Jak na BCC v Gmailu. Komplexní průvodce

Co je v mailu CC?
Nápad nanést na papír tenkou vrstvu uhlíku a pořídit z něj kopii dal vzniknout termínu „carbon copy“ (zkráceně Cc) neboli uhlový papír známý také jako „kopírák“. V češtině je označován pouze jako kopie zprávy.
Další informace najdete na cz.emclient.com

BCC neboli slepá kopie je užitečný nástroj v Gmailu, který umožňuje posílat e-maily mnoha příjemcům, přičemž jejich identita zůstává navzájem utajena. Při komunikaci s velkým počtem kontaktů nebo rozesílání hromadných e-mailů se jedná o praktickou techniku pro zachování profesionality a soukromí. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak používat funkci BCC v Gmailu, zodpovíme často kladené otázky, například zda se příjemci BCC mohou navzájem vidět, projdeme si postup hromadného odesílání e-mailů BCC a podíváme se na možnosti automatického odesílání BCC v Gmailu.

1. Syntaxe BCC ve službě Gmail:

Při používání funkce BCC služby Gmail postupujte podle následujících jednoduchých kroků: Chcete-li zahájit nový e-mail, otevřete službu Gmail a vyberte tlačítko „Compose“. 2. Do sloupce „Komu“ zadejte e-mailovou adresu hlavního příjemce. 3. Najeďte myší na odkaz „BCC“ pod polem „Komu“. Pole „BCC“ se nyní přidá. 4. Vyplňte pole „BCC“ e-mailovými adresami osob, které chcete zahrnout. 5. Napište e-mail jako obvykle a stiskněte tlačítko „Odeslat“. Tyto metody vám umožní odeslat e-mail mnoha příjemcům, přičemž jejich identita zůstane vzájemně utajena. Mohou se příjemci BCC v aplikaci Gmail navzájem zobrazovat?

Ne, služba Gmail neumožňuje, aby se příjemci BCC navzájem viděli. Každý příjemce uvidí pouze svou vlastní e-mailovou adresu v poli „Komu“, když odešlete e-mail s využitím pole BCC. Nikdo jiný, ani hlavní příjemce, nemůže vidět e-mailové adresy ostatních příjemců BCC. Z tohoto důvodu je soukromí každého příjemce chráněno a nemohou se navzájem vidět ani komunikovat. 3. Pokyny pro odeslání hromadného e-mailu BCC:

Snadnou technikou, jak komunikovat s mnoha kontakty a zároveň zachovat soukromí, je odeslání hromadného BCC e-mailu. Zde je uveden postup, jak na to: Chcete-li zahájit nový e-mail, otevřete službu Gmail a vyberte tlačítko „Compose“.

2. Chcete-li aktivovat pole BCC, klikněte na odkaz „BCC“ vedle formuláře „Komu“.

3. V jiném dokumentu nebo tabulce vytvořte seznam e-mailových adres příjemců, které chcete přidat do pole BCC. 4. Do oblasti BCC služby Gmail vložte tyto e-mailové adresy. 5. Po dokončení e-mailu stiskněte tlačítko „Odeslat“.

Pomocí nástroje BCC a provedením příslušných akcí můžete odeslat hromadný e-mail a zároveň chránit soukromí jednotlivých příjemců.

4. V aplikaci Gmail postupujte podle následujících kroků a vytvořte BCC pro každý kontakt:

Pokud se odeslání BCC každému kontaktu v Gmailu provádí ručně, může být časově náročné. Existuje však několik řešení, jak toho dosáhnout: 1. Vytvořte v aplikaci Gmail skupinu nebo štítek s názvem „Kontakty“, který bude obsahovat všechny osoby, které chcete přidat do pole BCC. 2. Chcete-li vytvořit nový e-mail, otevřete aplikaci Gmail a vyberte tlačítko „Compose“ (Vytvořit). 3. Chcete-li aktivovat pole BCC, klikněte na možnost „BCC“ vedle pole „Komu“. 4. Do pole BCC zadejte název skupiny nebo označení, které jste vytvořili v části „Kontakty“. Všechny e-mailové adresy kontaktů v této skupině nebo štítku budou do pole automaticky vloženy službou Gmail. 5. Po dokončení e-mailu stiskněte tlačítko „Odeslat“.

Jako alternativu můžete využít aplikaci nebo doplněk třetí strany vytvořený speciálně pro hromadné odesílání e-mailů BCC v aplikaci Gmail. Tyto nástroje často nabízejí špičkové alternativy a možnosti urychlení procesu.

5. Umí Gmail automaticky odesílat BCC příjemcům?

Existují aplikace a rozšíření třetích stran, které mohou pomoci tento proces automatizovat, i když Gmail nemá vestavěnou funkci automatického BCC všech odchozích e-mailů. Pomocí těchto nástrojů můžete nakonfigurovat pravidla nebo předvolby, které budou automaticky vytvářet BCC pro určité e-mailové adresy nebo skupiny. Využitím těchto nástrojů můžete ušetřit čas a zaručit, že určité osoby budou při odesílání e-mailu vždy označeny BCC. Závěrečný verdikt:

Při odesílání e-mailů mnoha příjemcům je funkce BCC v Gmailu užitečným nástrojem pro zachování diskrétnosti a profesionality. Funkci BCC služby Gmail můžete využít k hromadnému odesílání e-mailů BCC a chránit přitom soukromí každého příjemce podle jednoduchých pokynů uvedených v tomto článku. Kromě toho jsou k dispozici aplikace třetích stran, které mohou pomoci s automatizací tohoto postupu, i když služba Gmail nemá vestavěné možnosti automatického odesílání BCC. Po přečtení tohoto návodu můžete bez obav používat nástroj BCC v aplikaci Gmail pro potřeby osobní i pracovní komunikace.

FAQ
Může někdo na BCC odpovědět všem?

Ne, příjemce e-mailu BCC (slepá kopie) nemůže odpovědět na celou zprávu. Když v e-mailu někoho označíte BCC, jeho identita zůstane před ostatními příjemci utajena a obdrží kopii e-mailu. Nebudou moci vidět ostatní příjemce e-mailu, včetně těch, kteří jsou uvedeni v polích „Komu“ a „CC“. V důsledku toho nebudou mít možnost na e-mail zcela odpovědět. Pokud si přejete odeslat hromadný e-mail, aniž byste si navzájem prozradili e-mailové adresy všech příjemců, nebo pokud chcete udržet identitu některých příjemců v tajnosti, často se využívá funkce BCC.

Je BCC skutečně skrytý?

V aplikaci Gmail je funkce BCC (Blind Carbon Copy) určena k tomu, aby byla skrytá. Příjemci uvedení v oblasti BCC obdrží kopii odeslaného e-mailu, ale ostatní příjemci jejich e-mailové adresy neuvidí. V důsledku toho se příjemci v polích Komu a CC nedozvědí, že e-mail byl odeslán také příjemcům BCC. BCC zajišťuje, že identita příjemců v tomto poli zůstane neveřejná.