Jak přistupovat k registru systému Windows 7 a jeho používání

How do I get to the registry in Windows 7?
Windows 7: Editing the Registry

  1. Open the Start menu and type 'regedit' into the search box.
  2. Select the program 'regedit' from the list of options displayed.
  3. If prompted, select Yes to allow changes to be made to computer.
  4. The Registry Editor will now open.
Další informace najdete na grok.lsu.edu

Registr systému Windows je databáze, která obsahuje důležité parametry a informace operačního systému Windows. Pokročilým uživatelům a odborníkům na IT, kteří chtějí přizpůsobit nastavení systému nebo řešit potíže, se může hodit přístup k registru a jeho úpravy. V tomto článku si projdeme přístup k registru systému Windows 7, zástupce klíče registru, editor registru a způsob opravy registru.

Využití registru systému Windows 7:

Přístup k registru systému Windows 7 získáte následujícím postupem: 1. Chcete-li spustit dialogové okno Spustit, stiskněte na klávesnici klávesu Windows plus R. 2. Klepněte na tlačítko Spustit. 2. Do okna Spustit zadejte „regedit“ a klepněte na tlačítko OK. Výsledkem bude otevření Editoru registru systému Windows. V levé části okna se v Editoru registru zobrazí hierarchická struktura klíčů a hodnot. V systému Windows 7 je zástupce klíče registru následující: Zástupce registru si můžete vytvořit na pracovní ploše, pokud jej často používáte pro rychlý přístup. Při vytváření zástupce klíče registru postupujte podle následujících postupů: Klepněte pravým tlačítkem myši na plochu a zvolte Nový > Zástupce. 2. Do cílového pole zadejte „regedit“ a klepněte na tlačítko Další. 3. Pojmenujte zástupce libovolně, například „Editor registru“, a klikněte na tlačítko Dokončit. 4. Poklepáním na zástupce se nyní okamžitě spustí Editor registru.

Porozumění Editoru registru systému Windows 7:

Pomocí Editoru registru systému Windows 7 můžete zobrazit a upravit nastavení registru. Editor registru má následující významné funkce a možnosti:

1. Klíče: Nastavení a konfigurace v registru jsou uspořádány do klíčů, které fungují jako složky. Mohou obsahovat hodnoty a podklíče. Hodnoty slouží k uložení aktuálních dat registru, včetně uživatelských předvoleb, nastavení systému a nastavení programů. 3. Úpravy: Pro změnu hodnoty stačí dvakrát kliknout na hodnotu a zadat nové informace. Při provádění úprav však buďte opatrní, protože špatné úpravy by mohly vést k nestabilitě nebo problémům se systémem.

Oprava registru systému Windows 7:

Pokud se domníváte, že je registr systému Windows 7 poškozen nebo způsobuje problémy, můžete spustit opravu registru. Před prováděním jakýchkoli úprav se doporučuje vytvořit zálohu registru. Při opravě registru systému Windows 7 postupujte podle těchto metod:

Krok 1: Spusťte Editor registru (podle předchozího doporučení). 2. V nabídce „Soubor“ vyberte možnost „Exportovat“. 3. Po zadání názvu záložního souboru a výběru umístění pro jeho uložení klepněte na tlačítko Uložit.

4. Dvakrát klikněte na uložený soubor.reg a podle pokynů na obrazovce obnovte zálohu registru.

Otevření služeb systému Windows 7:

Pomocí aplikace Služby v systému Windows 7 můžete ovládat služby, které jsou v systému aktivní. Pro spuštění okna Služby proveďte následující akce: 1. Dialogové okno Spustit spustíte stisknutím klávesy Windows plus R na klávesnici. 2. Do okna Spustit zadejte příkaz „services.msc“ a stiskněte tlačítko OK. Výsledkem bude otevření okna Služby. 3. Prostřednictvím okna Služby můžete v počítači se systémem Windows 7 spouštět, zastavovat a konfigurovat řadu služeb.

Závěrem lze říci, že k registru systému Windows 7 lze přistupovat dvěma způsoby: pomocí Editoru registru nebo vytvořením zástupce. Před prováděním jakýchkoli úprav je nezbytné porozumět uspořádání a funkcím Editoru registru. Kromě toho je zásadní vytvářet zálohy registru a při provádění úprav postupovat opatrně. Služby, které jsou v systému Windows 7 aktivní, můžete ovládat otevřením aplikace Služby.

FAQ
Jak upravit registr počítače?

Chcete-li změnit registr počítače se systémem Windows 7, postupujte podle následujících postupů:

1. Chcete-li spustit dialogové okno Spustit, stiskněte na klávesnici klávesu Windows plus R. 2. Klepněte na tlačítko Spustit.

2. Zadejte slovo „regedit“ (bez uvozovek). Výsledkem bude otevření Editoru registru systému Windows. 3. Před prováděním jakýchkoli úprav se doporučuje provést zálohu registru. Toho dosáhnete tak, že z volby „Soubor“ v horní nabídce vyberete možnost „Exportovat“. Záložní soubor pojmenujte a rozhodněte, kde bude uložen. 4. V Editoru registru vyhledejte přesný klíč nebo hodnotu, kterou chcete změnit. K prozkoumání různých částí registru použijte postranní panel vlevo. 5. Po nalezení požadovaného klíče nebo hodnoty na něj klikněte pravým tlačítkem myši a výběrem možnosti „Upravit“ upravte údaje hodnoty. Kromě toho můžete přidávat nové klíče nebo hodnoty kliknutím pravým tlačítkem myši na nadřazený klíč a výběrem příslušné položky nabídky. 6. V zobrazeném dialogovém okně proveďte potřebné úpravy a kliknutím na tlačítko „OK“ změny uložte. 7. Po provedení změn v registru zavřete Editor registru. 8. Je důležité si uvědomit, že nesprávné úpravy registru mohou mít za následek vážné problémy se systémem. Proto je vhodné postupovat obezřetně a mít jasnou představu o tom, co upravujete.

Mějte na paměti, že registr systému Windows je citlivá systémová databáze a jakákoli chybná úprava může způsobit nestabilitu systému nebo případně vyřadit počítač z provozu. Doporučujeme vytvořit zálohu a změny provádět pouze tehdy, když jste si jisti, co děláte, nebo když máte radu ze spolehlivého zdroje.

Jak otevřu klíče registru?

V systému Windows 7 můžete provést následující kroky k odemknutí klíčů registru: 1. Z možností nabídky v levém dolním rohu obrazovky vyberte možnost „Start“. 2. Do vyhledávacího pole zadejte „regedit“ a stiskněte klávesu Enter. Výsledkem bude otevření Editoru registru. Editor registru má po otevření hierarchické uspořádání se složkami na levé straně, podobně jako Průzkumník souborů systému Windows. 4. Ve složkách vyhledejte konkrétní klíč registru, který chcete otevřít. Klepnutím na malé trojúhelníčky vedle složek je můžete rozbalit nebo sbalit. 5. Po nalezení potřebného klíče registru vám poklepání na něj umožní prozkoumat jeho obsah. 6. Hodnoty spojené s vybraným klíčem se zobrazí v pravém podokně Editoru registru.

Poznámka: Při úpravách registru buďte opatrní, protože při nevhodných změnách hrozí riziko problémů s operačním systémem. Před provedením jakýchkoli úprav doporučujeme registr zálohovat nebo si nechat poradit od odborníka.