Jak opravit modrou obrazovku Windows 10 2021

Uživatelé systému Windows se často setkávají s obávanou modrou obrazovkou smrti (BSOD) po dlouhou dobu. Ani systém Windows 10, nejnovější operační systém společnosti Microsoft, není vůči tomuto problému imunní. Pomocí správných metod řešení problémů a základních znalostí možných příčin však lze problém s modrou obrazovkou v systému Windows 10 vyřešit, aniž by došlo k vymazání jakýchkoli dat.

Jaká je hlavní příčina modré obrazovky systému Windows 10?

„Modrá obrazovka“ systému Windows 10, známá také jako „chyba zastavení“ nebo „kontrola chyby“, se obvykle objeví, když operační systém udělá závažnou chybu, ze které se nedokáže zotavit. To může být způsobeno řadou faktorů, například problémy s hardwarem nebo ovladači, nekompatibilitou programů, problémy s pamětí nebo napadením škodlivým softwarem. Přestože určení přesné příčiny modré obrazovky může být obtížné, existuje několik typických podezřelých, na které je třeba si dát pozor.

Jak mohu opravit modrou obrazovku systému Windows 10, aniž bych vymazal svá data?

K vyřešení problému s modrou obrazovkou v systému Windows 10 bez vymazání dat je zapotřebí metodický přístup. K odstranění problému můžete provést následující kroky:

1. Restartujte počítač: Příležitostně může chvilkové zádrhele nebo konflikty, které mohou být příčinou modré obrazovky, vyřešit prostý restart. Podržením tlačítka napájení nebo stisknutím tlačítka restartování na počítači vynutíte úplné vypnutí. Poté jej restartujte a zjistěte, zda se modrá obrazovka znovu objeví. 2. Zkontrolujte, zda nejsou problémy s hardwarem: Problémy s modrou obrazovkou jsou často způsobeny vadným hardwarem. Zkontrolujte, zda je správně připojeno veškeré zařízení včetně paměti RAM, pevného disku a grafické karty. Chcete-li zjistit, zda modrá obrazovka zmizí, zkuste odebrat nebo vyměnit hardware, který jste nedávno změnili nebo přidali.

3. Aktualizujte software a ovladače: Chyby modré obrazovky mohou být způsobeny také zastaralými nebo nekompatibilními ovladači. Aktualizujte všechny ovladače zařízení, včetně ovladačů pro síťový adaptér, čipovou sadu a grafickou kartu. Chcete-li ručně nainstalovat nejnovější ovladače, přejděte na webové stránky výrobce a stáhněte je. Kromě toho se ujistěte, že operační systém a veškerý software jsou aktuální. 4. Proveďte kontrolu malwaru: Infekce malwarem může poškodit systémové soubory a způsobit chyby na modré obrazovce. Proveďte kompletní kontrolu systému pomocí spolehlivého antivirového nebo antimalwarového programu a zbavte se všech nalezených nebezpečí. Pro lepší ochranu se doporučuje zvolit renomované a aktuální bezpečnostní řešení.

Proč je obrazovka mého počítače modrá?

Když se objeví chybová zpráva a obrazovka počítače zmodrá, operační systém se setkal s vážnou závadou a je třeba jej vypnout, aby nedošlo k dalšímu poškození. Systém Windows zavedl tuto modrou obrazovku, běžně označovanou jako modrá obrazovka smrti (BSOD), jako bezpečnostní opatření k ochraně vašeho hardwaru a dat.

Lze modrou obrazovku smrti opravit?

Většinou lze modrou obrazovku smrti opravit. Základní problémy způsobující chybu modré obrazovky můžete odstranit podle výše popsaných postupů řešení problémů. Je důležité mít na paměti, že některé závady modré obrazovky mohou vyžadovat sofistikované řešení problémů nebo odbornou pomoc. Pokud nejste schopni problém vyřešit vlastními silami, doporučujeme, aby vám pomohl kvalifikovaný technik nebo abyste se obrátili na podporu společnosti Microsoft, kde získáte další informace.

