Jak šetřit data na iPhonu

Is data secure in iPhone?
iPhone is designed to protect your data and your privacy. Built-in privacy features minimize how much of your information is available to anyone but you, and you can adjust what information is shared and where you share it.
Další informace najdete na support.apple.com

Vzhledem k rostoucí závislosti na mobilních telefonech pro různé úkoly je velmi důležité efektivně kontrolovat využívání dat. Pro uživatele iPhonu, kteří mohou mít omezené datové tarify nebo nečekaně velkou spotřebu dat, je to ještě důležitější. Tento příspěvek se bude zabývat několika možnostmi úspory dat pro váš iPhone a odpoví na často kladené otázky k tomuto tématu. Je iPhone vybaven spořičem dat?

Na rozdíl od některých zařízení se systémem Android vestavěná funkce pro úsporu dat v iPhonu chybí. Existuje však řada technik a nastavení, kterými můžete efektivně snížit spotřebu dat iPhonu. Zavedením těchto metod do praxe můžete lépe řídit spotřebu dat a nepřekročit měsíční limit.

Jak to, že můj iPhone spotřebovává tolik dat?

Váš iPhone může používat velké množství dat z několika důvodů. Mezi hlavní viníky patří obnovování aplikací na pozadí. Aplikace se díky této možnosti mohou aktualizovat a stahovat nový obsah, i když je aktivně nepoužíváte. Navzdory potenciálnímu pohodlí může spotřebovávat velké množství dat. Pravidelné automatické stahování podcastů, hudby a dalšího materiálu se navíc může brzy projevit na spotřebě dat. A konečně, protože streamování videí, zejména obsahu ve vysokém rozlišení, využívá velkou šířku pásma, je důležité sledovat své chování při streamování. Jak mohu ušetřit data na svém zbrusu novém iPhonu?

Tyto rady a taktiky vám pomohou šetřit data na novém iPhonu:

1. Hlídejte a omezte obnovování aplikací na pozadí: Přejděte do „Nastavení“, pak do „Obecné“ a pak do „Obnovování aplikací na pozadí“. Tuto funkci můžete buď zcela vypnout, nebo zakázat u aplikací, které nepotřebujete aktualizovat na pozadí. 2. Zastavte automatické stahování aplikací: Přejděte do „Nastavení“ a poté do „iTunes a App Store“. Vypněte nastavení pro aplikace, hudbu, knihy a aktualizace v části „Automatické stahování“. Omezte kvalitu streamovaných videí: Některé programy, včetně Netflixu a YouTube, umožňují změnit nastavení kvality videa. Snížením rozlišení videa můžete při streamování výrazně snížit spotřebu dat. 4. Povolte funkci Wi-Fi Assist. Když je signál Wi-Fi slabý, funkce Wi-Fi Assist automaticky přepne připojení na mobilní data. Ačkoli tato funkce může být užitečná, může také vést k vyšší spotřebě dat. Přejděte do části „Nastavení“, poté do části „Mobilní sítě“ a přejděte na konec stránky, kde můžete funkci Wi-Fi Assist povolit nebo zakázat. Jak mohu snížit spotřebu dat?

Kromě výše uvedených rad můžete spotřebu dat na iPhonu dále snížit následujícími kroky:

1. Vypněte data na pozadí pro konkrétní aplikace: Zvolte „Nastavení“ a poté „Mobilní sítě“. Vypněte mobilní data pro konkrétní aplikace, u kterých nechcete, aby využívaly data na pozadí; jejich seznam můžete posunout dolů.

2. Kdykoli je to možné, používejte Wi-Fi: Kdykoli je dostupná síť Wi-Fi, ujistěte se, že jste k ní připojeni. Při stahování aktualizací, streamování a dalších datově náročných operacích tak bude iPhone upřednostňovat Wi-Fi před mobilními daty.

3. Využívejte možnosti aplikace pro úsporu dat: V mnoha známých aplikacích, jako je Facebook nebo Instagram, jsou k dispozici nastavení pro omezení spotřeby dat. U každé z nich zkontrolujte volby nebo nastavení pro aktivaci režimů úspory dat. Vypněte push e-mail, aby iPhone nemusel neustále stahovat nové e-maily; místo toho kontrolujte doručenou poštu ručně nebo ji nastavte tak, aby e-maily stahovala častěji. Tím můžete snížit množství dat používaných pro synchronizaci e-mailů.

Použitím těchto technik a změnou různých nastavení na iPhonu můžete úspěšně šetřit data a vyhnout se nečekanému překročení datového tarifu. Chcete-li dosáhnout co nejlepší kontroly nad využíváním dat, nezapomínejte pravidelně sledovat jejich využívání a podle potřeby upravovat své návyky.

FAQ
Jak mohu snížit spotřebu dat?

K omezení spotřeby dat na iPhonu můžete použít následující rady: 1. Připojení k Wi-Fi: Kdykoli je to možné, připojte se pomocí iPhonu k síti Wi-Fi. Tímto způsobem můžete používat internet, aniž byste využívali mobilní data.

2. Sledujte využití dat: Chcete-li zjistit, které aplikace využívají nejvíce dat, přejděte do Nastavení > Mobilní (nebo Mobilní data). Můžete tak najít aplikace náročné na data, které byste případně chtěli zakázat nebo omezit. Zakázáním funkce Obnovení aplikací na pozadí zabráníte aplikacím, aby automaticky obnovovaly svůj obsah na pozadí, což může spotřebovávat data.

3. Přejděte do Nastavení > Obecné > Obnovení aplikací na pozadí a zakažte tuto funkci pro všechny aplikace nebo jen pro některé z nich. 4. Regulace využívání dat aplikací: Některé aplikace, zejména aplikace pro sociální média a streamování videa, mohou spotřebovávat velké množství dat. Přejděte do Nastavení > Mobilní (nebo Mobilní data) a přejděte na seznam aplikací a omezte jejich spotřebu dat. Ty, které chcete zakázat, pak můžete odtud vypnout. 5. Používejte funkce aplikací, které šetří data: Mnoho aplikací je vybaveno vestavěnými funkcemi pro úsporu dat, které vám mohou pomoci spotřebovat méně dat. Například ve streamovacích aplikacích, jako je YouTube nebo Netflix, můžete snížit kvalitu videa na nižší rozlišení, abyste využili menší šířku pásma. 6. Vypněte automatické přehrávání a automatické stahování: Některé aplikace automaticky přehrávají nebo stahují mediální soubory, což může spotřebovávat velké množství dat. Chcete-li ušetřit data, zakažte některé možnosti v aplikacích, jako jsou služby pro zasílání zpráv nebo weby sociálních médií. 7. Povolte režim nízkého přenosu dat: Telefony iPhone se systémem iOS 13 a novějším nabízejí možnost režimu nízkého přenosu dat. Díky zefektivnění aplikací tak, aby na pozadí využívaly méně dat, může aktivace této možnosti uživatelům pomoci spotřebovat méně dat. Tuto možnost můžete otevřít v nabídce Nastavení > Mobilní (nebo Mobilní data) > Možnosti mobilních dat.

8. Využívejte funkce offline: Řada aplikací je vybavena offline funkcemi, které umožňují stahovat obsah předem. Například v aplikacích pro streamování hudby, jako jsou Apple Music a Spotify, je k dispozici offline režim, který umožňuje stahovat skladby a seznamy skladeb přes Wi-Fi pro pozdější poslech bez použití dat.

Věnováním pozornosti těmto doporučením můžete úspěšně snížit spotřebu dat iPhonu a ušetřit peníze za mobilní datový tarif.