Jak změnit veřejnou síť na soukromou ve Windows 10

Jak nastavit Síť Windows 10?
Ve Windows 10 Vyberte ikonu Síť nebo Wi-Fi v oznamovací oblast. Vyberte v seznamu síť, ke které se chcete připojit, a pak vyberte Připojit.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Každé síťové připojení ve Windows 10 automaticky obdrží síťový profil. Když se připojíte k nové síti, je automaticky zařazena do kategorie veřejné sítě. Chcete-li povolit určité funkce nebo udělit přístup zařízením v síti, můžete za určitých okolností chtít přepnout síťový profil z veřejného na soukromý. Tento článek vás provede procesem převodu veřejné sítě v systému Windows 10 na soukromou síť.

Při převodu síťového profilu z veřejného na soukromý můžete postupovat podle následujících postupů:

Krok 1: Klikněte na tlačítko Start a poté vyberte ikonu Nastavení nebo stisknutím kláves Windows + I na klávesnici spusťte aplikaci Nastavení.

Krok 2: V nabídce aplikace Nastavení vyberte položku „Síť a internet“.

Krok 3: V závislosti na druhu síťového připojení, na které chcete přepnout, vyberte v seznamu vlevo možnost „Ethernet“ nebo „Wi-Fi“.

Krok 4: Vyberte síťové připojení, které chcete změnit, kliknutím na něj v části Ethernet nebo Wi-Fi.

Krok 5: Vyberte možnost „Properties“ (Vlastnosti) v části nastavení síťového připojení.

Krok 6: Přejděte dolů a v části „Síťový profil“ klikněte na možnost „Soukromý“

Krok 7: Po provedení potřebných úprav zavřete aplikaci Nastavení a váš síťový profil bude změněn na soukromý.

Alternativně můžete k přepnutí síťového profilu z veřejného na soukromý použít příkazový řádek. Postup je následující:

Krok 1: Otevřete „Příkazový řádek (správce)“ nebo „Windows PowerShell (správce)“ stisknutím kláves Windows + X na klávesnici.

Krok 2: Do okna příkazového řádku zadejte následující příkaz a stiskněte klávesu Enter. “‘

netsh.exe wlan show interfaces

„`

Krok 3: Najděte oblast „Profile“ a pokud je v ní uvedeno „Public“, zadejte následující příkaz: “‘

“‘

netsh.exe wlan set profileparameter name=“YourNetworkName“ connectiontype=“private“

„`

Místo „YourNetworkName“ vložte název vaší sítě.

Krok 4: Po úspěšném provedení operace zavřete okno výzvy k provedení operace, aby byl váš síťový profil soukromý.

Podobný postup jako v systému Windows 10 můžete použít k převodu sítě Ethernet z veřejné na soukromou i při použití systému Windows 11. Postup je následující:

Krok 1: Klikněte na tlačítko Start a poté vyberte ikonu Nastavení nebo stisknutím kláves Windows + I na klávesnici spusťte aplikaci Nastavení.

Krok 2: V nabídce aplikace Nastavení vyberte položku „Síť a internet“.

Krok 3: V části „Rozšířená nastavení sítě“ na levé straně vyberte položku „Ethernet“.

Ve čtvrtém kroku klikněte na připojení Ethernet, které chcete upravit.

Krok 5: V rozbalovací nabídce „Profil sítě“ v nastavení Ethernetu vyberte možnost „Privátní“.

Krok 6: Ukončete aplikaci Nastavení, aby byla síť Ethernet soukromá.

V neposlední řadě platí, že veřejnou IP adresu nemůžete sami převést na soukromou IP adresu. Veřejné a soukromé IP adresy určuje váš poskytovatel internetových služeb (ISP) a jejich přidělování řídí Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Veřejné IP adresy se přidělují zařízením, která jsou přímo připojena k internetu, zatímco soukromé IP adresy se běžně používají v rámci místních sítí.

