Jak zjistit DPI obrázku. Online, v telefonu a ve Windows

Jak zjistit DPI u obrázku?
Chcete slyšet tu jasnou a jedinou správnou odpověď? Obrázek žádné dpi nemá. Pokud nechcete věřit, tak je potřeba si uvědomit, že dpi je zkratka pro dots per inch. Tedy kolik bodů se vejde do jednoho palce (délkové míry) a týká se jenom okamžiku, kdy budete obrázek tisknout. Cached
Další informace najdete na 365tipu.cz

Počet bodů na palec neboli DPI je měřítko rozlišení obrázku, které se často používá k posouzení kvality a čistoty tištěných nebo digitálních obrázků. Pochopení DPI obrázku je zásadní, zejména pokud jej potřebujete správně vytisknout nebo zobrazit. V tomto příspěvku se budeme zabývat několika technikami určování DPI obrázku. Probereme, jak zkontrolovat DPI obrázku online, v telefonu a v systému Windows. Projdeme si také, jak určit DPI obrázku JPEG. Použití online nástroje pro kontrolu DPI: K online určení DPI obrázku můžete použít různé webové stránky a online nástroje. Jedním z oblíbených řešení je nástroj DPI Analyzer, který nabízí základní a nekomplikovaný způsob, jak zjistit DPI obrázku. Stačí na webovou stránku odeslat obrázek a zobrazí se další informace, jako jsou rozměry obrázku a velikost souboru spolu s informací o DPI. DPI Love a Image DPI Checker jsou další dva srovnatelné internetové programy. Tyto webové stránky se snadno používají a mohou vám okamžitě poskytnout požadované údaje o DPI. Zjištění DPI v telefonu: V telefonu můžete ke zjištění DPI fotografie použít specializované aplikace, které tuto funkci poskytují. Pro chytré telefony se systémem Android i iOS existuje aplikace s názvem Image Size. Pomocí tohoto programu můžete zobrazit několik údajů o obrázku, včetně DPI. Chcete-li ověřit DPI obrázku, stačí spustit aplikaci, vybrat obrázek, který chcete prozkoumat, a program vám kromě DPI zobrazí další podrobnosti, jako je velikost souboru, rozlišení a poměr stran. Pomocí aplikací, jako je Image Size, můžete rychle zobrazit DPI jakéhokoli obrázku přímo v telefonu.

Umístění DPI v systému Windows:

K určení DPI obrázku lze použít vestavěný program Malování systému Windows. Spolu s dalšími typy souborů tato technika funguje u fotografií JPEG. Klepněte pravým tlačítkem myši na soubor s obrázkem a před výběrem možnosti „Malování“ vyberte možnost „Otevřít pomocí“. Po otevření obrázku klikněte na kartu „Soubor“ v levém horním rohu programu Malování a zvolte „Vlastnosti“. V nově otevřeném okně se zobrazí DPI obrázku a další informace. Chcete-li určit DPI obrázku, vyhledejte pole „Horizontální rozlišení“ a „Vertikální rozlišení“.

Jak určit DPI obrázku JPEG:

Postup pro zjištění DPI obrázku JPEG je stejný jako u jiných formátů obrázků. Postupy jsou stejné, ať už používáte internetový nástroj, mobilní aplikaci nebo software jako Malování. Údaje o DPI se zobrazí po nahrání nebo otevření obrázku JPEG. Nezapomeňte, že DPI obrázku JPEG se může měnit v závislosti na prvcích, jako je způsob jeho vytvoření nebo oříznutí. Chcete-li tedy zajistit přesné výsledky, je dobré DPI vždy překontrolovat.

Shrnutí:

Pokud jde o tisk nebo správné zobrazení obrázku, je znalost jeho DPI zásadní. Existuje mnoho možností, jak vyhovět vašim potřebám, například pomocí webových stránek, mobilních aplikací nebo softwaru pro systém Windows, jako je Malování, zkontrolovat DPI online. U jakéhokoli formátu obrázku, včetně formátu JPEG, lze DPI snadno určit podle pokynů v tomto článku. Mějte na paměti, že pochopením DPI obrázku můžete zlepšit jeho kvalitu a zajistit, aby byl zobrazen tak, jak bylo zamýšleno.

