Jak přeskupit sloupce v Excelu podle abecedy

Přeskupování sloupců je v Excelu, výkonném nástroji pro správu a analýzu dat, častou činností. Při práci s obrovskými soubory dat může být abecední řazení sloupců obzvláště užitečné, protože zefektivňuje a uspořádává data. Ať už potřebujete současně seřadit jeden sloupec nebo více sloupců, v tomto příspěvku se podíváme na různé přístupy abecedního řazení sloupců v aplikaci Excel.

Dodržujte následující kroky pro abecední uspořádání jednoho sloupce: 1. Klepněte na záhlaví sloupce, který chcete přeuspořádat (například „A“ pro první sloupec), a vyberte jej. 2. Vyberte tlačítko „Seřadit od A do Z“ ve skupině „Seřadit a filtrovat“ na kartě „Data“ na pásu karet aplikace Excel. Vybraný sloupec bude ve výsledku seřazen vzestupně. 3. Výběrem možnosti „Seřadit Z do A“ se sloupec seřadí sestupně, nikoli vzestupně.

Můžete také využít funkce řazení aplikace Excel a seřadit několik sloupců podle abecedy. Takto můžete postupovat např:

Výběr rozsahu sloupců, které chcete seřadit, je prvním krokem. Toho dosáhnete kliknutím a přetažením kurzoru přes záhlaví vybraných sloupců. 2. Klikněte na tlačítko „Seřadit“ ve skupině „Seřadit a filtrovat“ na kartě „Data“. 3. Z rozevírací možnosti „Seřadit podle“ v dialogovém okně „Seřadit“ vyberte sloupec, podle kterého chcete seřadit. Chcete-li přidat další úrovně třídění, klikněte na možnost „Přidat úroveň“, pokud chcete třídit podle více než jednoho sloupce. 4. Pomocí přidružené rozbalovací nabídky pro každou úroveň řazení vyberte, zda chcete řadit vzestupně nebo sestupně. 5. Po nastavení možností třídění klikněte na tlačítko „OK“ a změňte pořadí sloupců podle svých preferencí.

Ve výchozím nastavení aplikace Excel změní uspořádání příslušných dat a seřadí zadané sloupce. Následující kroky lze použít k seřazení sloupců bez kombinování dat: Vytvořte nový pracovní list nebo nový oddíl v rámci stávajícího pracovního listu, kde budou sloupce přeskupeny. 2. 3. Zkopírujte a vložte sloupce do nového pracovního listu nebo na místo, kde je chcete uspořádat. Abyste toho dosáhli, vyberte nejprve příslušné sloupce, poté na výběr klikněte pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte možnost „Kopírovat“. Poté klikněte pravým tlačítkem myši na nové místo a zvolte „Vložit“ > „Transponovat“. Sloupce budou ve výsledku vloženy jako řádky. 3. Nyní můžete sloupce uspořádat zpět v původním pořadí pomocí dříve popsaných technik řazení a seřadit řádky podle abecedy.

Nezapomeňte svou práci často ukládat, aby nedošlo ke ztrátě případných úprav. Kromě toho buďte opatrní při přesouvání sloupců v tabulce, zejména pokud existují vzorce nebo závislosti dat. Chcete-li si ověřit správnost údajů, pečlivě si prohlédněte výsledky po seřazení.

Pokud potřebujete seřadit jeden sloupec, několik sloupců nebo bez kombinování dat, Excel nabízí řadu možností abecedního uspořádání sloupců. Soubory dat můžete efektivně uspořádat a analyzovat pomocí vestavěné možnosti třídění, která zefektivňuje a zvyšuje efektivitu vašich operací při správě dat.

FAQ
Jak se v aplikaci Excel automaticky vyplňují položky od A do Z?

Funkci automatického vyplňování aplikace Excel můžete použít podle následujících kroků: Když si přejete zahájit abecední řadu, napište do první buňky „A“. 2. Do následující buňky napište „B“. 3. Vyberte dvě buňky, které obsahují písmena „A“ a „B“. 4. Pohybujte myší nad pravým dolním rohem buněk, dokud se na místě kurzoru neobjeví tenký černý křížek. 5. Přetáhněte ukazatel dolů na potřebný počet buněk nebo dokud se kliknutím a přetažením nedostanete na písmeno „Z“. 6. Pusťte tlačítko myši, aby abeceda od A do Z automaticky vyplnila zbývající buňky. Při pohybu kurzoru směrem dolů bude aplikace Excel automaticky zvětšovat počet písmen, což vám umožní rychle vyplnit buňky kompletní abecedou.

Jak seřadit všechny sloupce od A do Z?

Pomocí těchto kroků můžete v aplikaci Excel seřadit všechny sloupce od A do Z: 1. Vyberte sadu sloupců, které chcete seřadit. Vyberte každý sloupec, který chcete v této situaci seřadit podle abecedy. 2. Otevřete aplikaci Excel a na pásu karet vyberte možnost „Data“.

3. Z nabídky vyberte možnost „Seřadit“. 4. V zobrazeném dialogovém okně „Seřadit“ se ujistěte, že je možnost „Seřadit podle“ nastavena na „Sloupec“, a vyberte sloupec, podle kterého chcete seřadit. Pomocí tlačítka „Přidat úroveň“ můžete přidat další úrovně, pokud chcete třídit podle více než jednoho sloupce.

5. Chcete-li vybrané sloupce seřadit vzestupně podle abecedy, vyberte v rozevíracím seznamu „Order“ (Pořadí) možnost „A až Z“. Chcete-li seřadit seznam v sestupném pořadí, zvolte „Z až A“. 6. Stisknutím tlačítka „OK“ uvedete řazení v platnost.

Vámi zvolené sloupce pak Excel seřadí podle abecedy s použitím sloupce, který jste určili jako kritérium řazení.

Jak mohu změnit pořadí sloupců?

Pomocí níže uvedených kroků můžete změnit abecední pořadí sloupců aplikace Excel: V kroku 1 vyberte rozsah sloupců, jejichž pořadí chcete změnit. 2. Stiskněte na klávesnici kombinaci kláves Ctrl+X nebo klikněte pravým tlačítkem myši na některý z vybraných sloupců a z kontextové nabídky vyberte možnost „Vyjmout“.

3. Dále vyberte sloupec, do kterého mají být vloženy rozřezané sloupce. 4. Buď vyberte „Vložit vyříznuté buňky“ z kontextové nabídky provedením kliknutí pravým tlačítkem myši na vybraný sloupec, nebo můžete stisknout klávesy Ctrl+Shift+V na klávesnici. 5. Aktuální sloupce se nyní posunou, aby uvolnily místo nově přidaným vyříznutým sloupcům. Nakonec označením všech sloupců a výběrem možnosti „Data“ na pásu karet aplikace Excel můžete sloupce seřadit podle abecedy. V oblasti „Seřadit a filtrovat“ vyberte tlačítko „Seřadit od A do Z“.

Tyto postupy umožňují snadno změnit uspořádání sloupců aplikace Excel v abecedním pořadí.