Použití SUMPRODUCT s více kritérii. Komplexní průvodce

Jak se násobí v Excelu?
Například pokud buňky A1 a A2 obsahují čísla, můžete pro vynásobení těchto dvou čísel navzájem použít vzorec =SOUČIN(A1, A2). Stejnou operaci můžete také provést pomocí matematického operátoru násobení (*), například = A1 * A2.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Pomocí funkce SUMPRODUCT aplikace Microsoft Excel můžete provádět výpočty na základě různých kritérií. Tato funkce může rychle vyhodnotit a shrnout data v závislosti na předem definovaných podmínkách, což je obzvláště užitečné při práci s velkými soubory dat. V tomto článku se podíváme na to, jak používat funkci SUMPRODUCT s mnoha kritérii, a odpovíme na některé často kladené otázky týkající se této funkce.

Co je to příklad SUMPRODUCT s mnoha kritérii?

Podívejme se na příklad, abychom lépe pochopili, jak SUMPRODUCT s mnoha kritérii funguje. Uvažujme soubor dat o prodeji, který obsahuje sloupce „Výrobek“, „Oblast“, „Čtvrtletí“ a „Prodej“. Potřebujete zjistit celkový prodej konkrétního výrobku v určité oblasti a čtvrtletí. Zde je uvedeno, jak vám s tím může pomoci nástroj SUMPRODUCT: * *

=SUMPRODUCT ((ProductRange=“Product A“)*(RegionRange=“Region X“)*(QuarterRange=“Q1″)*SalesRange)

Rozsahy buněk obsahující odpovídající údaje jsou v tomto vzorci označeny pojmy ProductRange, RegionRange, QuarterRange a SalesRange. Rovnosti se používají k určení kritéria tím, že určují, zda je každý požadavek splněn. Tyto podmínky se vynásobí a vytvoří se pole 1 a 0, kde 1 označuje shodu a 0 neshodu. Aby se dospělo k požadovanému celkovému prodeji, funkce SUMPRODUCT vynásobí každý příslušný prvek polí a výsledky sečte.

Jak lze funkci SUMPRODUCT použít s podmínkou IF?

Příležitostně můžete chtít vylepšit své výpočty na základě jiných faktorů. To můžete jednoduše provést kombinací funkce IF s funkcí SUMPRODUCT. Použijme stejný scénář jako v předchozím příkladu, řekněme, že chcete vypočítat pouze celkové tržby výrobku A v regionu X za čtvrtletí, kdy přesáhly 10 000 USD. Vzorec lze změnit následujícím způsobem, aby zahrnoval podmínku IF: (ProductRange=“Product A“)*(RegionRange=“Region X“)*(QuarterRange=“Q1″)*IF(SalesRange>10000,SalesRange,0))

Funkce IF v tomto upraveném vzorci určuje, zda je každá hodnota prodeje větší než 10 000 USD. Pokud ano, přidá tuto hodnotu do výpočtu; pokud ne, použije se místo ní 0. Celkový prodej výrobku A v oblasti X se pak vypočítá pomocí funkce SUMPRODUCT, ale pouze pro čtvrtletí s prodejem alespoň 10 000 USD.

Jak funguje funkce SUMPRODUCT při použití řádků a sloupců?

Funkci SUMPRODUCT lze také použít k provádění výpočtů současně v řádcích i sloupcích. Přesným nastavením rozsahů můžete jednoduše vypočítat součty nebo provést jiné činnosti, které vyžadují řádky i sloupce. Celkové tržby za určitý výrobek a region můžete získat například pomocí níže uvedené metody, pokud máte datovou matici s řádky představujícími různé zboží a sloupci představujícími různé regiony. (ProductRange=“Product A“)*(RegionRange=“Region X“)*SalesMatrix = SUMPRODUCT

SalesMatrix v tomto vzorci označuje sadu buněk, které obsahují informace o prodeji všech položek a oblastí. SUMPRODUCT provede násobení podle prvků tak, že vynásobí kritéria pomocí matice SalesMatrix a sečte výsledky, čímž získáte celkový prodej výrobku A v oblasti X.

Je možné kombinovat SUMPRODUCT a IF? Ano, pomocí funkce SUMPRODUCT s funkcí IF můžete do výpočtu přidat další podmínky. Funkce IF umožňuje definovat podmínku a přizpůsobit výpočet v závislosti na tom, zda je podmínka splněna, nebo ne, jak ukazuje předchozí příklad. Díky této flexibilitě můžete provádět složitější výpočty a získat přesnější odpovědi.

V důsledku toho je funkce SUMPRODUCT aplikace Excel s více kritérii flexibilním nástrojem, který umožňuje provádět výpočty na základě konkrétních podmínek. Pochopením syntaxe a struktury vzorce můžete rychle měnit data a získávat užitečné poznatky ze souborů dat. Zvládnutí používání nástroje SUMPRODUCT s mnoha kritérii výrazně zlepší vaše dovednosti a efektivitu aplikace Excel, ať už kontrolujete prodejní čísla, údaje o zásobách nebo jakýkoli jiný typ informací.

FAQ
Proč mi nefunguje vzorec SUMPRODUCT?

Váš vzorec SUMPRODUCT nemusí fungovat z několika důvodů. Zde je několik typických problémů, na které je třeba si dát pozor: Vzorec mohl být zadán nesprávně, pokud nebyly vhodně použity odkazy na rozsah a operátory (+, -, *, /).

2. Prázdné nebo prázdné buňky: Výpočet SUMPRODUCT může být ovlivněn, pokud některá z buněk v určených rozsazích obsahuje prázdné nebo prázdné hodnoty. Pro správné zpracování prázdných buněk použijte metody IF nebo ISNUMBER.

3. Datové typy: Zkontrolujte kompatibilitu datových typů v rozmezích, které násobíte. Například při násobení textových hodnot dojde k chybě.

4. Vzorce pro pole: Při zadávání SUMPRODUCT do vzorce pole nezapomeňte stisknout klávesy Ctrl+Shift+Enter, nikoli pouze Enter. Vzorce, které používají pole, jsou nutné při práci s více kritérii.

5. Rozsah kritérií: Ujistěte se, že rozsah dat, který sčítáte, odpovídá rozsahu kritérií, který používáte ve vzorci SUMPRODUCT. I při nepatrném nesouladu rozsahu mohou vzniknout neočekávané výsledky.

6. Ujistěte se, že formát kritérií v nástroji SUMPRODUCT odpovídá formátu porovnávaných dat. Ujistěte se, že kritéria jsou ve správném formátu data, například pokud porovnáváte data.

Provedením kontroly těchto prvků byste měli být schopni najít a odstranit problém s výpočtem SUMPRODUCT.