Understanding How CMYK Works

Tiskařský průmysl používá k reprodukci širokého spektra barev barev barevný model CMYK, který znamená Cyan, Magenta, Yellow a Key (černá). Jedná se o subtraktivní barevný model, což znamená, že barvy vznikají odebíráním specifických vlnových délek světla z bílého světla. V tomto článku prozkoumáme vnitřní fungování CMYK a poskytneme odpovědi na některá často kladená témata. Lze pomocí CMYK vytisknout jakoukoli barvu?

Přestože CMYK dokáže generovat širokou škálu barev, má některé nevýhody. Barvy, které může CMYK generovat, závisí na pigmentech inkoustu, které jsou přístupné během tiskového procesu, a tak se většinou využívá pro tisk s inkousty. Celé spektrum barev, které lze vidět například na obrazovce počítače, nelze těmito pigmenty vytvořit. Kvůli tomuto omezení nelze některé barvy, zejména ty živé a oslnivé, věrně reprodukovat v CMYK. Co se stane, když budete tisknout v RGB namísto CMYK? Převládajícím barevným modelem pro elektronické displeje, jako jsou počítačové obrazovky a televizory, je RGB neboli červená, zelená a modrá. Pokud se pokusíte vytisknout obrázek RGB bez předchozího převodu na CMYK, nemusí se barvy vytisknout přesně tak, jak jsou zobrazeny na obrazovce. Je tomu tak proto, že při vytváření barev RGB aditivním mícháním barev se kombinují různá množství červeného, zeleného a modrého světla a vytvářejí se různé odstíny. Naproti tomu barvy CMYK vznikají subtraktivním mícháním, při kterém pigmenty absorbují specifické vlnové délky světla, čímž zajišťují vnímání různých barev. Před tiskem musí být fotografie RGB převedeny na CMYK, aby byla zajištěna přesná reprodukce barev. Jaký je proces sítotisku CMYK? Sítotisk CMYK je metoda přenosu grafiky na různé materiály, například na látku nebo papír. Při této metodě je síťové plátno potaženo světlocitlivou emulzí, která vytváří odlišná plátna pro každou barvu (azurovou, purpurovou, žlutou a černou). Po vystavení obrazovek UV světlu se k jejich exponování použije filmový pozitiv s požadovaným obrázkem pro každou barvu. Zatímco neovlivněné části jsou nadále rozpustné ve vodě, exponované oblasti ztvrdnou.

Každé plátno se před tiskem natře barvou a pomocí stěrky se barva protlačí přes síťku na tiskovou plochu. Proces vytváření plnobarevného obrazu zahrnuje vrstvení různých odstínů na sebe. Průhlednost barev umožňuje optické míchání barev, čímž vznikají požadované odstíny a zabarvení. Pro každou z barev v modelu CMYK se tento postup opakuje, aby vznikl konečný tištěný obraz. Jak lze vytvořit zcela černou barvu CMYK? V modelu CMYK lze kombinací čtyř barev azurové, purpurové, žluté a černé vytvořit skutečný, sytě černý odstín. Zatímco černý kanál (K) sám o sobě může vést k tmavšímu odstínu šedé, jeho kombinací s ostatními třemi barvami vznikne černá, která je živější. Při tisku obrovských ploch jednolité černé barvy je však nutné dbát na to, aby byl černý inkoust nanesen bez barevných rušivých vlivů ostatních kanálů. Toho dosáhnete použitím 100% černé barvy v kanálu K a 0% v kanálech CMY.

Závěrem lze říci, že CMYK je subtraktivní barevný model používaný v tisku, který dokáže replikovat různé barvy, i když má ve srovnání s RGB značné nevýhody. Pro přesnou reprodukci barev při tisku je třeba fotografie RGB převést na CMYK. Zatímco 100% černé v CMYK se dosáhne kombinací všech čtyř barev nebo použitím pouze černého kanálu, sítotisk CMYK zahrnuje skládání několika barev pro vytvoření plnobarevného obrazu. Aby tiskařský průmysl poskytoval správný barevný výstup, je nezbytné pochopit, jak CMYK funguje.

FAQ
Proč CMYK není živý?

Protože CMYK je subtraktivní barevný model používaný v tisku, postrádá živost. Odečítáním různého množství azurového, purpurového, žlutého a černého inkoustu od bílého podkladu vznikají barvy CMYK. Výsledkem je, že barva je tím tmavší, čím více inkoustu se přidává. Barevný gamut je touto subtraktivní metodou omezen, což také vylučuje, aby CMYK měl stejnou živost jako aditivní barevné modely, jako je RGB, které se používají pro elektronické displeje.

Proč jsou barvy CMYK tak nevýrazné?

Vzhledem k subtraktivní povaze barevného systému CMYK se může zdát, že barvy CMYK jsou matnější než barvy vytvořené pomocí jiných barevných modelů, včetně RGB. Odtržením nebo pohlcením světelných vlnových délek z bílého pozadí vznikají barvy CMYK. Protože se při přidávání dalších odstínů odráží méně světla, barvy se zdají být tmavší a méně zářivé. Skutečnost, že inkousty CMYK mají menší barevné spektrum než RGB, vzhledu matnosti barev CMYK nepomáhá.

Je v pořádku převádět RGB na CMYK?

Při přípravě obrázku pro tisk je obvykle přijatelné převést obrázky RGB (červená, zelená, modrá) na CMYK (azurová, purpurová, žlutá, černá). Zatímco CMYK je barevný model používaný pro tisk, RGB je barevný model používaný pro elektronické displeje. Protože barevný gamut (rozsah barev), který lze zobrazit na obrazovce, je často širší než ten, který lze napsat na papír, je nutný převod RGB na CMYK. Je důležité mít na paměti, že postup převodu může způsobit určitý posun barev nebo ztrátu živosti, proto se doporučuje po převodu provést náhled a korekci barev, aby byl zaručen ideální výsledek.

Jak proces CMYK funguje?

Subtraktivní barevný model používaný při tisku a reprodukci se nazývá proces CMYK, běžně označovaný jako čtyřbarevný proces. Jeho písmeny jsou azurová, purpurová, žlutá a klíčová (černá).

Při této metodě se při výrobě barev odečítá světlo od bílé. Každé barvě odpovídá určité procento pokrytí tiskového povrchu barvou.

Proces CMYK se popisuje následovně:

1. Azurová (C): Azurový inkoust se používá k tisku na papír, který odráží modré a zelené světlo a pohlcuje červené světlo. Výsledkem je, že vytištěný obraz má modré a zelené tóny.

2. Purpurový (M): Používá se purpurový inkoust, který odráží červené a modré světlo a zároveň pohlcuje zelené světlo. Pomocí něj se vytvářejí červené a fialové odstíny.

3. Žlutá (Y): Používá se žlutý inkoust, který odráží červené a zelené světlo a zároveň pohlcuje modré světlo. Lze s ním vytvářet žluté a oranžové odstíny.

4. Klíčová (K): Tmavší tóny se vytvářejí přidáním černého inkoustu, který také zlepšuje kontrast. Dodává obrazu hloubku a detaily.

Kombinací a překrýváním těchto čtyř odstínů v různé míře lze získat různé barvy. Tyto inkousty spolupracují při vytváření konečného vytištěného obrazu tak, že každý z nich odstraní určitou vlnovou délku světla, aby vznikl správný odstín.