FAQ
Jak vytvořit obrázek v rozlišení 300 DPI bez aplikace Photoshop?

Bez použití aplikace Photoshop můžete provést následující postupy pro vytvoření fotografie v rozlišení 300 DPI:

1. Vyhledejte online editor obrázků: Vyhledejte online aplikace pro úpravu obrázků, které umožňují upravit DPI obrázku. Pixlr, Canva nebo GIMP jsou několik dobře známých možností. 2. Otevřete obrázek: Chcete-li zvýšit DPI obrázku, nahrajte jej do online editoru. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte obrázek vynikající kvality. 3. Upravte nastavení DPI: V nabídce „Obrázek“ nebo „Soubor“ vyhledejte nastavení nebo vlastnosti obrázku. Vyhledáním nastavení DPI (bodů na palec) nebo PPI (pixelů na palec) změňte nastavení na 300 DPI. Ačkoli některé editory by v této situaci použily spíše PPI než DPI, obě hodnoty jsou v zásadě rovnocenné. 4. Uložte obrázek: Po úpravě nastavení DPI uložte obrázek ve formátu s vysokým rozlišením, například JPEG nebo PNG. Dbejte na to, abyste vybrali vysoce kvalitní předvolbu, která zachová detaily obrázku. 5. Stáhněte obrázek: Tento úkon proveďte po uložení obrázku do zařízení. Nový obrázek by nyní měl mít rozlišení 300 DPI.

Bez použití aplikace Photoshop nebo jiného specializovaného softwaru můžete zvýšit DPI obrázku podle těchto pokynů.

Kolik pixelů je 300 dpi?

Abyste mohli vypočítat počet pixelů v obrázku s rozlišením 300 DPI (bodů na palec), musíte znát fyzické rozměry obrázku. DPI znamená počet bodů na palec neboli počet pixelů, které bude mít obrázek při tisku.

K určení počtu pixelů můžete použít následující výpočet:

Počet pixelů se vypočítá následujícím způsobem: (DPI * šířka v palcích) x (DPI * výška v palcích) Pro ilustraci si vezměte obrázek s DPI 300 a rozměrem 4 x 6 palců: Pixely jsou 1200 x 1800.

Pixely se rovnají (300 * 4) x (300 * 6) Pixely se rovnají 2 160 000

Výsledkem je, že obrázek s DPI 300 a rozměry 4 x 6 palců by tvořilo 2 160 000 pixelů.

Jaké je normální DPI pro obrázek?

V závislosti na zobrazovacím médiu a zamýšleném použití se typické DPI (počet bodů na palec) obrázku liší. Typický rozsah DPI pro digitální fotografie, které se prohlížejí online nebo na obrazovkách, je 72 až 96. Pro vysoce kvalitní tisk se však často doporučuje DPI 300, aby byla zajištěna ostrost a detaily.

Jak zjistíte DPI obrázku v počítači Mac?

DPI (počet bodů na palec) obrázku v počítači Mac určíte podle následujících kroků: 1. Spusťte soubor obrázku ve vestavěném programu Náhled v počítači Mac. 2. V horní liště nabídky klikněte na položku „Nástroje“ a z rozbalovací nabídky vyberte možnost „Upravit velikost“. 3. Zobrazí se vyskakovací okno se zobrazením proporcí obrázku. 4. Chcete-li zachovat původní kvalitu obrázku, zrušte zaškrtnutí možnosti „Převzorkovat obrázek“. 5. V poli „Rozlišení“, které se měří v pixelech na palec (PPI), což je totéž jako body na palec (DPI), můžete vidět rozlišení. Upozorňujeme, že metadata obrázku nemusí obsahovat informaci o DPI. Za určitých okolností se pro zobrazení obrázku použije výchozí nastavení rozlišení fotoaparátu nebo softwaru pro úpravu obrázků.