Jak převádět míry v Excelu

Jak v Excelu převést jednotky?
Mohu to ale udělat i elegantněji – pomocí funkce CONVERT. Funkce CONVERT má takovouto syntaxi: =CONVERT(číslo, které převádím; "jednotka, ze které převádím"; "jednotka, na kterou převádím")
Další informace najdete na exceltown.com

Excel je efektivní kalkulačka, která uživatelům umožňuje mimo jiné převádět míry. Excel nabízí řadu vzorců a funkcí, které mohou tuto operaci urychlit a zjednodušit bez ohledu na to, zda potřebujete převést jednotky z jednoho systému do druhého, nebo chcete pouze převádět mezi různými jednotkami v rámci stejného systému.

Funkce CONVERT v aplikaci Excel je jedním z nejoblíbenějších vzorců pro převod jednotek. Pomocí této funkce můžete změnit jednotku měření uvnitř stejného systému měření. Funkci CONVERT lze obecně použít pomocí syntaxe CONVERT(číslo, od_jednotky, do_jednotky). Například můžete použít vzorec =CONVERT(A1, „mm“, „cm“) pro převod měření v milimetrech na centimetry za předpokladu, že se měření nachází v buňce A1.

K převodu milimetrů (mm) na centimetry (cm) můžete v aplikaci Excel použít také jednoduchou matematickou metodu. Vzhledem k tomu, že v jednom centimetru je 10 milimetrů, můžete počet milimetrů převést na centimetry tak, že jej vydělíte deseti. Chcete-li například převést měření z milimetrů na centimetry, zadejte hodnotu milimetru do buňky A1 a použijte vzorec =A1/10.

Excel má vestavěné převodní koeficienty, které můžete použít při výpočtech, pokud potřebujete převést míry z jednoho systému jednotek na jiný, například z palců na centimetry nebo z liber na kilogramy. Například můžete vynásobit počet palců konverzním faktorem 2,54 a změnit tak palce na centimetry. Podobně můžete vynásobit počet liber konverzním faktorem 0,4536 a převést libry na kilogramy. Měření mezi několika soustavami jednotek můžete jednoduše převádět tak, že do vzorců zahrnete tyto převodní faktory.

Převod, který potřebujete provést, určí nejjednodušší přístup k převodu měr v aplikaci Excel. Použití funkce CONVERT může být nejpraktičtější a nejefektivnější strategií při převodu mezi jednotkami, které patří do stejné soustavy, jako jsou milimetry a centimetry. Využití matematických vzorců se správnými převodními koeficienty však může být stejně účinné i pro jednoduché převody mezi jinými soustavami jednotek.

Závěrem lze říci, že aplikace Excel nabízí celou řadu způsobů převodu měr, ať už mezi stejnou soustavou jednotek nebo jinou. Pro převody v rámci stejné soustavy, například z milimetrů na centimetry, můžete použít funkci CONVERT. K převodům mezi různými soustavami jednotek můžete použít matematické vzorce s příslušnými převodními koeficienty. Nejjednodušší technika spočívá v přesném převodu, který musíte provést. Pokud máte přístup k těmto nástrojům, můžete v aplikaci Excel snadno a přesně převádět míry podle svých potřeb.

FAQ
Jaký je jednoduchý způsob převodu měrných jednotek?

Využití převodních vzorců aplikace Excel představuje rychlý a snadný přístup ke změně měrných jednotek. Můžete rychle převádět mezi několika jednotkami vynásobením hodnoty, kterou chcete převést, příslušným konverzním faktorem. Například částku v palcích můžete vynásobit číslem 2,54 a převést ji na centimetry. Pro složitější převody umožňuje Excel také sestavit vlastní převodní vzorce pomocí funkce CONVERT.

Jak v aplikaci Excel převést centimetry na palce?

Pro převod centimetrů (cm) na palce můžete v aplikaci Excel použít jednoduchou metodu.

Pokud je v buňce A1 hodnota, kterou chcete převést, můžete v ní použít následující vzorec:

=A1/2,54

Hodnota v buňce A1 se při tomto výpočtu vydělí číslem 2,54, což představuje převodní koeficient pro centimetry na palce. Výsledkem bude srovnatelná míra v palcích.

Převedenou míru pak můžete zobrazit naformátováním buňky se vzorcem jako číslo se zvoleným počtem desetinných míst.

Jak v aplikaci Excel převést metry na kilometry?

K převodu metrů na kilometry můžete v aplikaci Excel použít jednoduchý vzorec. Pokud se hodnota v metrech nachází v buňce A1, můžete ji převést na kilometry zadáním vzorce „=A1/1000“ v jiné buňce. Srovnatelné množství v kilometrech se vypočítá vynásobením čísla v metrech číslem 1000.

Jak v aplikaci Excel převést jednotky na CM?

Pro převod jednotek na centimetry (CM) můžete v aplikaci Excel použít jednoduchou metodu.

Následující vzorec lze použít k převodu měření z palců na centimetry, pokud máte měření v buňce, řekněme A1, a jednotka měření je v palcích:

= A1 * 2,54

V tomto vzorci je počet centimetrů v palci reprezentován převodním koeficientem 2,54, který je vynásoben mírou v palcích.

Jakýkoli odkaz na buňku, která obsahuje míru, kterou chcete převést, by měl být v A1 nahrazen odkazem na A1. Aplikace Excel po provedení převodu automaticky vypočítá míru a zobrazí ji v centimetrech v buňce, do které jste vzorec vložili.

Pokud vaše míry nejsou v palcích a jsou v jiné jednotce, nezapomeňte vzorec upravit. Přidejte měření k převodnímu koeficientu, který odpovídá dané jednotce.

Jak převádíte metrické míry?

K převodu metrických měr můžete použít převodní vzorce nebo funkce, které nabízí aplikace Excel. Zde je podrobné vysvětlení, jak toho dosáhnout: Určete převodní faktor:

1. Najděte poměr, který převede dvě jednotky, které chcete použít. Pro ilustraci, převodní faktor pro metry na centimetry je 100 (1 metr = 100 centimetrů). 2. Nakonfigurujte tabulku aplikace Excel: Vytvořte dva sloupce: jeden s původními metrickými mírami, druhý s převáděnými mírami. 3. Zadejte autentické metrické míry následujícím způsobem: Do sloupce původně určeného pro metrické míry zadejte údaje, které chcete převést.

4. Použijte převodní funkci nebo vzorec: Do příslušné buňky sloupce převedených měření zadejte vzorec nebo funkci pro převod metrických měření. Například můžete vynásobit hodnotu v buňce A2 konverzním faktorem 100 pomocí vzorce „=A2*100“, pokud je vaše původní metrická míra v buňce A2 a chcete ji převést na centimetry. Použijte vzorec nebo funkci:

5. Chcete-li vzorec nebo funkci použít na všechny hodnoty, které chcete převést, přesuňte je dolů po sloupci. Převedené míry naformátujte následujícím způsobem: Změňte jednotku nebo desetinná místa v buňce nebo sloupci, který obsahuje převáděné míry.

Metrické míry můžete v aplikaci Excel rychle převést podle následujících kroků.