Pokud byste chtěli převést svou veřejnou IP adresu na soukromou, museli byste se obrátit na svého poskytovatele internetových služeb a požádat ho o přidělení soukromé IP adresy. Mějte však na paměti, že v závislosti na omezeních vašeho poskytovatele internetových služeb a typu vašeho připojení k internetu to nemusí být vždy možné.

Závěrem lze říci, že změna síťového profilu v systému Windows 10 z veřejného na soukromý je jednoduchý proces, který lze provést buď v aplikaci Nastavení, nebo v příkazovém řádku. Podobný postup se používá v systému Windows 11 pro přepínání ethernetových sítí. Chcete-li převést veřejnou IP adresu na soukromou, musíte se domluvit se svým poskytovatelem internetových služeb, což nemůžete udělat sami.

FAQ
Jak změním síť z veřejné na soukromou v systému Windows 2016?

Pro převedení sítě v systému Windows Server 2016 z veřejné na soukromou můžete dodržet následující postupy: 1. Spusťte „Ovládací panely“ zadáním jejich názvu do vyhledávacího řádku v nabídce Start. 2. V Ovládacích panelech vyberte položku „Centrum síťových připojení a sdílení“. Síť, ke které jste aktuálně připojeni, je uvedena v části „Zobrazit aktivní sítě“ ve třetím kroku. Na štítku se zobrazí buď „Veřejná síť“, nebo „Soukromá síť“.

Krok 4: Klikněte na štítek „Veřejná síť“ vedle štítku s typem sítě. 5. V nově otevřeném okně se objeví část označená „Profil sítě“. Chcete-li přepnout typ sítě, vyberte z vedlejších přepínačů možnost „Private“. 6. Chcete-li změny uložit, klikněte na tlačítko „OK“.

Po dokončení těchto postupů bude vaše síť v systému Windows Server 2016 převedena z veřejné na soukromou.

Má být profil mé domácí sítě veřejný, nebo soukromý?

V profilu domácí sítě byste měli mít zvolenou možnost soukromá. Nastavením profilu sítě na soukromý můžete zabránit ostatním síťovým zařízením v nalezení vašich zařízení a souborů. Vaše osobní údaje jsou tak dále zabezpečeny a lépe chráněny před nebezpečím. Kromě toho můžete nastavením síťového profilu na soukromý změnit nastavení sítě a sdílení v domácí síti tak, aby vyhovovalo vašim požadavkům.

Jak změnit veřejnou IP adresu pomocí příkazového řádku cmd?

Níže uvedené kroky lze použít v příkazovém řádku systému Windows 10 (cmd) k úpravě veřejné IP adresy: Příkazový řádek najdete tak, že stisknete klávesu Windows a na klávesnici napíšete „cmd“. Chcete-li otevřít aplikaci Příkazový řádek s právy správce, klikněte na ni pravým tlačítkem myši a vyberte možnost „Spustit jako správce“.

2. Do okna Příkazový řádek zadejte následující příkaz a stiskněte klávesu Enter. Ipconfig /release:

“‘

Uvolněním stávající IP adresy vás tento příkaz na chvíli odřízne od sítě.

3. Dále zadejte příkaz:

ipconfig /renew

Tento příkaz požádá poskytovatele sítě o novou adresu IP a může vám přidělit jinou veřejnou adresu IP.

4. Vyčkejte na ukončení příkazu a teprve poté si prohlédněte výsledky. Pokud byl postup úspěšný, vaše síťové připojení by nyní mělo mít novou veřejnou IP adresu.

Upozorňujeme, že v závislosti na konfiguraci poskytovatele sítě nemusí být změna veřejné IP adresy pomocí příkazového řádku vždy úspěšná. Kromě toho někteří poskytovatelé internetových služeb (ISP) přidělují statické IP adresy, takže použití této metody může vést k tomu, že vaše veřejná IP adresa zůstane stejná.

Je důležité mít na paměti, že změna vaší veřejné IP adresy může mít následky v závislosti na vašich jedinečných okolnostech, a proto se vždy doporučuje, abyste se před provedením jakékoli změny IP adresy poradili se správcem sítě nebo poskytovatelem internetových služeb.