Jak používat WiFi Direct. Komplexní průvodce

Co je Wi-Fi Direct?
Wi-Fi Direct, zpočátku nazývaný Wi-Fi P2P, je standard Wi-Fi, který umožňuje snadné propojení dvou nebo více zařízení bez nutnosti bezdrátového přístupového bodu (anglicky Access Point, zkráceně AP) a komunikaci běžnými Wi-Fi rychlostmi a to pro různé využití od přenosu souborů až po připojení k internetu.
Další informace najdete na cs.wikipedia.org

WiFi Direct je bezdrátová technologie, která umožňuje připojení a komunikaci mezi zařízeními bez nutnosti připojení k internetu nebo běžné bezdrátové sítě. Nabízí praktickou metodu přenosu dat, streamování médií a dokonce i zrcadlení obrazovek mezi přístroji. V tomto příspěvku prozkoumáme fungování technologie WiFi Direct a uvedeme podrobné pokyny, jak ji využívat na různých gadgetech. Jak WiFi Direct funguje? WiFi Direct funguje jako virtuální hotspot navázáním přímého spojení mezi dvěma zařízeními. Přestože pracuje v jiném režimu, využívá stejnou bezdrátovou technologii (IEEE 802.11) jako typické sítě WiFi. WiFi Direct umožňuje připojení mezi zařízeními bez nutnosti použití směrovače nebo přístupového bodu.

Jedno zařízení slouží jako vlastník skupiny (GO) a ostatní zařízení se připojí ke skupině a vytvoří připojení WiFi Direct. Ostatní zařízení mohou najít síť WiFi Direct, kterou vytvoří zařízení GO, a připojit se k ní. Zařízení mohou po propojení vzájemně komunikovat, sdílet soubory, streamovat média a provádět další funkce. Jak lze odesílat soubory přes WiFi Direct? Proces odesílání souborů pomocí WiFi Direct je jednoduchý. Zde je uveden postup:

1. Zkontrolujte, zda je funkce WiFi Direct povolena a dostupná na obou zařízeních. 2. Vyhledejte možnost WiFi Direct v nabídce nastavení odesílajícího zařízení. V závislosti na zařízení se může nacházet v části „Připojení“ nebo „Síť a internet“. 3. Zapněte funkci WiFi Direct na vysílajícím zařízení a počkejte, až identifikuje blízké objekty. 4. Zapněte funkci WiFi Direct také na přijímajícím zařízení a počkejte, až bude vyhledávat sítě. Vysílající zařízení by mělo zobrazit přijímající zařízení v seznamu dostupných připojení, jakmile se zařízení navzájem zjistí. Žádost o připojení bude odeslána, jakmile vyberete přijímací zařízení ze seznamu v kroku 6. 7. V přijímacím zařízení přijměte žádost o připojení. 8. Po propojení zařízení můžete získat přístup k souboru (souborům), které chcete přenést, na odesílajícím zařízení tak, že tam přejdete. 9. Po výběru souboru(ů) zvolte možnost sdílení nebo odeslání přes WiFi Direct. 10. Budete vyzváni ke schválení příchozího přenosu souborů na přijímajícím zařízení. Soubor(y) bude(ou) odeslán(y) z odesílajícího zařízení do přijímajícího zařízení, pokud přenos odsouhlasíte, podle

11. Jak mohu v zařízení Samsung využívat funkci WiFi Direct?

Výše popsaný obecný postup je podobný tomu, jak používat funkci WiFi Direct na chytrém telefonu Samsung. Nicméně v závislosti na typu a verzi operačního systému se přesný postup může mírně lišit. Následující obecné rady: 1. Přejděte do nabídky nastavení zařízení Samsung. 2. Vyhledejte nebo klepněte na část „Připojení“ nebo „Síť a internet“. 3. Vyhledejte a vyberte možnost „WiFi“. 4. V nastavení WiFi byste měli najít nastavení pro „WiFi Direct“ nebo „Direct Share“. Chcete-li aktivovat funkci WiFi Direct, klepněte na ni.

5. Nechte zařízení dokončit vyhledávání sítí WiFi Direct. Po nalezení sítě vyberte požadované zařízení ze seznamu. 7. Na přijímajícím zařízení přijměte žádost o připojení. Zařízení jsou nyní propojena a můžete začít využívat WiFi Direct ke sdílení souborů nebo k dalším činnostem. Zařízení iPhone bohužel nepodporují nativní funkci WiFi Direct, proto zde najdete návod, jak používat WiFi Direct v zařízení iPhone. Na druhou stranu existují nezávislé aplikace v App Store, které mohou nabídnout srovnatelné funkce. Příkladem jedné z těchto aplikací je „AirDrop“, která umožňuje uživatelům iPhonu bezdrátově sdílet data s jinými zařízeními Apple. Postup použití aplikace AirDrop je následující:

1. Zkontrolujte, zda je v obou zařízeních povolena funkce AirDrop. Chcete-li otevřít Ovládací centrum na iPhonu, posuňte prstem od spodního okraje obrazovky nahoru. 2. Klepnutím na symbol „AirDrop“ jej aktivujte. Chcete-li omezit, kdo může vaše zařízení najít, můžete vybrat možnost „Pouze kontakty“ nebo „Všichni“. 3. Zkontrolujte, zda je funkce AirDrop povolena také na zařízení příjemce (iPhone nebo Mac). 4. Na iPhonu otevřete soubor nebo soubory, které chcete sdílet.

5. Klepněte na tlačítko „Sdílet“, které se obvykle zobrazí jako čtverec se šipkou směřující nahoru.

6. V nabídce sdílení by měla být k dispozici možnost „AirDrop“ souboru(ů). 7. Po klepnutí na možnost AirDrop vyberte ze seznamu přijímající zařízení.

8. Na přijímajícím zařízení přijměte příchozí přenos souboru.

9. AirDrop bude použit k přenosu souboru(ů) z vašeho iPhonu do přijímajícího zařízení.

A konečně, WiFi Direct poskytuje praktickou metodu pro vytvoření přímého bezdrátového připojení mezi zařízeními. Pomocí WiFi Direct můžete na kompatibilních zařízeních jednoduše sdílet soubory, streamovat média nebo zrcadlit displeje podle výše uvedených pokynů. Přestože telefony iPhone nejsou standardně vybaveny připojením WiFi Direct, můžete toto omezení obejít pomocí aplikací, jako je AirDrop.

FAQ
Je Wi-Fi Direct zdarma?

Používání Wi-Fi Direct je obecně bezplatné. Většina zařízení s připojením Wi-Fi obsahuje vestavěnou funkci, která jim umožňuje přímé připojení a vzájemnou komunikaci bez použití směrovače Wi-Fi nebo internetu. Přestože je funkce sama o sobě bezplatná, je nutné si uvědomit, že pokud přenášíte soubory nebo používáte nějaké programy, které vyžadují spotřebu dat, může dojít k jejich zpoplatnění.

Mohu používat Wi-Fi Direct jako hotspot?

Ne, službu Wi-Fi Direct nelze používat jako hotspot. Bez potřeby bezdrátového směrovače nebo přístupového bodu se mohou dvě zařízení k sobě připojit přímo pomocí funkce Wi-Fi Direct. Na rozdíl od běžného hotspotu Wi-Fi je vytvořen pro komunikaci mezi zařízeními a nepodporuje vícenásobné připojení ani sdílení přístupu k internetu.