Jak vypnout funkci Vypravěč v konzoli Xbox One

Jak odejít ze hry na Xboxu?
Jak ukončit aplikaci nebo hru na konzoli Xbox.

  1. Začněte tím, že stisknutím tlačítka Xbox  otevřete přehled.
  2. Ověřte, jestli hra nebo aplikace, kterou chcete ukončit, je zvýrazněná v minipřehledu na levé straně obrazovky, a pak stiskněte tlačítko Menu  na ovladači.
  3. Vyberte Quit (Ukončit).
Další informace najdete na support.xbox.com

Funkce Vypravěč v systému Xbox One, který je známý svými pohlcujícími herními zážitky, pomáhá hráčům se zrakovým postižením tím, že zvukově popisuje funkce na obrazovce. Přestože pro některé uživatele může být tato funkce velmi cenná, ne každý ji může chtít. Tento článek vás provede postupem vypnutí funkce Vypravěč, pokud zjistíte, že je na konzoli Xbox One zapnutá, a chcete tak učinit. Kromě toho si projdeme, jak aktivovat funkci vypravěče pro Xbox, jak aktivovat zkratku vypravěče a jak zakázat mluvení. Jak zakázat vypravěče na konzoli Xbox One:

1. Chcete-li v konzoli Xbox One vypnout vypravěče, proveďte následující akce: Chcete-li otevřít průvodce, stiskněte tlačítko Xbox na ovladači. 2. Pomocí levé páčky vyberte kartu „Systém“. Stisknutím tlačítka A vyberte ve třetím kroku položku „Settings“ (Nastavení).

4. V nabídce Settings (Nastavení) vyberte položku „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu). 5. V nabídce „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu) vyberte možnost „Narrator“ (Vypravěč). Přepínač „Narrator“ by nyní měl být ve vypnuté poloze. Jak vypnout zvukového vypravěče:

Pokud chcete vypnout pouze zvukové vyprávění, nikoliv celou funkci vyprávění, můžete toho dosáhnout podle následujících pokynů: Chcete-li otevřít průvodce, stiskněte tlačítko Xbox na ovladači. 2. Pomocí levé páčky vyberte kartu „Systém“. Stisknutím tlačítka A vyberte ve třetím kroku položku „Settings“ (Nastavení).

4. V nabídce Settings (Nastavení) vyberte položku „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu). 5. V nabídce „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu) vyberte možnost „Audio“ (Zvuk). 6. Zkontrolujte a nastavte možnost „Hlasitost vypravěče“ na nulu. Tímto postupem bude zvukový vypravěč účinně ztlumen, zatímco funkce zůstane aktivní. 3. Jak aktivovat funkci Vypravěč pro Xbox: Níže uvedené pokyny usnadňují opětovnou aktivaci funkce Vypravěč, pokud jste ji v minulosti deaktivovali. Chcete-li otevřít průvodce, stiskněte tlačítko Xbox na ovladači. 2. Pomocí levé páčky vyberte kartu „Systém“. Stisknutím tlačítka A vyberte ve třetím kroku položku „Settings“ (Nastavení).

4. V nabídce Settings (Nastavení) vyberte položku „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu). 5. V nabídce „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu) vyberte možnost „Narrator“ (Vypravěč). Přepínač „Narrator“ zapněte jeho posunutím doleva. 4. V konzoli Xbox použijte zkratku pro vypravěče: V konzoli Xbox můžete funkci snadno zapnout nebo vypnout, aniž byste museli procházet panelem nastavení, pomocí zkratky Narrator. Pro použití zkratky Vypravěče je třeba dodržet následující postupy: Stiskněte a podržte tlačítko Xbox na ovladači, dokud se nezobrazí nabídka napájení.

2. Chcete-li vstoupit do nabídky zkratky Vypravěč, stiskněte tlačítko nabídky (tři vodorovné čáry) na ovladači. 3. Pomocí tlačítka A na ovladači vyberte možnost „Zapnout vypravěče“ nebo „Vypnout vypravěče“. 5. Jak vypnout funkci Vypravěč:

Když vypravěč mluví, funkce zvaná talkover automaticky snižuje hlasitost zvuku na pozadí. Chcete-li talkover vypnout, proveďte následující akce: Chcete-li otevřít průvodce, stiskněte tlačítko Xbox na ovladači. 2. Pomocí levé páčky vyberte kartu „Systém“. Stisknutím tlačítka A vyberte ve třetím kroku položku „Settings“ (Nastavení).

