Jak opravit disk v počítači Mac. Komplexní průvodce

Jak uvolnit místo na disku Mac?
Přesunutí nebo vymazání souborů

  1. Vymažte hudbu, filmy, podcasty a další média, zvláště pokud je můžete v případě potřeby kdykoli znovu streamovat nebo stáhnout.
  2. Smažte soubory ve složce Stahování. …
  3. Pokud pro e-maily používáte aplikaci Mail, vyberte na řádku nabídek aplikace položky Schránka > Smazat nevyžádanou poštu.
Další informace najdete na support.apple.com

Počítače Mac jsou známé tím, že jsou spolehlivé a výkonné. Stejně jako jiná elektronická zařízení jsou však náchylné k problémům, jako je poškození disku a poruchy. Abyste předešli ztrátě dat a zaručili bezproblémové fungování, je velmi důležité problémy s diskem v počítači Mac co nejdříve odstranit. Tento článek vás provede procesem opravy disku v počítači Mac, včetně toho, jak používat Terminál a možnosti obnovy systému macOS.

Lze opravit pevný disk Macu?

Za většiny okolností lze pevný disk Mac opravit. Poškození souborového systému, vadné sektory, problémy s oprávněními disku a selhání disků patří mezi nejčastější závady disků Mac. Systém macOS je naštěstí vybaven nástroji, které lze použít k identifikaci a opravě těchto problémů. Je důležité si uvědomit, že ačkoli tyto techniky mohou opravit mnoho problémů s diskem, nemusí fungovat v případě katastrofických selhání hardwaru. Za těchto okolností se doporučuje vyhledat odbornou pomoc nebo uvažovat o výměně disku.

Jak opravit disk v počítači Mac pomocí Terminálu

Terminál je výkonný nástroj příkazového řádku, který lze použít k opravě disku v počítači Mac. Zde je návod, jak jej použít:

1. Otevřete program Terminál, který najdete ve složce Nástroje ve složce Aplikace.

2. Do okna Terminálu zadejte příkaz „diskutil verifyDisk [název disku]“ a stiskněte klávesu Enter. Nahraďte „[název disku]“ názvem disku, který chcete opravit, například „disk0“ nebo „Macintosh HD“.

3. Zůstaňte trpěliví, dokud nebude proces ověřování dokončen. Pokud jsou nalezeny chyby, přejděte k následující akci. Pokud nejsou nalezeny žádné chyby, je disk pravděpodobně v dobrém stavu.

4. Chcete-li disk opravit, zadejte příkaz „diskutil repairDisk [název disku]“ a stiskněte klávesu Enter. Opět nahraďte „[název disku]“ příslušným identifikátorem disku.

5. Nechte proces opravy dokončit. To může trvat nějakou dobu v závislosti na velikosti disku a rozsahu chyb.

Jak opravit disk v macOS Recovery

Pokud má váš Mac vážné problémy s diskem nebo se nechce správně spustit, můžete k opravě disku použít macOS Recovery. Postupujte podle následujících kroků:

1. Restartujte počítač Mac a podržte stisknuté klávesy Command + R, dokud se nezobrazí logo Apple. Tím se Mac spustí do systému macOS Recovery.

2. V okně macOS Utilities vyberte položku „Disk Utility“ a klikněte na tlačítko Pokračovat.

3. V okně Disk Utility vyberte z postranního panelu disk, který chcete opravit. Obvykle je označen jako „Macintosh HD“ nebo podobně.

4. Klikněte na tlačítko „První pomoc“ v horní části okna Disk Utility.

5. Klepnutím na tlačítko „Spustit“ zahájíte proces opravy disku. Disk Utility se pokusí opravit všechny chyby, které na disku najde.

6. Po dokončení opravy normálně restartujte počítač Mac a zkontrolujte, zda byly problémy s diskem vyřešeny.

Lze opravit poškozený disk?

V mnoha případech lze poškozený disk opravit pomocí výše popsaných metod. Je však důležité si uvědomit, že nástroje pro opravu disku mohou řešit pouze problémy související se softwarem. Pokud je disk fyzicky poškozen, například v důsledku selhání hardwaru nebo silného nárazu, nemusí být software pro opravu účinný. V takových případech doporučujeme obrátit se na profesionální službu obnovy dat nebo zvážit výměnu disku.

Závěrem lze říci, že oprava disku v počítači Mac je možná pomocí integrovaných nástrojů, jako je Terminál a macOS Recovery. Dodržením příslušných kroků můžete vyřešit běžné chyby disku a zajistit tak integritu a výkon systému. Je však důležité pravidelně zálohovat důležitá data, abyste zabránili jejich trvalé ztrátě v případě vážného selhání disku.

FAQ
Lze chyby disku opravit?

Ano, chyby disku v počítači Mac lze opravit. Existují vestavěné nástroje, například Disk Utility a First Aid, které pomáhají identifikovat a opravit různé problémy s diskem. Tyto nástroje si poradí s běžnými chybami disku, jako je oprava adresářových struktur, oprava oprávnění souborů a řešení poškození disku. Je však důležité si uvědomit, že ne všechny chyby disku lze opravit, zejména pokud je disk fyzicky poškozen. V takových případech může být nutné disk vyměnit.

Lze opravit poškozený pevný disk?

Ano, v některých případech je možné opravit poškozený HDD (pevný disk). Je však důležité si uvědomit, že úspěšnost opravy poškozeného HDD závisí na rozsahu a povaze poškození. Existuje několik metod, které můžete vyzkoušet k opravě poškozeného HDD:

1. Zkontrolujte nástroj Disk Utility: V počítači Mac můžete k opravě některých problémů s pevným diskem použít vestavěný nástroj Disk Utility. Spusťte nástroj Disk Utility, vyberte poškozený HDD a klikněte na kartu „První pomoc“. Poté klikněte na „Spustit“, čímž zahájíte proces opravy.

2. Software třetích stran pro opravu disků: Pro Mac jsou k dispozici různé programy třetích stran pro opravu disků, které mohou pomoci při opravě poškozeného HDD. Tyto programy mohou skenovat a opravovat běžné problémy s diskem.

3. Profesionální služby pro obnovu dat: Pokud je poškození vážné a nemáte přístup k datům na pevném disku, může být nutné vyhledat profesionální služby obnovy dat. Tito odborníci mají specializované nástroje a techniky pro obnovu dat z poškozených HDD a mohou také posoudit možnost opravy disku.

Je důležité si uvědomit, že pokus o opravu poškozeného pevného disku s sebou nese určitá rizika. Pokud je pevný disk fyzicky poškozen, například nefunkční součástí, může být nutný odborný zásah nebo dokonce výměna. Před pokusem o opravu je navíc nezbytné zálohovat data, pokud je to možné, protože proces opravy může potenciálně vést ke ztrátě dat.