Typy paměti RAM. Komplexní průvodce

Kolik mám RAM?
Klikněte pravým tlačítkem myši na Start a následně volbu Systém. Zobrazí se informační okno O systému, kde v podsekci Specifikace zařízení u textu Nainstalovaná paměť RAM uvidíte, kolik GB máte v pc.
Další informace najdete na www.cistepc.cz

Každý počítačový systém musí obsahovat paměť RAM (random access memory), která má na starosti dočasné ukládání dat, k nimž potřebuje procesor počítače rychle přistupovat. Výkon a efektivitu počítače výrazně ovlivňuje paměť RAM. V tomto příspěvku prozkoumáme různé konfigurace paměti RAM na trhu, objasníme jejich vlastnosti a odpovíme na některé často kladené otázky týkající se paměti RAM.

Existují různé druhy paměti RAM, z nichž každý má zvláštní vlastnosti a kapacitu. Nejčastěji používanými odrůdami jsou dynamická paměť s náhodným přístupem (DRAM), statická paměť s náhodným přístupem (SRAM), synchronní dynamická paměť s náhodným přístupem (SDRAM) a paměť RAM s dvojitou rychlostí přenosu dat (DDR).

Nejběžnějším typem paměti RAM v současných systémech je DRAM. Jelikož se jedná o nestálý druh paměti, je třeba informace v ní obsažené často obnovovat. V integrovaném obvodu je každý bit dat uchováván v samostatném kondenzátoru paměti DRAM. Paměť DRAM je ve srovnání s ostatními typy pamětí RAM pomalejší, ačkoli poskytuje značnou úložnou kapacitu za poměrně nízkou cenu.

Rychlejší a dražší verze paměti RAM se nazývá SRAM. Výborně se hodí pro paměť cache, protože ji není třeba neustále obnovovat. V klopném obvodu, který uchovává data tak dlouho, dokud je přivedeno napájení, ukládá SRAM informace. Paměť SRAM se často používá v cache paměti procesorů a ve vysoce výkonných výpočetních systémech díky své rychlosti a stabilitě.

Vylepšený druh paměti DRAM nazývaný SDRAM pracuje synchronizovaně s rychlostí sběrnice počítače. Je efektivnější než běžná paměť DRAM, protože poskytuje vyšší rychlost přenosu dat. Díky cenové dostupnosti a kompatibilitě s řadou procesorů se paměť SDRAM často používá v serverech, noteboocích a stolních počítačích.

Ještě vyšší rychlost přenosu dat nabízí paměť DDR RAM, která je jednou z forem paměti SDRAM. Na rozdíl od paměti SDRAM se vyznačuje novou technikou odesílání dat na vzestupné i sestupné hraně hodinového signálu, čímž dochází k jeho zdvojnásobení. Existuje několik generací paměti DDR RAM, přičemž v současných systémech je nejrozšířenější DDR4. Ve srovnání se svými předchůdci má paměť DDR4 RAM vyšší hustotu, nižší spotřebu energie a vyšší výkon.

Odpověď na následující otázku: Paměť DDR4 RAM je typem paměti DRAM, nikoli SRAM. Stejně jako ostatní druhy DRAM funguje na stejných základních principech dynamického ukládání dat do paměti a vyžaduje časté obnovování pro zachování dat.

Nejrozšířenějším druhem paměti RAM je DDR4, která je nejlepší. Díky své dostupnosti, cenové dostupnosti a kompatibilitě se současnými procesory se prosadila jako standard pro většinu stolních počítačů, notebooků a serverů. Je důležité mít na paměti, že typ paměti RAM potřebný pro konkrétní systém závisí na věcech, jako jsou specifikace procesoru a kompatibilita základní desky. Pro přesné informace se vždy doporučuje nahlédnout do příručky k systému nebo do pokynů výrobce.

Typ nevolatilní paměti známý jako ROM (Read-Only Memory) se používá k ukládání dat, která nelze změnit ani vymazat. Firmware, systém BIOS a další důležité systémové instrukce jsou často uloženy v paměti ROM. Paměť ROM poskytuje trvalé úložiště na rozdíl od paměti RAM, která slouží pouze jako dočasné úložiště.

Odpověď na otázku, zda je paměť DDR4 lepší než paměť DDR5, závisí na konkrétní situaci. V porovnání s DDR4 nabízí DDR5 vyšší rychlost přenosu dat, větší hustotu paměti a lepší úsporu energie. Jedná se o novou generaci paměti RAM. Paměť DDR5 však zatím není tak snadno dostupná jako DDR4 a pouze systémy postavené na její podporu ji budou moci plně využít. Paměť DDR4 RAM nabízí pro většinu uživatelů nejlepší poměr výkon/cena, zatímco paměť DDR5 bude nabývat na významu s tím, jak se bude prosazovat.

Závěrem lze říci, že důkladná znalost různých konfigurací paměti RAM je pro informovaný výběr nebo upgrade počítače nezbytná. Ačkoli je paměť RAM DDR4 v současné době nejoblíbenější a nejčastěji používaná, ostatní druhy paměti RAM, včetně pamětí SRAM, SDRAM a DDR5, mají každý své vlastní výhody založené na kompatibilitě systému a speciálních požadavcích. Při výběru nejlepšího typu paměti RAM pro váš systém mějte na paměti jeho požadavky a požádejte o radu výrobce nebo odborníky z oboru.

FAQ
Proč je DDR4 lepší než DDR3?

Z několika důvodů je DDR4 výhodnější než DDR3: 1. vyšší rychlost: Ve srovnání s DDR3 nabízejí moduly DDR4 RAM vyšší rychlost přenosu dat. S pamětí DDR4 je možné dosáhnout vyšších taktovacích frekvencí, což zvyšuje výkon systému jako celku. 2. Větší šířka pásma: Ve srovnání s pamětí DDR3 nabízí paměť DDR4 RAM větší šířku pásma. To umožňuje rychlejší a efektivnější zpracování, protože dokáže zpracovat více dat najednou. 3. Větší kapacita: Moduly DDR4 RAM podporují větší kapacitu než moduly DDR3 RAM. Paměť DDR4 RAM umožňuje počítačům mít k dispozici více paměti, což je výhodné pro úlohy náročné na paměť, jako je střih videa a hraní her. 4. Menší spotřeba energie: DDR4 RAM spotřebovává méně energie, protože pracuje při nižším napětí než DDR3 RAM. To nejen pomáhá šetřit energii, ale také produkuje méně tepla, což zlepšuje chlazení systému. Paměť DDR4 RAM využívá sofistikovanější architekturu, což má za následek lepší rychlost přenosu dat a nižší latence, což vede k vyšší efektivitě. To vede k celkově vyšší efektivitě systému, což umožňuje snadnější multitasking a rychlejší reakce. Paměť DDR4 RAM přináší značný nárůst výkonu, takže je pro současné počítače vhodnější volbou, i když paměť DDR3 RAM může být pro mnoho aplikací stále dostačující.