4. V nabídce Settings (Nastavení) vyberte položku „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu). 5. V nabídce „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu) vyberte možnost „Narrator“ (Vypravěč). 6. Vyhledejte možnost „Talkover“ posunutím dolů a vypněte ji.

Závěrem lze říci, že konzole Xbox One je vybavena funkcí Vypravěč, která pomáhá lidem, kteří mají problémy se zrakem. Funkci Narrator neboli zvukového vypravěče lze však snadno vypnout prostřednictvím nastavení konzole pro lidi, kteří ji nepotřebují. Hlasatele lze také rychle zapínat a vypínat pomocí zkratky Narrator a v případě potřeby jej lze i vypnout. Podle těchto kroků můžete rychle přizpůsobit prostředí konzole Xbox One svým preferencím.

FAQ
Jak vypnu čtečku obrazovky?

Chcete-li vypnout funkci Vypravěč na konzoli Xbox One, lidově nazývanou čtečka obrazovky, postupujte podle následujících kroků: 1. Chcete-li otevřít průvodce, stiskněte tlačítko Xbox na ovladači. 2. Pomocí levého joysticku nebo D-padu vyberte kartu „Systém“. Stisknutím tlačítka A vyberte ve třetím kroku položku „Settings“ (Nastavení). 4. Stisknutím tlačítka A vyberte v nabídce Settings (Nastavení) položku „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu). 5. Stiskněte tlačítko A. Z nabídky „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu) vyberte stisknutím tlačítka A položku „Narrator“ (Vypravěč). 6. Stiskněte tlačítko A. Stisknutím tlačítka A přepněte přepínač „Narrator“ v nastavení Narrator do polohy vypnuto. 7. Zobrazí se žádost o potvrzení. Stisknutím tlačítka A vyberte možnost „Turn Off“ (Vypnout).

Po dokončení těchto pokynů bude čtečka obrazovky neboli funkce Narrator na konzoli Xbox One vypnuta.

Proč můj Xbox mluví?

Pokud váš Xbox mluví, byla pravděpodobně povolena funkce Vypravěč. Vypravěč je vestavěná funkce zpřístupnění, která pomáhá uživatelům se zrakovým postižením tím, že předčítá text na obrazovce a popisuje činnosti. Mohla být neúmyslně zapnuta stisknutím mnoha tlačítek současně nebo úpravou nastavení. Chcete-li vypravěče na konzoli Xbox One vypnout, můžete postupovat podle následujících pokynů: 1. Chcete-li otevřít průvodce, stiskněte tlačítko Xbox na ovladači. 2. Pomocí ovladače D-pad vyberte na kartě Systém položku Nastavení.

3. V nabídce Nastavení vyberte možnost „Usnadnění přístupu“. 4. V nabídce „Ease of Access“ (Usnadnění přístupu) vyberte možnost „Narrator“ (Vypravěč). 5. V nastavení Narrator (Vypravěč) nastavte možnost „Narrator“ (Vypravěč) na hodnotu „Off“ (Vypnuto).

Podle těchto pokynů byste měli být schopni ztišit konzoli Xbox a vypnout funkci Narrator.

Jak vypnout hlasové ovládání ve hře Forza 5?

Chcete-li vypnout hlasový přepis ve hře Forza 5, musíte na konzoli Xbox One vypnout funkci Vypravěč. Zde je uveden postup, jak na to: 1. Chcete-li otevřít průvodce, stiskněte tlačítko Xbox na ovladači. 2. Pomocí levé páčky vyberte kartu „Systém“. 3. Vyberte položku „Settings“ (Nastavení) a stisknutím tlačítka A vyberte. V nabídce možností vyberte možnost „Usnadnění přístupu“.

5. Přejděte dolů a vyberte možnost „Narrator“. Nastavení Vypravěč přepněte do polohy „Vypnuto“.

Vypnutím funkce Vypravěč můžete eliminovat hlasový doprovod ve hře Forza 5 a ve všech ostatních hrách a aplikacích pro Xbox One.