Jak naformátovat kartu SD. Kompletní průvodce

Jak se formátuje SD karta?
Přeformátování SD karty z přenosné na adaptivní

  1. Otevřete aplikaci Nastavení.
  2. Klepněte na Úložiště SD karta.
  3. Vpravo nahoře vyberte nabídku Nastavení úložiště Formát Naformátovat jiným způsobem. Formátovat.

Cached

Další informace najdete na support.google.com

Představte se: Přenosné paměťové zařízení zvané karta SD, někdy známé jako karta Secure Digital, se často používá ke zvětšení úložné kapacity digitálních fotoaparátů, chytrých telefonů, tabletů a dalších elektronických zařízení. Odstraněním všech dat a vytvořením souborového systému znamená formátování karty SD její přípravu k použití. Tento článek nabídne podrobný návod na formátování karty SD, přičemž zvláštní pozornost bude věnována operačním systémům Windows. Budeme se zabývat také formátováním karet Sandisk, resetováním karet SD a možnými důsledky neformátování karty SD.

Návod na formátování SD karty v systému Windows:

Pomocí integrovaného Průzkumníka souborů je formátování karty SD v systému Windows jednoduchý postup. Postup je následující:

1. Umístěte kartu SD do čtečky karet SD v počítači, případně použijte externí čtečku karet SD. 2. Spusťte Průzkumníka souborů kliknutím na ikonu složky na hlavním panelu nebo stisknutím kláves Windows + E na klávesnici. 3. V levém panelu Průzkumníka souborů vyhledejte kartu SD v části „Tento počítač“ nebo „Můj počítač“. 4. V kontextové nabídce kliknutím pravým tlačítkem myši na kartu SD vyberte možnost „Format“ (Formátovat). 5. V okně Formátování vyberte preferovaný souborový systém, například FAT32 nebo exFAT. Pro větší karty SD (64 GB a více) se doporučuje exFAT, protože podporuje větší velikosti souborů. 6. Volitelně můžete kartu SD pojmenovat zadáním názvu v části „Volume label“ (Označení svazku). 7. Pokud chcete, aby postup formátování proběhl rychleji, ujistěte se, že je vybrána možnost „Quick Format“ (Rychlé formátování). Pokud chcete provést podrobnější formátování, zrušte zaškrtnutí tohoto políčka. 8. Chcete-li zahájit proces formátování, klepněte na tlačítko „Start“. 9. Zobrazí se oznámení informující uživatele, že všechna data na kartě SD budou vymazána. Před pokračováním se ujistěte, že jste si zálohovali všechny důležité soubory. 10. Po dokončení formátování bude karta SD k dispozici k použití. Potvrďte kliknutím na tlačítko „OK“. Jak naformátovat kartu Sandisk SD Postup formátování karty Sandisk SD v systému Windows je stejný jako při formátování jakékoli jiné karty SD. Oblíbená značka Sandisk je uznávaná pro své odolné a výkonné paměťové karty. Kartu Sandisk SD můžete snadno naformátovat podle výše uvedených postupů.

Kartu SD lze resetovat: O resetování se můžete pokusit, pokud má karta SD problémy, například je nečitelná nebo vykazuje chyby. Kartu SD lze resetovat tak, že ji naformátujete na výchozí nastavení. Chcete-li kartu SD resetovat, postupujte podle níže uvedených metod: 1. Vložte kartu SD do čtečky karet SD v počítači. 2. Vyhledejte kartu SD v Průzkumníku souborů tak, že ji otevřete. 3. Klikněte pravým tlačítkem myši na kartu SD a zvolte možnost „Formátovat“. 4. Vyberte preferovaný souborový systém a ujistěte se, že je vybrána možnost „Rychlé formátování“. 5. Chcete-li zahájit proces formátování, klikněte na možnost „Start“. 6. Po dokončení formátování bude karta SD obnovena do původního nastavení.

K důsledkům neprovedení formátování karty SD patří následující: Pokud není karta SD správně naformátována, může způsobit řadu problémů. Nekompatibilita: Neformátovaná nebo nesprávně naformátovaná karta SD nemusí být rozpoznána vaším zařízením nebo v něm nemusí správně fungovat, což je jen několik typických důsledků. Nesprávné naformátování karty SD může mít za následek poškození dat, což může způsobit chyby v souborech, ztrátu dat nebo dokonce nemožnost úplného přístupu ke kartě. 3. Problémy s výkonem: U karty SD, která nebyla časem naformátována, může dojít ke snížení rychlosti čtení a zápisu, což ovlivní funkčnost celého zařízení.

Shrnutí:

Pro zajištění optimálního výkonu, kompatibility a integrity dat je nutné kartu SD naformátovat. Formátování karty SD v systému Windows je jednoduché, pokud budete postupovat podle pokynů v této příručce. Postup je stejný bez ohledu na značku, včetně značky Sandisk. Vždy zvolte správný souborový systém pro své účely a před formátováním zálohujte důležitá data. Tímto postupem můžete prodloužit životnost a použitelnost karty SD.

FAQ
Co se stane, když kartu SD nenaformátujete?

Neformátování karty SD může mít za následek řadu problémů a negativních dopadů. Zde je několik možných následků: Snížení výkonu: Karta SD může v průběhu času shromažďovat fragmentovaná data, přechodné soubory a další cizí materiál. Výsledkem může být mimo jiné zhoršený výkon karty a delší načítání nebo přístup k souborům. 2. Problémy s úložištěm: Nesprávné naformátování karty SD může mít za následek problémy s úložištěm. Například odstraněné soubory nemusí být z karty zcela vymazány, čímž se zbytečně využívá úložný prostor. To může vést k nedostatku úložného prostoru a problémům s ukládáním nových souborů. Poškození dat: Formátování karty SD může zabránit poškození dat.

3. Pokud není karta naformátována, může dojít k poškození souborového systému karty, což ztěžuje přístup k datům nebo jejich obnovení. Při pokusu o otevření souborů uložených na kartě může dojít ke ztrátě dat nebo problémům.

4. Problémy s kompatibilitou: Neformátování karty SD může mít za následek problémy s kompatibilitou, pokud ji používáte s mnoha zařízeními. Požadavky na souborový systém pro různá zařízení se mohou lišit, proto formátování zajistí, že karta bude správně nakonfigurována pro konkrétní zařízení, které používáte. Bez přeformátování by karta nemusela správně fungovat nebo by ji některá zařízení nemusela rozpoznat. Pokud není karta SD naformátována, mohou se při pokusu o přístup ke kartě nebo její použití objevit chybová upozornění.

5. Tato varování se mohou lišit, ale často signalizují, že je třeba opravit souborový systém nebo že je třeba kartu před použitím naformátovat.

Závěrem lze říci, že nesprávné formátování karty SD může způsobit snížení výkonu, problémy s ukládáním dat, poškození dat, problémy s kompatibilitou a chybová hlášení. Pokud chcete, aby vaše karta SD fungovala co nejlépe a abyste se vyhnuli jakýmkoli problémům, měli byste ji často formátovat.