Jak vypnout UAC ve Windows 10. Průvodce krok za krokem

Řízení uživatelských účtů (UAC), funkce systému Windows 10, pomáhá chránit počítač tím, že zabraňuje neoprávněným změnám nastavení systému. Přestože UAC pomáhá se zabezpečením, některým uživatelům může připadat obtěžující nebo opakující se. Provedeme vás postupem, jak UAC v systému Windows 10 vypnout, pokud si to přejete. Probereme také bezpečnostní důsledky odstranění UAC, jak jej zakázat bez hesla správce a zda lze UAC obejít.

1. Zakázání výzvy UAC ve Windows 10

V systému Windows 10 proveďte následující akce, abyste zakázali výzvu UAC:

Krok 1: Pomocí vyhledávacího pole systému Windows vyhledejte položku Ovládací panely a poté ji vyberte z výsledků.

Krok 2: V nabídce Ovládacích panelů vyberte položku „Uživatelské účty“.

Třetí krok: Na panelu Uživatelské účty vyberte možnost „Změnit nastavení Řízení uživatelských účtů“.

4. krok: UAC je obvykle nastaveno na třetí úroveň, která vás upozorní, když se programy pokusí upravit váš počítač. Chcete-li UAC vypnout, jednoduše posuvník posuňte do dolní části na hodnotu „Nikdy neupozorňovat“.

Krok 5: Chcete-li změny uložit, klikněte na tlačítko „OK“.

Upozorňujeme, že vypnutím upozornění UAC se sníží zabezpečení systému. Při úpravách počítače buďte opatrní a stahujte a instalujte software pouze z důvěryhodných stránek.

2. Bezpečnostní důsledky vypnutí UAC v systému Windows 10 Vypnutí UAC v systému Windows 10 může případně zvýšit pravděpodobnost provedení neoprávněných změn v systému. Před škodlivým softwarem a neoprávněným přístupem k důležitým systémovým nastavením chrání UAC. Vypnutím UAC v podstatě umožňujete aplikacím provádět změny bez vašeho vědomí nebo souhlasu.

Je velmi důležité vyvážit potenciální bezpečnostní důsledky a snadnost vypnutí UAC. Pokud se rozhodnete vypnout UAC, nezapomeňte pravidelně aktualizovat operační systém a mít nainstalovaný spolehlivý antivirový software, který vás ochrání před možnými útoky.

3. Zakázání UAC bez hesla správce Abyste mohli zakázat UAC bez hesla správce, musíte být přihlášeni jako správce počítače. Chcete-li vypnout UAC při použití účtu správce, postupujte podle předchozích pokynů.

Pokud ještě nemáte účet správce, musíte se spojit se správcem nebo získat potřebné informace. Bez dostatečného oprávnění může vypnutí UAC porušit systémové zásady a ohrozit zabezpečení počítače.

4. Obcházení UAC

Nedoporučuje se obcházet bezpečnostní opatření UAC jeho obcházením. UAC je vytvořeno k zastavení neoprávněných změn a k ochraně systému před jakýmkoli nebezpečím. Obcházení UAC by mohlo váš počítač vystavit malwaru, virům a dalším škodlivým útokům.

Hackeři a online zločinci mohou objevit způsoby, jak obejít UAC, ale tyto techniky jsou často složité a vyžadují vysokou úroveň znalostí počítačové bezpečnosti. Chcete-li snížit možnost zneužití, je důležité udržovat operační systém záplatovaný nejnovějšími aktualizacemi zabezpečení a používat spolehlivý antivirový software.

Závěrem lze říci, že v systému Windows 10 je možné vypnout UAC, ale může to znamenat bezpečnostní rizika. Je vhodné zvážit pohodlí, které UAC poskytuje, a nutnost jeho zakázání. Při úpravách nastavení počítače buďte vždy opatrní a ujistěte se, že nastavení zabezpečení je spolehlivé. Při používání systému mějte na paměti, že dosažení rovnováhy mezi zabezpečením a jednoduchostí je nezbytné.

FAQ
Jak mohu deaktivovat UAC pomocí nástroje msconfig?

Níže uvedené kroky lze použít k deaktivaci Řízení uživatelských účtů (UAC) v systému Windows 10 pomocí nástroje msconfig: 1. Dialogové okno Spustit spustíte stisknutím klávesy Windows plus R na klávesnici. 2. Do textového pole zadejte „msconfig“ a stiskněte klávesu Enter nebo klikněte na tlačítko OK. Výsledkem bude otevření okna Konfigurace systému. 3. V okně Konfigurace systému vyberte kartu Nástroje.

4. Vyhledejte položku „Change UAC Settings“ (Změnit nastavení UAC) posunutím seznamu nástrojů dolů. 5. Vyberte možnost „Change UAC Settings“ (Změnit nastavení UAC) a poté vyberte možnost „Launch“ (Spustit). Po stisknutí tlačítka

se otevře okno Nastavení řízení uživatelských účtů. 6. 7. Stiskněte tlačítko

. V poli User Account Control Settings (Nastavení řízení uživatelských účtů) lze nalézt posuvník s různými úrovněmi nastavení UAC. Třetí úroveň, která je navrhovaným nastavením, je výchozí. 8. Chcete-li vypnout UAC, musíte ukazatel přetáhnout do dolní polohy „Nikdy neoznamovat“. 9. Po úpravě posuvníku na ideální nastavení stiskněte tlačítko OK. 10. Aby se úpravy projevily, bude třeba počítač restartovat. V nabídce vyberte možnost Restartovat.

V závislosti na zvolené úrovni bude UAC po restartu počítače vypnuto. Uvědomte si, že vypnutí UAC může váš počítač vystavit bezpečnostnímu nebezpečí, proto byste si měli tuto změnu před provedením dobře rozmyslet.

Proč nevypnout UAC?

Přestože je možné Řízení uživatelských účtů (UAC) ve Windows 10 vypnout, často se to nedoporučuje. Bezpečnostní funkce nazvaná Řízení uživatelských účtů (UAC) chrání počítač před neoprávněnými změnami a škodlivými aplikacemi. Pomáhá zabránit tomu, aby nelegální software měnil váš systém bez vašeho vědomí nebo svolení.

Pokud je funkce UAC vypnutá, může být váš počítač náchylnější k malwaru, virům a dalším bezpečnostním rizikům. Zvyšuje se tím možnost, že potenciálně nebezpečné programy získají přístup do vašeho systému, a odstraňuje se základní vrstva obrany.

UAC slouží také jako připomínací a upozorňovací mechanismus a žádá vás o svolení, kdykoli se software pokusí provést změny, které mohou ovlivnit zabezpečení nebo stabilitu počítače. Tyto výzvy jsou po vypnutí UAC odstraněny, což potenciálně nebezpečným aplikacím usnadňuje provádění úprav bez vašeho vědomí a svolení.

V zájmu zachování bezpečnosti a integrity systému Windows 10 se obecně doporučuje ponechat UAC zapnuté.