Úplný seznam příkazů. Váš průvodce orientací v terminálu

Jak dostat ikonu seznam na plochu?
  1. Podržte aplikaci, potom prst zvedněte. Pokud aplikace nabízí zkratky, zobrazí se jejich seznam.
  2. Klepněte na zkratku a podržte ji.
  3. Přetáhněte zkratku na požadované místo. Zdvihněte prst.
Další informace najdete na support.google.com

Mít k dispozici seznam příkazů je velmi důležité, pokud s rozhraním příkazového řádku začínáte nebo si jen chcete rozšířit své znalosti. Tento návod vám poskytne znalosti potřebné k používání seznamu příkazů, vyhledání všech dostupných příkazů v terminálu, pochopení příkladů příkazů a zvládnutí příkazu seznam.

Seznam příkazů lze otevřít pomocí:

V závislosti na používaném operačním systému lze seznam příkazů otevřít různými způsoby. Pro uživatele systému Windows je skvělým začátkem příkaz „help“. Chcete-li zobrazit seznam možných příkazů, stačí po spuštění příkazového řádku nebo prostředí PowerShell zadat do něj příkaz „help“. Získáte tak přehled příkazů, které váš systém podporuje.

Příkaz „man“ se často používá pro přístup k manuálovým stránkám příkazů v systémech Linux a MacOS. Úplný popis příkazu, možnosti jeho použití a příklady použití se zobrazí po zadání příkazu „man“ za příkazem, který vás zajímá. V distribucích Linuxu, jako je Ubuntu, můžete v terminálu použít také příkaz „help“, který zobrazí seznam vestavěných příkazů shellu. Získání seznamu všech příkazů v terminálu: Pro získání úplného seznamu všech příkazů nabízených v terminálu můžete použít příkaz „compgen“. Tento příkaz obsahuje seznam všech dostupných příkazů, včetně vestavěných příkazů, aliasů a příkazů definovaných ve spustitelných adresářích systému. Po zadání příkazu „compgen -c“ v terminálu se zobrazí seznam všech příkazů.

Příklady příkazů, kterým je třeba rozumět: Příklady příkazů jsou skvělým přístupem k pochopení fungování a použití jednotlivých příkazů. Mnoho příruček a seznamů příkazů obsahuje příklady, které ukazují, jak lze příkazy použít v různých situacích. Tyto příklady často uvádějí syntaxi, volby a argumenty potřebné ke správnému provedení příkazu. Prohlížením příkladů příkazů si můžete vytvořit lepší představu o tom, jak používat příkazy v pracovním postupu.

Příkaz list použijte následujícím způsobem: Ne všechny terminály podporují příkaz „seznam“, který není univerzálním příkazem. V závislosti na kontextu však může odkazovat na příkazy jako „ls“ v systémech založených na Unixu nebo „dir“ v systému Windows. Chcete-li vypsat soubory a adresáře na zadaném místě, použijte tyto příkazy.

Například příkaz „ls“ se používá k vypsání obsahu aktuálního adresáře v systémech založených na Unixu. Další podrobnosti o souborech, včetně jejich oprávnění nebo časových značek, můžete zobrazit pomocí příkazů „ls -l“ nebo „ls -la“. Naproti tomu příkaz „dir“ v příkazovém řádku systému Windows provede totožný úkol.

A konečně, při navigaci v terminálu je důležité mít přístup k úplnému seznamu příkazů. Pomocí příkazů jako „help“ nebo „man“ můžete získat přístup k seznamu příkazů a dozvědět se více o jejich fungování. Vaše znalosti příkazového řádku se také zlepší, pokud se podíváte na příklady příkazů a naučíte se správně používat příkazy jako „ls“ a „dir“. Proto, ať už jste nový nebo zkušený uživatel, nezapomeňte prozkoumat obrovskou škálu příkazů, abyste optimalizovali svou produktivitu a zefektivnili svůj pracovní postup.

FAQ
Jak získám seznam všech příkazů v Linuxu?

K získání seznamu všech příkazů lze v Linuxu použít program „man“. Příkaz „man“ v Linuxu znamená manuál, který obsahuje dokumentaci k mnoha příkazům a programům. Přístup k příručce příkazu „man“ získáte zadáním příkazu „man man“ v terminálu. Seznam všech příkazů systému Linux je přístupný na této webové stránce. V seznamu se můžete pohybovat pomocí kláves se šipkami a pomocí klávesy „q“ můžete opustit stránku s návodem.

Jak vytvořit seznam příkazů?

Pomocí těchto kroků lze vytvořit důkladný seznam příkazů: 1. Pro začátek vytvořte seznam všech příkazů, které znáte, nebo těch, o kterých se domníváte, že se vztahují k tématu nebo cíli vašeho seznamu příkazů. 2. Roztřiďte příkazy do logických skupin. Můžete je například seřadit podle toho, jak fungují, nebo podle systémů, jejichž jsou součástí. 3. Pro snazší procházení seznamem seskupte příkazy uvnitř každé kategorie podle abecedy. 4. Každý příkaz opatřete stručným vysvětlením nebo popisem, abyste uživatelům pomohli pochopit jeho funkci nebo použití. Uveďte případnou další syntaxi nebo parametry, které je nutné u každého příkazu použít.

5. Případně uveďte všechny platformy nebo operační systémy, na kterých lze příkazy použít. 7. Zohledněte přidání příkladů nebo fragmentů kódu, které demonstrují, jak příkazy správně používat. 8. Zkontrolujte správnost a srozumitelnost seznamu jeho úpravou. 9. Seznam uspořádejte a naformátujte tak, aby byl čitelný. Aby se text lépe četl, použijte odrážky, tabulky nebo jiné formátovací prvky. 10. Jako poslední návrh zvažte zařazení rejstříku nebo obsahu, aby uživatelé snáze objevili příkaz, který hledají.

Podle těchto pokynů můžete vytvořit důkladný a snadno použitelný seznam příkazů, který ostatním pomůže efektivně využívat terminál.

Jak vytvořit seznam všech příkazů v Linuxu?

Pomocí následujícího příkazu zobrazíte seznam všech příkazů v systému Linux:

BASH compgen -c

“‘

Tento program podrobně zobrazí všechny příkazy, které jsou v systému Linux k dispozici.

Jak otevřu seznam příkazů?

Pro zobrazení seznamu příkazů v terminálu použijte následující příkaz: V systému Linux a macOS použijte příkaz’man‘, za kterým následuje název příkazu, o kterém se chcete dozvědět více. Chcete-li se například dozvědět více o příkazu ‚ls‘, zadejte příkaz’man ls‘ a stiskněte klávesu enter. Tím spustíte stránku s příručkou příkazu ‚ls‘, která nabízí vyčerpávající informace o jeho použití a možnostech. V systému Windows použijte příkaz ‚help‘ následovaný názvem příkazu, o kterém se chcete dozvědět více. Například zadáním příkazu ‚help dir‘ a stisknutím klávesy enter získáte další informace o příkazu ‚dir‘. Zobrazí se seznam dostupných příkazů spolu se stručným popisem každého příkazu.

Můžete také použít online průvodce, výukové programy nebo konkrétní webové stránky, které nabízejí podrobné seznamy příkazů pro váš operační systém nebo emulátor terminálu. V těchto zdrojích jsou často uvedena podrobná vysvětlení, ilustrace a další informace, které pomáhají při navigaci a efektivním používání terminálu.