Jak vymazat notebook Dell a začít znovu

Pokud chcete kompletně vymazat vše z notebooku Dell a začít znovu, ať už kvůli problémům s výkonem, zabezpečení nebo jen proto, že chcete začít znovu, jste na správném místě. V tomto článku vás provedeme postupem vymazání notebooku Dell a nové instalace operačního systému. Probereme také, jak vymazat osobní údaje z notebooku Dell před jeho prodejem. Tak se do toho pusťte!

1. Opětovné spuštění notebooku Dell bez hesla po čistém vymazání: Vyčištění notebooku Dell se může zdát obtížné, pokud jste zapomněli heslo nebo k němu nemáte přístup. Existuje však řešení. Proveďte tyto kroky: a. Úplně vypněte notebook Dell.

b. Znovu jej zapněte a opakovaně podržte stisknutou klávesu F8, dokud se neobjeví nabídka Advanced Boot Options.

c. Po výběru možnosti „Repair Your Computer“ (Opravit počítač) pomocí kláves se šipkami stiskněte klávesu Enter. Vyberte požadovaný jazyk a stiskněte tlačítko „Next“. Na následující obrazovce vyberte uživatelský účet, pro který chcete obnovit heslo, stisknutím tlačítka „Další“.

f. Chcete-li vrátit notebook do továrního nastavení, klikněte na „Dell Factory Image Restore“ nebo „Dell Factory Tools“ (v závislosti na modelu notebooku Dell). Poté postupujte podle pokynů na obrazovce.

2. Vymazání a opětovná instalace notebooku Dell:

K vyčištění notebooku Dell a opětovné instalaci operačního systému budete potřebovat instalační disk nebo zaváděcí jednotku USB s operačním systémem. Proveďte tyto úkony: Při vymazání dojde ke smazání všech důležitých souborů a dat, proto si vytvořte zálohu všeho, co chcete zachovat.

b. Připojte spouštěcí jednotku USB k notebooku Dell nebo vložte instalační disk.

c. Po zapnutí počítače neustále tiskněte klávesu F12, dokud se neotevře nabídka Boot Options.

d. Po použití kláves se šipkami vyberte instalační disk nebo disk USB stisknutím klávesy Enter.

e. Znovu nainstalujte operační systém podle pokynů na obrazovce a nezapomeňte vybrat možnost formátování pevného disku.

3. Pravidelné čištění notebooku Dell je důležité pro zachování výkonu a prodloužení životnosti zařízení. Zde je uveden postup, jak na to: V prvním kroku vypněte notebook a odpojte jej od zdroje napájení.

b. Jemně očistěte vnější povrchy notebooku, včetně touchpadu, klávesnice a obrazovky, měkkým hadříkem, který nepouští vlákna.

c. Pro důkladnější vyčištění můžete hadřík lehce navlhčit vodou nebo použít jemný čisticí prostředek vyrobený speciálně pro elektroniku.

d. Je třeba se vyvarovat stříkání tekutin přímo na notebooky; místo toho je nejprve naneste na hadřík.

e. Před opětovným zapnutím notebooku se ujistěte, že na něm nezůstala žádná vlhkost.

4. Vymazání dat z notebooku před jeho prodejem:

Pro zachování vašeho soukromí je velmi důležité, abyste z notebooku Dell před jeho prodejem odstranili všechny osobní údaje. Proveďte následující kroky: Zálohujte všechna důležitá data a soubory do cloudové služby nebo externího úložiště.

b. Odhlaste se ze všech svých účtů, včetně účtů sociálních sítí, e-mailu a služeb cloudových úložišť. c. Pomocí předchozích postupů v tomto návodu obnovte tovární nastavení notebooku Dell.

d. Pomocí nástroje pro mazání dat po dokončení procesu obnovy zcela vymažte pevný disk, čímž zajistíte, že nebude možné obnovit žádné soukromé informace.

e. Znovu nainstalujte operační systém pomocí postupů popsaných v části 2, aby nový majitel získal bezpečné a neporušené zařízení.

Konečně, vymazání všeho na notebooku Dell a nový začátek je jednoduchá operace, kterou lze provést i bez hesla. Před zahájením procesu vymazání a nové instalace nezapomeňte zálohovat data. Udržování notebooku Dell ve špičkové kondici vyžaduje pravidelné čištění. Chcete-li chránit své soukromí, nezapomeňte před prodejem vymazat všechny osobní údaje. Dodržením těchto pokynů můžete buď zajistit bezpečné předání novému majiteli, nebo využít výhod čistého a vysoce výkonného notebooku Dell.

FAQ
Jak provést obnovení továrního nastavení počítače Dell?

Chcete-li provést obnovení továrního nastavení počítače Dell a vymazat všechna data, můžete se řídit těmito postupy: 1. Zálohujte si důležité soubory: Před zahájením postupu obnovení továrního nastavení nezapomeňte zálohovat všechna důležitá data, která hodláte zachovat. Je to velmi důležité, protože obnovení továrního nastavení počítače Dell odstraní všechna jeho data. 2. Restartujte počítač Dell: Před opětovným zapnutím počítač zcela vypněte. 3. Otevřete možnost Advanced Boot Options (Rozšířené možnosti spuštění): Během spouštění počítače opakovaně stiskněte klávesu F8, dokud se nezobrazí nabídka Advanced Boot Options (Rozšířené možnosti spouštění). Pomocí této nabídky si můžete vybrat z několika možností spouštění počítače. Vyberte možnost „Repair Your Computer“ (Opravit počítač):

4. Po procházení nabídky pomocí kláves se šipkami vyberte klávesou Enter možnost „Repair Your Computer“. Pokud budete vyzváni, vyberte operační systém, který chcete obnovit.

5. Vyberte operační systém. Obvykle bude na výběr pouze jeden. Na následující obrazovce vyberte „Dell Factory Image Restore“ nebo srovnatelnou možnost.

6. Vyberte možnost „Dell Factory Image Restore“ Tímto postupem se spustí postup obnovení továrního nastavení. 7. Potvrďte obnovení továrního nastavení: Zobrazí se oznámení informující o ztrátě všech dat. Než budete pokračovat kliknutím na „Next“, ujistěte se, že máte příslušné soubory v záloze. 8. Zahajte obnovení továrního nastavení: Chcete-li zahájit postup obnovení továrního nastavení, postupujte podle pokynů na obrazovce. Počítač se možná bude muset několikrát restartovat a může to nějakou dobu trvat. 9. Znovu nainstalujte systém Windows: Po dokončení obnovení továrního nastavení je třeba znovu nainstalovat systém Windows podle pokynů na obrazovce. To obnáší výběr oblasti, jazyka a uživatelského účtu.

10. Přeinstalujte veškerý nezbytný software a obnovte zálohované soubory: Po dokončení počátečního nastavení zopakujte postup pro všechny požadované softwarové produkty.

Před provedením obnovení továrního nastavení počítače Dell si vždy vytvořte zálohu všech důležitých souborů, protože tím zničíte všechna jeho data.