Jak udělat dvojitou mezeru ve Wordu. Průvodce krok za krokem

Jak nastavit pevnou mezeru ve Wordu?
Nelze nechat dva verše na jedné straně a dva verše na straně následující. V celém dokumentu pomocí ctrl + H (pro jistotu ještě jednou) zrušte pevné mezery (ctrl + shift + mezerník) a nahraďte je obyčejnými.
Další informace najdete na is.muni.cz

V akademickém a odborném psaní je dvojité řádkování typickou volbou formátování. Text je jednodušší na čtení a lze jej snadněji komentovat a opravovat, protože mezi řádky je dostatek místa. V tomto příspěvku si projdeme, jak ve Wordu udělat dvojitou mezeru, definujeme mezeru 1,5, vysvětlíme rozdíly mezi dvojitou mezerou a mezerou 2,0, ukážeme si, jak udělat dvojitou mezeru ve Wordu na počítači Mac, a vysvětlíme si myšlenku dvojnásobné mezery. Je to dvojité řádkování 2,0?

Mnoho lidí se domnívá, že dvojitého řádkování se dosáhne tak, že se ve Wordu nastaví řádkování 2,0. To znamená, že se nastaví dvojité řádkování. To však není zcela pravda. Při nastavení řádkování na hodnotu 2,0 se mezera mezi řádky ve skutečnosti poněkud zvětší. Abyste dosáhli skutečného dvojitého řádkování, musíte v nastavení řádkování ve Wordu zvolit možnost „2,0“. Co znamená ve Wordu mezera 1,5? Volba formátování známá jako mezera 1,5 přidává 1,5násobek obvyklé mezery mezi řádky. V akademických pracích, esejích a zprávách je obvyklou praxí dosáhnout rovnováhy mezi jednoduchým a dvojitým řádkováním. Výběrem možnosti „1,5“ ze seznamu možností řádkování v aplikaci Word nastavíte v dokumentu řádkování 1,5.

Pokyny pro dvojité řádkování ve Wordu pro Mac

Pokud používáte počítač Mac a chcete ve svém rukopisu ve Wordu udělat dvojité řádkování, postupujte podle těchto jednoduchých pokynů:

1. Spusťte nový soubor aplikace Word. 2. V nabídce v horní části displeje vyberte možnost „Formát“.

Krok 3: V rozevíracím seznamu vyberte možnost „Odstavec“.

4. V zobrazeném okně Odstavec vyhledejte oblast „Mezery mezi řádky“.

5. V rozevíracím seznamu vedle položky „Line spacing“ (řádkování) vyberte možnost „2,0“ pro skutečné dvojité řádkování. 6. Stisknutím tlačítka „OK“ změny uvedete v platnost.

Nyní, když má vaše stránka dvojité řádkování, je jednodušší na čtení a je na ní dostatek místa pro poznámky. Co je to vlastně 2x řádkování?

Dvojité řádkování se často označuje jako 2x řádkování. Znamená to, že běžné řádkování je zdvojnásobeno. Je důležité mít na paměti, že toto slovo je neobvyklé a mohlo by být matoucí. Pro podporu jasné komunikace a porozumění je nejlepší používat termín „dvojité řádkování“.

Závěrem lze říci, že dvojité řádkování je oblíbenou volbou formátování, která poskytuje dokumentům dostatek prostoru mezi řádky. Chcete-li ve Wordu získat skutečné dvojité řádkování, zvolte v možnostech řádkování možnost „2,0“. Další volbou, která vkládá 1,5násobek typické mezery mezi řádky, je 1,5 řádkování. V počítači Mac můžete v dokumentu aplikace Word použít dvojité řádkování tak, že přejdete do nabídky „Formát“ a vyberete možnosti „Odstavec“. Abyste předešli případným nedorozuměním, označujte vždy řádkování jako „dvojnásobné řádkování“, nikoli jako „2x řádkování“.

FAQ
Je 3.0 dvojnásobné řádkování?

Písmeno 3,0 se nepovažuje za dvojité řádkování, ne. Jako dvojité řádkování se označuje řádkování, které je dvojnásobkem standardní výšky řádku v dokumentu. Dvojitého řádkování se obvykle dosahuje v programech pro zpracování textu, jako je Microsoft Word, výběrem možnosti řádkování „2,0“.

