Jak zkontrolovat teplotu notebooku a systému v systému Windows 10

Pro udržení špičkového výkonu a zabránění poškození hardwaru je nezbytné sledovat teplotu notebooku nebo počítače. Přehřátí může mít za následek selhání komponent, zhroucení systému, a dokonce i nevratné poškození. Tento článek pojednává o mnoha způsobech kontroly teploty notebooku nebo počítače se zaměřením na platformu Windows 10. Probereme také, zda má systém Windows 10 vestavěný monitor teploty procesoru a jak zkontrolovat teplotu procesoru konkrétně u notebooků Dell.

Ke sledování teploty notebooku nebo počítače existují různé alternativy softwaru. Mezi nejoblíbenější možnosti patří aplikace třetích stran, například HWMonitor, Core Temp nebo Open Hardware Monitor. Tyto nástroje důkladně popisují teplotu hardwaru vašeho systému, včetně CPU, GPU a dalších komponent. K zobrazení aktuálních údajů o teplotě stačí stáhnout a nainstalovat software.

Pokud dáváte přednost integrované možnosti, systém Windows 10 nabízí vlastní nástroj pro sledování teploty s názvem Windows Performance Monitor. Chcete-li k němu získat přístup, otevřete dialogové okno Spustit pomocí klávesové zkratky Windows + R, poté zadejte „perfmon“ a klepněte na tlačítko Enter. Chcete-li přidat nový čítač, vyberte v okně Sledování výkonu oblast „Sledování výkonu“ a klikněte na tlačítko „+“. V rozevírací nabídce vyberte položku „Temperature“ a poté vyberte konkrétní čidlo, které chcete sledovat (například teplotu procesoru). Obnovovací frekvenci lze změnit a lze také nastavit upozornění na vysoké teploty.

Uživatelé notebooků Dell mají přístup ke speciálnímu nástroji Dell Power Manager, který může pomoci při sledování teploty systému. Tento software, který je vyroben speciálně pro počítače Dell, nabízí údaje o teplotě, stavu baterie a využití energie. Z oficiálních webových stránek společnosti Dell si můžete stáhnout a nainstalovat program Dell Power Manager do svého notebooku. Údaje o teplotě CPU a GPU v reálném čase lze po instalaci programu nalézt v části „Thermal Management“.

Odpověď zní ne, systém Windows 10 není vybaven vestavěným monitorem teploty procesoru. Program Windows Performance Monitor neobsahuje samostatný monitor teploty procesoru, ale může zobrazovat údaje o teplotě. Proto se pro přesné sledování teploty procesoru doporučuje využít specializovaný nástroj nabízený výrobcem notebooku nebo software třetích stran, jako jsou ty dříve popsané.

Závěrem lze říci, že hlídání teploty notebooku nebo počítače má zásadní význam pro zachování jeho funkčnosti a zabránění případnému poškození hardwaru. Komplexní údaje o teplotě systému lze získat pomocí aplikací třetích stran, jako jsou HWMonitor, Core Temp a Open Hardware Monitor. Uživatelé systému Windows 10 mají možnost používat integrovanou aplikaci Windows Performance Monitor nebo Dell Power Manager pro uživatele notebooků Dell. Pro přesné sledování teploty procesoru se doporučuje používat software třetích stran nebo software poskytovaný výrobcem notebooku, protože systém Windows 10 nemá specifický monitor teploty procesoru.

FAQ
Je 90c pro procesor bezpečné?

Ne, obecně se má za to, že teplota 90 °C není pro procesor bezpečná. „Tj Max“ neboli „maximální teplota tepelného spoje“ je maximální bezpečná teplota, která platí pro většinu procesorů. U současných procesorů se tato hranice často pohybuje kolem 100 °C. Překročení této teploty může mít za následek dlouhodobé přehřívání, snížení výkonu a případně neopravitelné poškození procesoru. Pro zajištění bezpečného a efektivního fungování se doporučuje udržovat teplotu procesoru pod 90 °C.

Jak mohu zkontrolovat teplotu CPU a GPU?

V systému Windows 10 existuje řada softwarových programů, které můžete použít ke kontrole teploty CPU a GPU. Zde je několik oblíbených možností:

HWMonitor je bezplatný program, který nabízí sledování teploty CPU, GPU a dalších hardwarových komponent v reálném čase. Chcete-li zobrazit naměřené hodnoty teploty, můžete si jej stáhnout z oficiálních webových stránek, nainstalovat a poté spustit aplikaci.

2. Otevřete aplikaci Hardware Monitor: Open Hardware Monitor je stejně jako HWMonitor bezplatný software, který umožňuje sledovat teploty GPU a CPU. Uvádí konkrétní otáčky ventilátorů, údaje o teplotě a další údaje o hardwaru. Chcete-li zobrazit údaje o teplotě, můžete jej získat z oficiálních webových stránek, nainstalovat a spustit software.

3. Core Temp: Core Temp je jednoduchý, lehký program, který se specializuje na sledování teploty procesoru. Nabízí aktuální hodnoty teploty pro každé jádro procesoru v počítači. Chcete-li zobrazit teplotu procesoru, stáhněte si program Core Temp z jeho oficiálních webových stránek, nainstalujte jej a poté aplikaci spusťte.

4. MSI Afterburner je oblíbená možnost pro kontrolu teplot CPU a GPU, pokud vlastníte grafickou kartu MSI. Kromě sledování teploty nabízí i funkce pro přetaktování a přizpůsobení otáček ventilátorů. Chcete-li zkontrolovat teploty CPU a GPU, stáhněte si aplikaci MSI Afterburner z oficiálních webových stránek MSI, nainstalujte ji a poté přejděte do sekce sledování teplot.

Vždy sledujte teploty CPU a GPU, abyste se ujistili, že se pohybují v přijatelných provozních mezích.

Jaká je zkratka pro kontrolu teploty CPU?

V počítači se systémem Windows 10 můžete pomocí kombinace klávesových zkratek „Ctrl + Shift + Esc“ spustit Správce úloh a zkontrolovat teplotu CPU. Otevřete Správce úloh, vyberte kartu „Výkon“ a poté v nabídce vlevo vyberte položku „CPU“. Pod položkou „Teplota“ můžete zobrazit teplotu procesoru.