Závěrem lze říci, že modrá obrazovka smrti v systému Windows 10 může být sice nepříjemná, ale nejedná se o nepřekonatelný problém. Problém s modrou obrazovkou můžete vyřešit bez ztráty dat, pokud budete znát typické příčiny a použijete správné techniky řešení problémů. Chcete-li snížit pravděpodobnost výskytu podobných chyb v budoucnu, nezapomeňte provádět běžnou údržbu a udržovat systém a software aktualizovaný.

FAQ
Může resetování počítače vyřešit modrou obrazovku?

Ano, restartování počítače může pomoci vyřešit problém s modrou obrazovkou systému Windows 10. Při resetování počítače se systém Windows znovu nainstaluje spolu se všemi nainstalovanými programy a nastaveními. Případné konflikty softwaru nebo poškozené systémové soubory, které mohou být příčinou chyby modré obrazovky, lze touto metodou opravit.

Resetování počítače by však mělo být prováděno pouze v krajním případě, zejména pokud počítač obsahuje důležité soubory a data. Doporučujeme před resetováním nejprve vyzkoušet jiné techniky řešení problémů, jako je aktualizace ovladačů, provedení skenování škodlivého softwaru, kontrola hardwarových součástí nebo použití bodů obnovení systému k návratu do dříve stabilního stavu.

Pokud se rozhodnete počítač resetovat, dbejte na vytvoření disku pro obnovení, abyste mohli v případě potřeby znovu nainstalovat operační systém.

Lze opravit modrou obrazovku smrti?

Modrou obrazovku smrti (BSOD) je možné opravit. BSOD obvykle vyvolávají hardwarové nebo softwarové problémy počítače. Zde jsou uvedeny některé činnosti, které můžete provést k vyřešení modré obrazovky smrti systému Windows 10: Restartování počítače může někdy vyřešit BSOD, která je někdy vyvolána momentálním problémem. 2. Aktualizujte ovladače: Často BSOD způsobují zastaralé nebo nekompatibilní ovladače. Ujistěte se, že jsou všechny vaše ovladače aktuální, zejména ovladače grafiky a čipové sady. Chcete-li se ujistit, že máte nejnovější verze, můžete zkontrolovat webové stránky výrobce nebo použít specializovaný software pro aktualizaci ovladačů. 3. Zkontrolujte, zda systém nemá problémy s hardwarem: Operační paměť nebo nefunkční pevné disky mohou vést k potížím s modrou obrazovkou. Chcete-li zjistit případné problémy, spusťte diagnostiku hardwaru. Můžete využít software třetích stran nebo vestavěný nástroj systému Windows, například Windows Memory Diagnostic. 4. Zkontrolujte, zda se nejedná o malware: BSOD mohou být způsobeny také infekcí malwarem. Chcete-li najít a zbavit se všech škodlivých aplikací, proveďte kompletní kontrolu systému pomocí spolehlivého antivirového programu. 5. Vraťte zpět nedávné změny: Pokud jste nedávno nainstalovali nový hardware nebo software, zkuste jej odstranit nebo odinstalovat a zjistěte, zda BSOD zmizí. Pády systému mohou být občas způsobeny nekompatibilním nebo špatně vyvinutým softwarem. 6. Spusťte obnovení systému: Obnovení systému Windows umožňuje vrátit počítač do dřívější doby, kdy byl ve funkčním stavu. Vyberte bod obnovení, který nastal před modrou obrazovkou smrti.

7. Znovu nainstalujte systém Windows: Pokud vše ostatní selže, může být nutné znovu nainstalovat systém Windows. Počítač bude vyčištěn a bude nainstalována nová kopie operačního systému; tím by měly být odstraněny všechny problémy související se softwarem, které byly příčinou BSOD.

Je důležité mít na paměti, že v zájmu předcházení případným problémům může být vhodnější vyhledat pomoc kvalifikovaného počítačového specialisty, pokud vám není příjemné provádět tyto postupy samostatně.