Jak ve Wordu udělat dvojnásobnou mezeru 1,5?

Dvojité řádkování 1,5 můžete ve Wordu provést následujícím způsobem: 1. Spusťte nový dokument aplikace Word. Vyberte text, ve kterém chcete udělat dvojitou mezeru, a klepněte na tlačítko

2. Stisknutím klávesové zkratky „Ctrl + A“ vyberete celý text a použijete ji na celý dokument. 3. Otevřete nabídku aplikace Word a vyberte položku „Domů“. 4. Vyhledejte část označenou jako „Odstavec“ a klikněte na malou šipku v pravém dolním rohu této oblasti. Poté se zobrazí dialogové okno „Odstavec“. 5. V dialogovém okně „Odstavec“ vyhledejte v části „Mezery“ rozevírací nabídku „Mezery mezi řádky“. 6. Kliknutím na rozbalovací nabídku vyberte možnost „Multiple“. 7. Do pole „At“ vedle možnosti „Multiple“ napište „2,0“ a klikněte na tlačítko „OK“.

Pomocí aplikace Word můžete text opatřit dvojitou mezerou s odstupem 1,5 řádku podle následujících pokynů.

Jak ve Wordu Online udělat řádkování 1,5?

Pro nastavení řádkování 1,5 ve Wordu Online můžete použít následující akce: V kroku 1 otevřete dokument aplikace Word Online. V kroku 2 vyberte text, který chcete formátovat pomocí řádkování 1,5. Stisknutím klávesové zkratky Ctrl+A vyberte vše a nastavte řádkování pro celý dokument na hodnotu 1,5. 3. Na horním panelu nástrojů vyberte možnost „Odstavec“. Zobrazí se jako řada řádků se šipkou směřující dolů. 4. V pravé části obrazovky se zobrazí panel. Na tomto panelu najděte možnost „Rozestup řádků“. 5. V rozevírací nabídce vedle položky „Line spacing“ kliknutím na ni vyberte možnost „1,5“. 6. Na vybraný text nebo celou stránku se nyní použije řádkování 1,5.

Po provedení změn nezapomeňte dokument uložit, aby se změny projevily.

Jak se ve Wordu dělají jednoduché a dvojité mezery?

Tyto kroky vám ukáží, jak ve Wordu udělat jednoduchou mezeru. Otevřete dokument aplikace Word z kroku 1. Vyberte text, ve kterém chcete udělat jednu mezeru

Krok 2. Stisknutím klávesové zkratky Ctrl+A vyberte celý text a poté zvolte „jednoduchá mezera“ pro celý dokument. 3. Otevřete panel nástrojů aplikace Word a vyberte kartu „Domů“. 4. Chcete-li otevřít dialogové okno Odstavec v části „Odstavec“, klikněte na malou šipku v pravém dolním rohu. 5. V dialogovém okně Odstavec v části „Mezery“ vyhledejte rozevírací nabídku „Mezery mezi řádky“. 6. Klepněte na rozevírací nabídku a ze seznamu možností vyberte „Single“. 7. Chcete-li použít jednoduché řádkování na vybraný text nebo na celý dokument, klepněte na tlačítko „OK“. Chcete-li ve Wordu udělat dvojnásobnou mezeru, postupujte podle následujících postupů: Otevřete dokument aplikace Word z kroku 1. Vyberte text, který si přejete opatřit dvojitou mezerou, a klepněte na tlačítko

2. Stisknutím klávesové zkratky Ctrl+A vyberte celý text a udělejte dvojitou mezeru v celém dokumentu. 3. Otevřete panel nástrojů aplikace Word a vyberte kartu „Domů“. 4. Chcete-li otevřít dialogové okno Odstavec v části „Odstavec“, klikněte na malou šipku v pravém dolním rohu. 5. V dialogovém okně Odstavec v sekci „Mezery“ vyhledejte rozevírací nabídku „Mezery mezi řádky“. 6. Klepněte na rozevírací nabídku a ze seznamu možností vyberte „Double“.

7. Chcete-li použít dvojité řádkování na vybraný text nebo na celý dokument, klepněte na tlačítko „OK“.

Podle následujících kroků můžete ve Wordu rychle přepínat mezi jednoduchým a dvojitým řádkováním.