné vodiče, což přispívá k jejich lepšímu výkonu a spolehlivosti. Při nákupu kabelů Cat6 je zásadní najít spolehlivé výrobce a distributory, abyste se ujistili, že splňují potřebné požadavky a poskytují nejlepší síťový výkon.

Jak vypadá kabel Cat6?

Kabel Cat6, někdy označovaný jako kabel kategorie 6, se mimořádně podobá ostatním ethernetovým vedením. Běžně se jedná o kroucenou dvojlinku, což znamená, že za účelem omezení rušení byly v kabelu zkrouceny čtyři páry měděných vodičů. Samotný kabel ve většině případů pokrývá ochranný vnější plášť, který se obvykle skládá z PVC nebo robustnějšího materiálu, jako je plášť.

Kabel Cat6 tvoří osm různých vodičů a každý pár vodičů je pro rychlou identifikaci barevně označen. Následující systém barevného značení je nejoblíbenější:

– Pár 1: bílá/modrá a modrá Oranžová a bílá/oranžová, pár 2 Pár 3: bílá a zelená/zelená – Pár 4: bílá a hnědá/hnědá Standardní konektor pro připojení k síti Ethernet, RJ-45, se běžně používá k zakončení vodičů na obou koncích. Tyto konektory obsahují osm pinů, které se shodují s osmi vodiči kabelu.

Ačkoli má kabel Cat6 celkově podobný vzhled jako ostatní ethernetová připojení, je vyroben tak, aby umožňoval vyšší rychlost přenosu dat a ve srovnání se staršími kategoriemi kabelů nabízel vyšší výkon a spolehlivost.