Jak opravit telefon spadlý do vody. A Comprehensive Guide

Kolik stojí oprava mobilu po utopení?
iV nabídce většiny specializovaných servisů se nachází oprava utopeného telefonu. Cena se pohybuje od 500 do 1 500 Kč. Cached
Další informace najdete na www.alza.cz

Přestože pád telefonu do vody může být nepříjemný, existuje velká šance, že jej zachráníte, pokud budete jednat rychle a vhodně. V tomto článku si projdeme, co dělat, když vám telefon spadne do vody, bez ohledu na to, zda stále funguje. Odpovíme také na některé často kladené otázky, například zda rýže skutečně urychluje proces vysoušení mokrého telefonu, zda je možné nechat telefon opravit odborníkem a další techniky vysoušení.

1. Přijměte okamžitá opatření a telefon odpojte: Rychlé jednání je prvním a nejdůležitějším krokem. Pokud telefon omylem spadne do vody, okamžitě jej vyjměte. Pravděpodobnost trvalého poškození se zvyšuje s dobou, po kterou je pod vodou. Po vytažení z vody telefon vypněte, aby nedošlo ke zkratu. Vyvarujte se pokusů zjistit, zda stále funguje, protože by to mohlo vést k dalšímu poškození.

2. Vyjměte vnější součásti a osušte povrch:

Poté vyjměte všechny vnější součásti, které mohou být oddělené, včetně karty SIM, paměťové karty a pouzdra telefonu. Ty by mohly shromažďovat vlhkost a vést ke korozi. Vnější povrch telefonu pečlivě osušte měkkým ručníkem, který nepouští vlákna. Vyvarujte se tření, protože by se do přístroje mohlo dostat více vody. 3. Osušte vnitřek telefonu: Nejúčinnějším způsobem vysoušení vnitřku telefonu je použití vysoušecích prostředků. I když je často doporučována rýže, pokud ji nemáte po ruce, existují i jiné možnosti. Velmi dobře pohlcují vlhkost balíčky silikagelu, které lze nalézt v různých výrobcích, jako je obuv nebo obaly na elektroniku. Ujistěte se, že je telefon zcela ponořen v uzavíratelném plastovém sáčku s několika balíčky silikagelu. Nechte jej na suchém a teplém místě alespoň 24 až 48 hodin.

4. Vyvarujte se běžných chyb: Při pokusu o opravu telefonu poškozeného vodou byste se měli vyvarovat některých chyb. Především se vyvarujte používání fénu nebo jiného přímého zdroje tepla k vysoušení telefonu, protože přílišné teplo může poškodit jeho vnitřní části. Kromě toho před nabíjením nebo zapnutím telefonu počkejte, až bude zcela suchý, protože by mohlo dojít ke zkratu. Nakonec telefonem netřeste ani se ho nedotýkejte, protože by mohlo dojít k rozptýlení vody a případnému poškození choulostivých součástek. Můžete si nechat telefon odborně opravit? Pokud kutilská řešení nefungují nebo pokud se obáváte opravit telefon sami, máte možnost požádat o odbornou pomoc. Četné servisy telefonů, které se specializují na opravy poškození vodou, mají vybavení a know-how, které váš smartphone zachrání. Mějte však na paměti, že pravděpodobnost úspěchu se může lišit v závislosti na závažnosti poškození a může být spojena s dalšími poplatky. Odvodnění bez rýže: Přestože je rýže typickým materiálem v domácnosti, který lidé používají k vysušení mokrých telefonů, není jediným. Kočičí stelivo, balíčky silikagelu, a dokonce i komerčně dostupné elektronické sušicí zařízení představují několik alternativních technik. Klíčové je najít materiál pohlcující vlhkost, který lze vedle telefonu uzavřít do vzduchotěsné nádoby. Vysuší rýže skutečně mokrý telefon? Díky své schopnosti pohlcovat vlhkost se rýži dostalo mnoha rad pro sušení mokrých telefonů. Nejedná se o spolehlivou strategii, přestože může být do jisté míry účinná. Rýže nemusí být při pohlcování vlhkosti tak účinná jako specializované vysoušecí prostředky, například balíčky silikagelu. Zrnka rýže se navíc mohou náhodně dostat do portů nebo štěrbin telefonu a způsobit další škody. V důsledku toho je vhodnější použít silikagel než rýži jako poslední možnost, protože se jedná o méně účinný vysoušecí prostředek.

Závěrem lze říci, že rychlá akce a správná opatření mohou zvýšit vaše šance na opravu telefonu, který spadl do vody. Nezapomeňte telefon rychle vypnout, odstranit všechny vnější části, vysušit povrch a použít vysoušecí prostředky k vysušení vnitřku. Pokud kutilská řešení nezabírají, přichází v úvahu konzultace s odborníkem. Při použití rýže jako vysoušecího prostředku se vyvarujte typických omylů a buďte opatrní. Pokud budete jednat rychle a použijete správné postupy, může se vám podařit telefon poškozený vodou opravit.

FAQ
Mohu k vysušení telefonu použít vysoušeč vlasů?

Pokud vám telefon spadl do vody, neměli byste se jej pokoušet vysušit fénem. Teplo z fénu může poškodit vnitřní části telefonu. Pro odstranění vlhkosti se doporučuje telefon jemně osušit měkkým hadříkem a poté jej vložit do misky s nevařenou rýží nebo do balíčků se silikagelem.

Jak mohu telefon vysušit rychleji?

Zde je několik návrhů, jak rychleji vysušit telefon poté, co byl ponořen do vody: 1. Okamžitě vyjměte telefon z vody. Poškození vodou je tím pravděpodobnější, čím déle je ponořen. 2. Vypněte telefon: Aby nedošlo ke zkratu, stiskněte a podržte tlačítko napájení, dokud se zařízení nevypne. 3. Vyjměte všechna příslušenství a kartu SIM: Abyste se ujistili, že vyschnou jednotlivě, vyjměte z telefonu pouzdro, kryt a kartu SIM. 4. Odstraňte přebytečnou vodu: Jemně otřete vnější stranu telefonu, abyste se zbavili viditelné vody pomocí měkkého hadříku nebo ručníku.

5. Použijte vysoušedlo nebo vysoušecí prostředek: Vložte telefon do nádoby se syrovou rýží, silikagelovými balíčky nebo jiným typem vysoušedla. Tyto látky pomáhají absorbovat vlhkost a urychlují proces vysoušení. Ponechte telefon v nádobě alespoň 24 až 48 hodin.

6. Nepoužívejte zdroje tepla: Přestože by mohlo být lákavé použít fén nebo nechat telefon v blízkosti topení, přílišné teplo by mohlo poškodit vnitřní části telefonu. Používejte pouze přirozené techniky sušení. Pokud je to vůbec možné, zkuste použít vysavač, abyste z telefonu jemně odstranili veškerou vlhkost.

7. Aby nedošlo k poškození zařízení, dbejte na to, abyste se k němu nepřibližovali příliš blízko.

Při sušení mokrého telefonu se vždy obrňte trpělivostí. Urychlení postupu by mohlo způsobit další problémy. Pokud se telefon po vysušení nezapne nebo se jeho stav nezlepší, doporučujeme vyhledat odbornou pomoc nebo se obrátit na výrobce.