Jak označovat grafy v Excelu

Jak otočit graf v Excelu?
Na kartě Formát oblasti grafu klikněte na Efekty a potom klikněte na Prostorové otočení. Otočení změníte tak, že v polích Otočení X a Y kliknete na stupeň otočení, který chcete.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Možnost vytvářet grafy v Excelu je jednou z jeho nejužitečnějších funkcí. Excel je silný nástroj pro shromažďování a vyhodnocování dat. Grafy usnadňují pochopení a rozhodování na základě dat, protože umožňují zobrazit fakta jasným a stručným způsobem. O účinnosti grafu rozhodují jeho popisky, které dodávají poskytnutým datům kontext a význam. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak popisovat grafy v aplikaci Excel, včetně toho, jak přidávat text k popiskům, upravovat popisky, měnit popisky os a názvy grafů. 1. Textualizace grafů s popisky:

Tyto kroky je třeba dodržet, chcete-li do grafu se štítky v aplikaci Excel přidat text: 1. Vyberte graf, do kterého chcete přidat text, kliknutím na něj. 2. Otevřete pás karet aplikace Excel a vyberte kartu „Nástroje grafu“. 3. Kliknutím na tlačítko „Rozložení grafu“ vyberte rozložení s popisky dat. 4. Klikněte pravým tlačítkem myši na některý z datových štítků grafu a zvolte „Formátovat datové štítky“. 5. V okně Formátovat datové popisky můžete změnit umístění a vzhled datových popisek. Kromě toho máte možnost zobrazit další datové prvky, například názvy kategorií nebo hodnoty. 2. Úprava štítků grafu:

Tyto postupy je třeba dodržet, pokud chcete aktualizovat některý z popisek v grafu, včetně legendy a popisek os: 1. Vyberte graf, který chcete upravit. 2. Otevřete pás karet aplikace Excel a vyberte kartu „Nástroje grafu“. 3. Klepnutím na tlačítko „Rozložení grafu“ vyberte rozložení, které obsahuje štítky, jež chcete upravit. 4. Pokud jde o popisky os nebo legendu, použijte při výběru popisku, který chcete změnit, možnosti „Formátovat osu“ nebo „Formátovat legendu“ z kontextové nabídky.

5. Text, písmo, barvu a další parametry formátování štítků můžete upravit v podokně formátování. 3. Kritéria pro označování štítků:

Níže uvedené kroky lze použít k označení os v grafu aplikace Excel. 1. Vyberte graf, který chcete označit. 2. Otevřete pás karet aplikace Excel a vyberte kartu „Nástroje grafu“. 3. Klepnutím na tlačítko „Rozložení grafu“ vyberte rozložení s popisky os. 4. Klikněte pravým tlačítkem myši na osu, kterou chcete označit, a poté klikněte na tlačítko „Přidat název osy“.

5. Zadejte text názvu osy a naformátujte jej podle svých představ. Vytvoření titulku grafu:

Pro přidání nadpisu do grafu proveďte v aplikaci Excel následující úkony:

4: 1. Vyberte graf, který chcete pojmenovat. 2. Otevřete pás karet aplikace Excel a vyberte kartu „Nástroje grafu“. 3. Klepnutím na tlačítko „Rozložení grafu“ vyberte rozložení, které má název grafu. 4. Klikněte na název grafu pravým tlačítkem myši a vyberte možnost „Upravit text“.

5. Zadejte text názvu grafu ve vhodném formátu.

Konečně, označení grafů v aplikaci Excel je nezbytné pro sdělení významu a souvislostí vašich dat. Čitelnost a působivost vizualizace dat můžete zlepšit přidáním textu do popisků grafu, aktualizací popisků, označením os a uvedením názvu grafu. Aplikace Excel nabízí řadu možností přizpůsobení, které zaručí, že vaše popisky budou srozumitelné, výstižné a estetické. Pokud věnujete čas promyšlenému vyhodnocení a návrhu popisků grafů, můžete vytvořit grafy, které úspěšně zprostředkují vaše poznatky o datech.

