Jak vyrobit pevný disk

Jak formátovat pevný disk?
V Ovládacích panelech vyberte ovládací Panel > systém a zabezpečení > Nástroje pro správua potom poklikejte na Správa počítače. V levém podokně v části úložištěvyberte Správa disků. Klikněte pravým tlačítkem na svazek, který chcete formátovat, a vyberte Formát. Cached
Další informace najdete na support.microsoft.com

Pevný disk je důležitou součástí každého počítačového systému, protože ukládá a načítá digitální data. Výroba pevného disku je velmi přesný a složitý postup, přestože se může zdát komplikovaný. V tomto článku se budeme zabývat procesem výroby pevného disku, možností vytvoření vlastního externího pevného disku, využitím pevného disku jako operační paměti a tématem, zda pevné disky vydrží věčně.

Nejprve si vyrobte pevný disk:

Pevný disk se musí vyrábět v několika složitých fázích a na specializovaných strojích. Výroba ploten disku, které jsou obvykle vyrobeny ze skla nebo hliníku, představuje začátek procesu. Aby bylo možné ukládat a číst data, jsou tyto plotny následně pokryty magnetickou látkou, například oxidem železa.

Poté jsou plotny umístěny do čistých prostor, kde robotická montážní linka pečlivě vkládá potřebné komponenty. Mezi tyto součásti patří rameno aktuátoru, které reguluje pohyb čtecích/zapisovacích hlav, a čtecí/zapisovací hlavy, které mají na starosti čtení a zápis dat na plotny.

Poté se k sestavě připevní deska plošných spojů (PCB), na níž je umístěna deska s plošnými spoji pro pevný disk, která zajišťuje potřebné připojení a ovládání disku. Nakonec je disk uzavřen ochranným pláštěm, který chrání před prachem a dalšími nečistotami.

2. Sestavení externího pevného disku: Přestože si většina lidí nemůže dovolit sestavit vlastní pevný disk od začátku, můžete si sestavit vlastní externí pevný disk zakoupením externího krytu a kompatibilního interního pevného disku. Externí pouzdra jsou snadno dostupná, dodávají se v různých velikostech a podporují připojení jako Thunderbolt nebo USB.

Jednoduše otevřete kryt, vložte interní pevný disk do určeného slotu a utáhněte jej, čímž si vytvoříte vlastní externí pevný disk. Před použitím externího pevného disku musí být kryt připojen k počítači pomocí příslušného konektoru. To vám umožní zvětšit úložný prostor nebo vytvořit záložní kopie důležitých souborů.

3. Využití pevného disku jako paměti RAM Pokud je fyzická paměť RAM nedostatečná, mohou stránkovací soubory, někdy označované jako virtuální paměť nebo pevné disky fungující jako paměť RAM, poskytnout další paměťový prostor a zvýšit výkon systému. Přesto je důležité mít na paměti, že použití pevného disku jako paměti RAM je mnohem pomalejší než použití skutečných modulů RAM.

V počítači se systémem Windows přejděte do nastavení Vlastnosti systému a na kartě Upřesnit vyberte možnost používat pevný disk jako paměť RAM. Klepnutím na tlačítko Settings (Nastavení) se vraťte na kartu Advanced (Upřesnit) v části Performance (Výkon). Zde můžete přiřadit místo na pevném disku pro použití jako virtuální paměť a ovládat parametry virtuální paměti.

4. Vydrží pevné disky věčně? Stejně jako všechna ostatní technologická zařízení mají i pevné disky omezenou životnost. Typická životnost pevného disku se může měnit v závislosti na řadě proměnných, například na způsobu používání, klimatických podmínkách a kvalitě výroby. Zatímco některé pevné disky mohou vydržet roky, jiné se mohou náhle porouchat.

V případě selhání pevného disku se doporučuje pravidelně zálohovat data, aby se zabránilo jejich ztrátě. Udržování pevného disku při správné teplotě a vlhkosti, vyhýbání se fyzickým nárazům nebo pádům a používání spolehlivých zdrojů napájení může přispět k jeho delší životnosti.

