Jak vysunout disk v počítači Mac. Průvodce bezpečným odebíráním externích disků

What is the shortcut for eject disk on Mac?
Command-E. With the volume selected, you can also use the keyboard shortcut Command-E to eject it.
Další informace najdete na www.cnet.com

Představte se: Před odpojením disku nebo externí jednotky z počítače Mac je nutné disk nebo externí jednotku vyjmout, abyste měli jistotu, že vaše data budou bezpečně uchována. I když se postup může zdát jednoduchý, existují různé přístupy a zkratky, které můžete na Macu použít. Různými způsoby správného vysunutí disku v počítači Mac se budeme zabývat v tomto návodu spolu s radami pro řešení problémů s disky, které nejdou vysunout. Zkratka pro vysunutí disku v počítači Mac: Jedním z nejjednodušších způsobů rychlého vysunutí disku v počítači Mac je použití klávesové zkratky. Příkaz pro vysunutí spustíte stisknutím klávesy „Command“ a klávesy „E“. Všechny připojené externí disky můžete také vysunout najednou stisknutím klávesy „Command“ a současným podržením kláves „Shift“ a „E“. Tato klávesová zkratka představuje flexibilní způsob rychlého vysunutí disků, protože funguje v různých programech a oknech Finderu. Vysunutí disku v Macu, který nejde vysunout: Občas se můžete setkat s problémy, když se disk nebo externí jednotka nevysune ani po použití běžných postupů vysunutí. Za takových okolností vyzkoušejte následující techniky řešení problémů:

1. Zavřete aplikace: Ujistěte se, že všechny programy nebo soubory, které by mohly disk používat, byly zavřeny. Otevřený soubor může občas zabránit vysunutí disku.

2. Vynuťte ukončení aplikací: Pokud vynucení ukončení aplikací nefunguje, zkuste donutit všechny programy, které by mohly s diskem komunikovat, aby se spustily. Za tímto účelem otevřete okno Vynutit ukončení aplikací stisknutím kláves „Command + Option + Escape“. Vyberte nefunkční program a poté zvolte „Vynutit ukončení“.

Restartujte počítač Mac: Restartování Macu obvykle problém vyřeší, pokud se disk stále nechce vysunout. Po uložení nedokončené práce klikněte na nabídku Apple v levém horním rohu obrazovky. Po výběru možnosti „Restartovat“ z rozevírací nabídky počkejte, až se Mac restartuje. Po obnovení práce zkuste disk vysunout znovu.

Mac Eject Power:

Na rozdíl od některých starších modelů Maců, které měly fyzické tlačítko pro vysunutí na klávesnici, nemají novější počítače Mac zvláštní klávesu „Eject“. Místo toho se tlačítko pro vysunutí obvykle nachází na horní liště nabídky nebo v okně Finderu. Chcete-li disk vysunout pomocí okna Finderu, otevřete nové okno a v postranním panelu vyhledejte ikonu disku. Disk se bezpečně vysune, pokud kliknete na tlačítko vysunutí vedle jeho názvu. Alternativně můžete také kliknout na ikonu disku z plochy a přetáhnout ji do koše, kde se změní na ikonu pro vysunutí. Tlačítko pro vysunutí disku v zařízeních Mac chybí, jak již bylo naznačeno, u posledních modelů Mac. Místo něj použijte tlačítko pro vysunutí napájení na klávesnici Macu. Stiskněte a podržte tlačítko napájení, dokud se na obrazovce nezobrazí dialogové okno s možnostmi restartování, vypnutí nebo uspání počítače Mac, abyste měli k tomuto tlačítku přístup. Tlačítko vysunutí je umístěno vedle těchto voleb. Klepnutím na něj můžete disk bezpečně vysunout.

Shrnutí:

Abyste ochránili svá data a zajistili bezpečné odstranění externích disků, musíte disk v počítači Mac vysunout. V závislosti na vašich preferencích existuje několik způsobů vysunutí disku v počítači Mac: klávesové zkratky, okno Finderu nebo tlačítko pro vysunutí napájení. Pokud disk nejde vysunout, vyzkoušejte techniky řešení problémů, jako je nucené vypnutí počítače Mac, vypnutí programů nebo restartování počítače. Disky můžete z Macu snadno a bezpečně vysunout podle těchto pokynů.

FAQ
Jak ručně vysunout disk?

V počítači Mac můžete disk vysunout ručně provedením následujících kroků: 1. Ujistěte se, že jsou všechny programy a soubory na disku ukončeny nebo uloženy. 2. Vyhledejte ikonu jednotky v okně Finderu nebo na pracovní ploše. 3. Symbol jednotky vyberete tak, že na něj jednou kliknete.

4. Klikněte pravým tlačítkem myši (nebo klávesou Control). 5. V otevřené kontextové nabídce vyberte možnost „Vysunout“. Chvíli počkejte, až ikona jednotky zmizí z plochy nebo okna Finderu. 7. Jakmile ikona disku zmizí, můžete disk bezpečně odpojit od počítače Mac.

Abyste předešli případné ztrátě dat nebo poškození disku, je velmi důležité správně vysunout externí disky.

Jak vysunout disk CD?

V počítači Mac můžete k vysunutí disku CD použít následující postupy: V prvním kroku vyhledejte ikonu CD na ploše nebo v postranním panelu Finderu. Obvykle má podobu symbolu CD nebo DVD. Po nalezení ikony CD na ni klikněte pravým tlačítkem myši (nebo ovládacím tlačítkem myši).

2. Objeví se rozbalovací nabídka. 3. Z rozevírací nabídky vyberte možnost „Vysunout“ nebo „Vysunout [název CD]“. Poté, co to způsobí otevření přihrádky na CD, můžete CD vyjmout.

Pokud používáte Mac bez jednotky CD/DVD, budete možná muset použít externí jednotku CD/DVD nebo se držet pokynů jedinečných pro vaše zařízení.

Jaká je klávesa pro vysunutí na klávesnici?

Většina klávesnic Maců postrádá klávesu „vysunout“. Chcete-li disk vysunout, můžete místo toho použít klávesovou zkratku Command + Eject ( + ). Pokud váš Mac postrádá klávesu pro vysunutí, můžete použít také klávesové zkratky Command + F12 ( + F12) nebo Control + Eject ( + ). Pomocí těchto klávesových zkratek můžete bezpečně vysunout externí disky z počítače Mac.