Thermal Imaging. Vizualizace teplotních rozdílů pomocí barev

Termovizní zobrazování, technologie, která zobrazuje teplotní rozdíly v různých barvách, změnila řadu průmyslových odvětví, od armády a sledování až po zdravotnictví a inspekce budov. Termovizní zobrazování nabízí výrazné vizuální zobrazení teplotních výkyvů zachycením a zobrazením infračerveného záření vyzařovaného objekty, což nám umožňuje nahlédnout do neviditelného světa tepla.

Proč se tedy různé teploty zobrazují v termovizi jako odlišné barvy? Klíčem k nalezení řešení je pochopení toho, jak objekty vyzařují a odrážejí infračervené světlo. Množství infračerveného záření, které každý objekt vyzařuje, přímo souvisí s jeho teplotou. Toto záření, obecně známé jako tepelné infračervené spektrum, má vlnovou délku mezi 9 000 a 14 000 nanometry.

Termokamery používají k zobrazení těchto teplotních rozdílů barevnou teplotní stupnici známou jako „paleta falešných barev“. Tato paleta nám umožňuje interpretovat změny v rozložení tepla přiřazením různých barev různým teplotním rozsahům. Normální barevná teplotní stupnice se pohybuje od chladných barev, jako je modrá a zelená, po teplé barvy, jako je žlutá, oranžová a červená, které označují nižší teploty. Pomocí mapování barev lze rychle identifikovat a analyzovat teplotní trendy ve scéně.

Je důležité si uvědomit, že při termovizi různé odstíny neodpovídají vždy určitým teplotám. Místo toho ukazují různé teploty ve vzájemném poměru. Například modrá oblast může být vnímána jako chladnější než červená oblast, což však neznamená přesný údaj o teplotě. Termokamery musí být kalibrovány pomocí zavedených teplotních standardů, aby poskytovaly přesné údaje o teplotě.

V oblasti termálního zobrazování jsou teplota a barva úzce související pojmy. Infračervené záření je touto technologií zachyceno a převedeno na viditelné světlo, které lidé vnímají jako barvu. Intenzita infračerveného záření, které objekty vyzařují, je detekována termokamerou, která ji následně převede na elektronický signál. Po zpracování je tento signál převeden na barvy pomocí termální palety. V zásadě platí, že různé teploty vedou k různé intenzitě infračerveného záření, které se pak pro naše vizuální vnímání převádí na různé odstíny.

V mnoha různých oblastech se termální zobrazování ukázalo jako účinná technika. Ve vojenství pomáhá s rozpoznáváním cílů a schopností nočního vidění. Díky zobrazování změn průtoku krve a teploty pomáhá při diagnostice a sledování problémů ve zdravotnictví. Termovizní zobrazování se také hojně využívá k vyhledávání úniků tepla a energetické neefektivity při kontrolách budov.

V neposlední řadě je termální zobrazování technologií, která nám umožňuje vidět teplotní změny tím, že je zobrazuje jako odlišné barvy. Termokamery mohou shromažďovat infračervené záření a převádět ho na viditelné světlo pomocí barevné teplotní stupnice, aby odhalily vzory a rozložení tepla. Různé odstíny označují relativní teplotní rozdíly, i když bezprostředně neodpovídají konkrétním teplotám. Přeměna infračerveného záření na viditelné světlo, která nám umožňuje nahlédnout do jinak neviditelného světa tepla, je základem vazby mezi teplotou a barvou v termovizi.

FAQ
Co je to teplota měnící barvu?

K zobrazení různých teplot v termovizi se používají různé barvy, což je jev známý jako barva měnící se podle teploty. Na základě své teploty vyzařují objekty v termovizi infračervené záření. Aby bylo možné vytvořit vizuální zobrazení teplotních změn, termokamera toto záření shromažďuje a přiřazuje různé barvy různým teplotním rozsahům. Díky tomu lze snadno zjistit a analyzovat teplotní výkyvy v předmětech nebo prostředí.

Proč se různé teploty na infračerveném snímku zobrazují různými barvami?

Termovizní zobrazování používá různé barvy k zobrazení různých teplot na infračerveném snímku. Infračervené záření, které předměty vyzařují a které přímo souvisí s jejich teplotou, je detekováno infračervenými kamerami. Aby bylo možné vizuálně znázornit teplotní rozdíly, kamera následně přiřadí různé barvy různým teplotním rozsahům. Pro toto mapování barev se používá název barevná paleta nebo barevná škála. Barvy jako červená, oranžová nebo žlutá se často používají pro znázornění vyšších teplot, zatímco barvy jako modrá nebo fialová se používají pro znázornění nižších teplot. Termovizní zobrazování nám umožňuje vizuálně rozpoznat a prozkoumat teplotní výkyvy ve scéně pomocí těchto barevných stupnic.

Jaké zařízení využívá technologii termálního zobrazování?

Termokamera je přístroj, který využívá termovizní technologii.