Shrnutí:

Pevný disk musí být vyroben složitým postupem, který vyžaduje specifické nástroje a znalosti. Pokud si však zakoupíte kryt a interní pevný disk, který je kompatibilní, můžete si vyrobit vlastní externí pevný disk. Ačkoli může nabídnout více paměťového prostoru, použití pevného disku jako paměti RAM je pomalejší než použití skutečné paměti RAM. A konečně, i když pevné disky nakonec selžou, pravidelné zálohování a dobrá údržba mohou snížit dopad na integritu dat.

FAQ
Proč pevný disk zastarává?

Pevné disky (HDD) jsou stále méně důležité, protože disky SSD (solid-state drive) získávají na popularitě a technologicky se zdokonalují. Rychlejší přenos dat, nižší spotřeba energie a vyšší odolnost díky absenci pohyblivých součástí jsou jen některé výhody, které mají SSD oproti HDD.

SSD jsou také menší a lehčí než HDD, což je předurčuje k použití v přenosných zařízeních, jako jsou tablety a notebooky. Výrobní náklady SSD disků se snížily spolu s technologickým pokrokem, což snížilo jejich cenu pro spotřebitele.

Kromě toho výrazně roste poptávka po rychlejších a efektivnějších řešeních ukládání dat, zejména s nástupem cloud computingu a datově náročných aplikací. Ve srovnání s pevnými disky nabízejí disky SSD rychlejší přístupové doby a rychlejší vyhledávání souborů, takže tyto požadavky mohou úspěšněji zvládnout.

Tyto důvody vedly k postupnému nahrazování pevných disků SSD disky v řadě odvětví, včetně spotřební elektroniky, datových center a podnikových úložišť. Ačkoli v některých situacích, kdy je zapotřebí vysoká kapacita úložiště za nižší cenu, lze stále používat pevné disky, obecný trend ukazuje, že disky SSD rychle nahrazují pevné disky jako preferovaná volba v současné výpočetní technice.

Jak se vyrábí SSD?

K výrobě disků SSD (Solid-State Drive) se používá složitá metoda složená z několika kroků. Níže je uveden přehled výrobního procesu:

1. Výroba paměti NAND Flash: Nejprve se musí vyrobit paměťové čipy NAND flash, které budou použity k ukládání dat v SSD. Tyto čipy se vyrábějí metodou zvanou fotolitografie ve specializovaných výrobních zařízeních známých jako faby.

2. Balení: Po výrobě se čipy NAND flash ukládají do malých obdélníkových modulů. To znamená, že se čipy spolu s řadiči, kondenzátory a rezistory připevní na desku plošných spojů (PCB).

3. Integrace řadiče: Řadič, který řídí ukládání, načítání a další operace, je základní součástí SSD. Opravu chyb, vyrovnávání opotřebení a šifrování zajišťuje řadič, který je zabudován v modulu SSD.

4. Vývoj firmwaru: Software, který řídí provoz SSD, se nazývá firmware. Je navržen a optimalizován tak, aby zaručoval spolehlivý výkon a bezproblémový uživatelský zážitek. Metody správy dat, zpracování chyb a správa napájení jsou jen některé z věcí, které firmware řídí.

5. Montáž: Konečná podoba disku SSD, která může být 2,5palcová, M.2 nebo jiná, vzniká sestavením modulů SSD s deskou plošných spojů a dalšími součástmi.

6. Testování: Po sestavení procházejí disky SSD důkladným testováním, které zaručuje jejich funkčnost, spolehlivost a kompatibilitu s řadou systémů. Testuje se rychlost čtení a zápisu, zpracování chyb, teplotní tolerance a další faktory.

7. Zajištění kvality: Aby bylo jisté, že disky SSD splňují požadované požadavky, musí po dokončení testovacího procesu projít testy zajištění kvality. Ty zahrnují kontrolu výrobku na fyzické vady, potvrzení přesnosti dat a vyhodnocení výkonu jako celku.

8. Balení a distribuce: Po zabalení do obalů připravených pro maloobchodní prodej jsou disky SSD odeslány k prodeji na různá tržiště.

Je nezbytné mít na paměti, že se jedná pouze o zjednodušený přehled a že v závislosti na konkrétním výrobci a modelu SSD může skutečný výrobní proces obsahovat další procesy a úpravy.