Jak na to. Průvodce plurálem, posesivy a apostrofy

Přemýšleli jste někdy, jak se správně píše plurál „jak“? Nebo možná nevíte, jak správně používat apostrofy v přivlastňovacích tvarech. Těmito otázkami se budeme podrobně zabývat v této eseji spolu s důkladným vysvětlením množného čísla, posesiv a apostrofů. Jaký je tvar množného čísla slova „goes“?

Slovo „how to“ se v množném čísle píše jako „how tos“. Existuje několik návodů nebo příruček „jak na to“, protože slovo „to“ má na konci přidané písmeno „s“. V každodenní konverzaci i v neformálním a běžném psaní se tento tvar množného čísla často používá. Můžete například říci: „Shromáždil jsem různé návody na zahradničení“ nebo „Na internetu je spousta návodů, které vám pomohou naučit se nové dovednosti“. Proč používat tvar množného čísla?

2.

Slovo „how tos“, které znamená „jak to“ v množném čísle, se používá k označení přítomnosti mnoha návodů nebo stupňů. Je to praktický způsob, jak se dostat k výběru nebo rozmanitosti návodů na četná témata. Využitím tvaru množného čísla naznačujete, že jsou k dispozici různé návody „jak na to“, což umožňuje širší škálu údajů a možností. Který způsob je správný, „Loisův“ nebo „Loisův“?

To, zda je „Lois“ v jednotném nebo množném čísle, určuje vhodný tvar přivlastňovacího jména. Pro označení přivlastňování při použití podstatného jména v jednotném čísle, například jako jméno osoby, se obvykle přidává apostrof a písmeno „s“ (‚s). Pokud například Lois vlastní knihu, napsali byste „Loisina kniha“. Bez ohledu na to, zda podstatné jméno již končí na hlásku „s“, je to nejběžnější tvar pro podstatná jména v jednotném čísle. Který apostrof mám použít?

Existují různé rozdíly v používání přivlastňovacích tvarů, kde podstatné jméno již končí na „s“, například „Lois“. Jako přijatelné formy jsou přijímány jak „Lois’s“, tak „Lois'“ a rozhodnutí je často ovlivněno stylistickými příručkami nebo individuálními preferencemi. V moderní angličtině se častěji používá tvar „Lois’s“, který se řídí standardní konvencí vkládání „s“ za apostrof pro posesiva v jednotném čísle. Je však také v pořádku, pokud byste raději řekli „Lois'“, abyste předešli nepříjemnostem nebo duplicitě.

Na závěr dodejme, že „how tos“, které označuje mnoho návodů nebo postupů, je tvar množného čísla fráze „how to“. Jak „Lois’s“, tak „Lois'“, což jsou přivlastňovací tvary, jsou přijatelné; častěji se však používá „Lois’s“. O tom, který apostrof použít, nakonec rozhodnou stylistické příručky nebo individuální preference. Své schopnosti psaní a komunikace můžete zlepšit tím, že si budete vědomi jemných rozdílů mezi plurálem, posesivem a apostrofy.

FAQ
Je to go tos nebo go to’s?

Slovo „go to“ by se mělo psát „go tos“ bez apostrofu. V tomto případě je „go tos“ použito jako složené podstatné jméno a na konec výrazu se přidává „s“, aby byl výraz v množném čísle. Proto byste dodali: „Mám několik receptů na rychlá a jednoduchá jídla.“.

Jak na jednotné a množné číslo?

V angličtině se často přidává na konec jednotného tvaru koncovka -s, aby se vytvořilo množné číslo. Příkladem může být „cat“, ze kterého se stane „cats“, a „book“, ze kterého se stane „books“. Z tohoto pravidla existuje několik výjimek, například přidávání -es namísto pouhého -s k podstatným jménům, která končí na -s, -ss, -sh, -ch nebo -x. Příkladem je „bus“, ze kterého se stane „bus“, a „box“, ze kterého se stane „box“.

Existují i další nepravidelná množná čísla, která se od těchto norem odchylují. Například „child“ se mění na „children“ a „man“ na „men“. Chcete-li správně používat běžné nepravidelné množné číslo, musíte je znát.

Podstatná jména se často přivlastňují přidáním apostrofu a koncovky -s na konec jednotného čísla. Jako například „psí hračka“ nebo „Johnovo auto“. Jediným dalším znakem je apostrof, pokud je podstatné jméno již v množném čísle a končí na -s, jako například „the dogs‘ toys“ nebo „the students‘ books“.

Mějte na paměti, že apostrofy se používají pouze k označení držení nebo krácení, nikoli k vytváření množného čísla.

Jak se píše jednotné nebo množné číslo?

Podstatné jméno v jednotném čísle často označuje jednu osobu, místo, věc nebo myšlenku, zatímco podstatné jméno v množném čísle jich obvykle označuje několik. Většina podstatných jmen má obvykle na konci přidané „s“, aby se z nich stalo množné číslo. Příkladem může být „dog“, ze kterého se stane „dogs“, a „book“, ze kterého se stane „books“. Toto pravidlo neplatí pro některá podstatná jména, například ta, která končí na -s, -sh, -ch, -x nebo -z, kde by se místo pouhého „s“ mělo přidat „es“. Příkladem je „box“, ze kterého se stane „box“, a „wish“, ze kterého se stane „wishes“.

Je důležité mít na paměti, že některé nepravidelné tvary množného čísla zahrnují úplnou změnu slova. Mezi příklady patří „man“, ze kterého se stává „men“, a „child“, ze kterého se stává „children“. Kromě toho má několik podstatných jmen, jako například „ovce“ a „jelen“, stejný tvar v jednotném i množném čísle.

Pro správné používání syntaxe a stavbu vět je zásadní pochopit rozdíly mezi podstatnými jmény v jednotném a množném čísle.

Jak udělat z příjmení s pomlčkou množné číslo?

Pro vytvoření pomlčkového příjmení v množném čísle se přípona množného čísla obvykle přidává k příjmení jako celku, nikoli ke každé jeho části zvlášť. To znamená, že se přidává celé příjmení s koncovkou „-s“ nebo „-es“. Pokud je například příjmení s pomlčkou „Smith-Jones“, přidá se na konec „-s“ nebo „-es“, aby bylo příjmení v množném čísle:

Smith-Jonesovi se zúčastnili této události. Množné číslo s „-s“

The Smith-Joneses attended the occasion. Množné číslo s „-es“

Oba způsoby psaní jsou přípustné, avšak pokud příjmení končí na souhlásku, je typičtější přijmout „-es“. Tvorba příjmení s pomlčkou v množném čísle zahrnuje určité odchylky a individuální preference, proto je vždy dobré zeptat se zúčastněných osob na případné konkrétní normy nebo preference.