FAQ
Jaký je nejlepší způsob označení grafu?

Nejlepším způsobem označování diagramu v aplikaci Excel je použití štítků, které přesně popisují zobrazovaná data. V názvu by mělo být uvedeno shrnutí cíle grafu a na štítcích na osách x a y by měly být jasně patrné hodnocené proměnné. Použití štítků dat v samotném grafu může také pomoci při poskytování podrobných informací pro jednotlivé datové body nebo kategorie. Používejte čitelnou velikost a styl písma a nepřeplňujte graf zbytečnými popisky, které by mohly čtenáře zmást nebo ztížit jeho pochopení.

Jak přidám do grafu vlastní popisek?

Pomocí těchto kroků můžete do grafu aplikace Excel přidat vlastní popisek: 1. Vyberte graf, do kterého chcete přidat vlastní popisek. 2. V kontextové nabídce vyberte možnost „Vybrat data“ kliknutím pravým tlačítkem myši na graf. 3. V dialogovém okně „Vybrat zdroj dat“ vyberte tlačítko „Přidat“ v části „Položky legendy (řady)“. 4. Zadejte vlastní název popisku do části „Název řady“ dialogového okna „Upravit řadu“. 5. V části „Series values“ (Hodnoty řady) vyberte rozsah dat, ke kterému se vlastní štítek vztahuje. 6. Chcete-li zavřít dialogová okna a provést změny, klikněte na tlačítko „OK“.

Podle těchto pokynů můžete do grafu aplikace Excel přidat vlastní popisek, který dodá vizualizaci dat více informací nebo souvislostí.

Jak přidat popisky do grafu XY v aplikaci Excel?

K přidání popisků do grafu XY v aplikaci Excel lze použít níže uvedené postupy. 1. Klepnutím na libovolný jednotlivý datový bod v grafu vyberte danou sadu datových bodů. 2. V kontextové nabídce kliknutím pravým tlačítkem myši na libovolný datový bod vyberte možnost „Přidat popisky dat“. Tím se každému datovému bodu v grafu přidělí popisek. 3. Ve výchozím nastavení se v popiscích zobrazí hodnoty Y datových bodů. Kliknutím pravým tlačítkem myši na libovolný datový štítek a výběrem možnosti „Format Data Labels“ (Formátovat datové štítky) z kontextové nabídky změníte štítky tak, aby zobrazovaly hodnoty X. 4. V okně Format Data Labels (Formátovat datové štítky) vyberte kartu „Label Options“ (Možnosti štítků) a zaškrtněte políčko vedle položky „X Value“ (Hodnota X). Tímto postupem budou štítky upraveny tak, aby zobrazovaly hodnoty X a nikoli hodnoty Y. Úpravou písma, velikosti, barvy a dalších parametrů formátování v okně Format Data Labels (Formátovat datové štítky) můžete dále přizpůsobit vzhled štítků. 6. Pokud chcete vytvořit jeden štítek pro celou řadu namísto samostatných štítků pro každý datový bod, klikněte pravým tlačítkem myši na řádek řady a z kontextové nabídky vyberte možnost „Add Data Labels“. Štítek pak můžete stylizovat výběrem možnosti „Format Data Labels“ (Formátovat datové štítky) z kontextové nabídky, když na něj kliknete pravým tlačítkem myši. Kliknutím na graf XY jej vyberte a poté přidejte nadpis kliknutím na něj. Dále vyberte tlačítko „Prvky grafu“ (symbol plus), které se zobrazí na pravé straně grafu. V rozevírací nabídce vyberte položku „Název grafu“ a do zobrazeného textového pole zadejte požadovaný název. 8. Formátování názvu je možné také jeho výběrem a využitím možností formátování, které nabízí pás karet Ribbon.

Tyto pokyny by vám měly umožnit přidat do grafu XY v aplikaci Excel popisky a upravit je podle potřeby.