Jak skrýt vzorec v tabulkách Google

Jak zamknout buňky v tabulce Google?
chránit data heslem.

  1. Otevřete tabulku v Tabulkách Google.
  2. Klikněte na Data. …
  3. Klikněte na Přidat list nebo rozsah nebo klikněte na stávající ochranu a upravte ji.
  4. Pokud chcete chránit rozsah, klikněte na Rozsah. …
  5. Klikněte na Nastavit oprávnění nebo Změnit oprávnění.
  6. Zvolte, jak chcete omezit úpravy:
Další informace najdete na support.google.com

Tabulky Google jsou efektivním nástrojem pro výpočty a analýzu dat. Jeho schopnost používat vzorce k automatizaci výpočtů je jednou z jeho základních vlastností. Chcete-li zachovat důvěrné informace nebo zobrazit úhlednější a uhlazenější list, můžete za určitých okolností chtít skrýt vzorce před zobrazením. V tomto příspěvku se budeme zabývat četnými způsoby skrytí vzorců v tabulkách Google a otázkami, jak odstranit vzorce bez vymazání dat, skrýt vzorce bez zašifrování listů, odhalit skryté vzorce a skrýt vzorce, dokud nejsou zadána data.

1. Skrytí vzorců v tabulkách Google:

Ke skrytí vzorců lze v Listech Google použít funkci „Chránit listy“. Nejprve vyberte rozsah buněk, které obsahují vzorce, jež chcete skrýt. Poté pomocí nabídky pravého tlačítka myši na zadaném rozsahu vyberte možnost „Chránit listy“. V okně ochrany klikněte na tlačítko „Nastavit oprávnění“ a zvolte příslušnou úroveň přístupu (například „Pouze vy“ nebo „Určité osoby“). Nakonec, aby byly úpravy účinné, zaškrtněte políčko „Skrýt vzorce“ a klikněte na tlačítko „Nastavit oprávnění“. Nyní se při zobrazení listu někým jiným zobrazí pouze vypočtené výsledky, nikoli základní vzorce.

2. Odstranění vzorců bez odstranění dat Pomocí nástroje „Vložit hodnoty“ v Listech Google můžete odstranit výpočet, aniž byste odstranili výstupní data. Nejprve vyberte rozsah buněk, které obsahují vzorce, jež chcete odstranit. Chcete-li data zkopírovat, klikněte na vybraný rozsah pravým tlačítkem myši a vyberte možnost „Kopírovat“ nebo stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+C (nebo Cmd+C v počítači Mac). Ještě jednou klikněte pravým tlačítkem myši na stejný rozsah a vyberte možnost „Vložit speciální“ a poté „Vložit pouze hodnoty“. Tím účinně odstraníte vzorce a zároveň zachováte data tím, že vypočtené hodnoty nahradíte vzorci. 3. Skrytí vzorců bez ochranných listů: Pomocí funkce „Podmíněné formátování“ můžete skrýt vzorce bez ochrany celého listu. Nejprve vyberte rozsah buněk, které obsahují vzorce, jež chcete skrýt. Poté v nabídce „Formátování“ vyberte možnost „Podmíněné formátování“. Do pole podmíněného formátování zadejte vzorec „=ISFORMULA()“ (bez uvozovek) výběrem možnosti „Vlastní vzorec je“ z rozbalovací nabídky. Vyberte styl formátování, který je v souladu s barvou pozadí listu, nebo upravte barvu textu tak, aby odpovídala barvě pozadí. Podmíněné formátování aplikujte klepnutím na tlačítko „Hotovo“. Výpočty budou stále zobrazeny, i když vzorce budou zakryty. 4. Zobrazení skrytých vzorců v tabulkách Google:

K zobrazení skrytých vzorců lze v Tabulkách Google použít možnost „Zobrazit vzorce“. Chcete-li zobrazit všechny vzorce v listu, nikoli vypočtené výsledky, stačí stisknout klávesy Ctrl+‘ (nebo Cmd+‘ na počítači Mac). Dalším stisknutím stejné kombinace kláves se opět zobrazí vypočtené výsledky. Je třeba poznamenat, že viditelnost vzorců se v důsledku tohoto přechodného zobrazení trvale nemění.

5. Skrytí vzorců až do zadání dat:

Pro skrytí vzorců až do zadání dat můžete použít možnost „Skrýt řádky“ nebo „Skrýt sloupce“. Nejprve vyberte sloupec nebo řádek, který obsahuje vzorec, který chcete skrýt. Poté kliknutím pravým tlačítkem myši na vybraný řádek nebo sloupec vyberte z kontextové nabídky možnost „Skrýt řádek“ nebo „Skrýt sloupec“. Výsledná data budou pohřbena spolu se vzorcem, dokud se řádek nebo sloupec nezviditelní. vyberte sousední řádky nebo sloupce, klikněte pravým tlačítkem myši a vyberte „Unhide Row“ nebo „Unhide Column“, abyste skrytý řádek nebo sloupec odhalili.

Závěrem: Tabulky Google nabízejí řadu možností pro skrytí vzorců, odstranění vzorců bez odstranění dat, odhalení skrytých vzorců a skrytí vzorců, dokud nejsou zadána data. Pomocí těchto možností můžete měnit viditelnost vzorců v listech a chránit tak důvěrnost důležitých informací nebo dodat své práci úhlednější a profesionálnější vzhled.

FAQ
Jak v aplikaci Excel skrýt vzorce, ale povolit jejich zadávání?

Pomocí těchto postupů můžete v aplikaci Excel skrýt vzorce a zároveň umožnit jejich zadávání: 1. Vyberte buňku (buňky), která (které) obsahuje vzorec (vzorce), který (které) chcete skrýt. 2. V kontextové nabídce vyberte možnost „Formátovat buňky“ kliknutím pravým tlačítkem myši na vybranou buňku nebo buňky.

3. V dialogovém okně Formátovat buňky vyberte kartu „Ochrana“. 4. Zrušte zaškrtnutí políčka „Uzamčeno“ a klepnutím na tlačítko „OK“ uložte úpravy. V kroku 5 vyberte buňku (buňky), kde chcete nyní povolit zadávání. 6. V závislosti na vašich preferencích vyberte na pásu karet aplikace Excel v nabídce „Prohlížení“ možnost „Chránit list“ nebo „Chránit sešit“. 7. Po zadání požadovaného hesla v dialogovém okně Chránit list nebo Chránit sešit klikněte na tlačítko „OK“, čímž stránku nebo sešit zabezpečíte. Vzorce budou po zabezpečení stránky nebo sešitu pohřbeny a uživatelé budou moci zadávat hodnoty pouze do konkrétních buněk.

8.

Tyto postupy vám pomohou skrýt výpočty v aplikaci Excel a zároveň umožnit uživatelský vstup.

Jak odstraníte vzorec a zachováte data?

Pomocí těchto postupů lze z Tabulek Google odstranit vzorec a zároveň zachovat data: 1. Vyberte buňku nebo rozsah buněk, ve kterých se vzorec nachází.

2. Stisknutím klávesové zkratky Ctrl+C (Windows) nebo Command+C (Mac) zkopírujte vybrané buňky. 3. V kontextové nabídce vyberte možnost „Vložit pouze hodnoty“ kliknutím pravým tlačítkem myši na tytéž vybrané buňky. 4. Alternativně můžete vložit pouze hodnoty stisknutím kláves Ctrl+Shift+V v počítači se systémem Windows nebo Command+Shift+V v počítači Mac.

Tímto postupem bude vzorec účinně odstraněn, zatímco data zůstanou zachována. Vzorec bude nahrazen hodnotami výsledků.