Jak zdarma rozbalit soubory. Průvodce pro uživatele Windows 10

Jak rozbalit soubor?
Postup při rozbalení souborů

  1. Otevřete Průzkumník souborů a najděte zkomprimovanou složku.
  2. Pokud chcete rozzipovat celou složku, klikněte na ni pravým tlačítkem, vyberte Extrahovat vše a pak postupujte podle pokynů.
  3. Pokud chcete rozzipovat jeden soubor nebo složku, otevřete zazipovanou složku tím, že na ni poklikáte.

Cached

Další informace najdete na support.microsoft.com

Častou operací, kterou musí mnoho uživatelů počítačů pravidelně provádět, je rozbalování souborů. Chcete-li získat přístup k obsahu komprimovaného souboru, ať už jste jej stáhli z internetu, nebo jste dostali zazipovanou složku v e-mailu, musíte vědět, jak jej rozbalit. V tomto příspěvku prozkoumáme řadu bezplatných technik rozbalování se zaměřením na systém Windows 10.

Nejnovější operační systém společnosti Microsoft, Windows 10, má vestavěné funkce pro rozbalování souborů zip, které lze používat bez dalšího softwaru. Pro otevření obsahu složky se zipem stačí postupovat podle těchto pokynů:

1. Vyhledejte komprimovanou složku v systému. Její běžná přípona je.zip.

2. Po kliknutí pravým tlačítkem myši na zazipovanou složku vyberte v kontextové nabídce možnost „Rozbalit vše“. 3. Vyberte umístění, do kterého chcete rozbalené soubory uložit. Chcete-li zahájit proces extrakce, vyberte v kroku 4 možnost „Extrahovat“. Extrahované soubory budou umístěny do nové složky, kterou vytvoří systém Windows.

Při dodržení těchto postupů nepotřebujete k rozbalení souborů v systému Windows 10 žádný další software. Pokud však dáváte přednost sofistikovanějším možnostem nebo jinému uživatelskému rozhraní, můžete uvažovat o přijetí softwaru pro kompresi souborů od třetích stran.

Jedním z těchto známých programů je WinZip. Přestože program WinZip má zkušební verzi, která je zdarma, plná verze není. To znamená, že i když je WinZip po zkušební dobu zdarma, pokud jej chcete používat i po skončení zkušební doby, musíte si zakoupit licenci.

Na druhou stranu je 7zip oblíbenou náhradou, kterou lze používat bezplatně. Podporuje řadu formátů souborů, včetně široce používaného formátu.zip. Stačí kliknout pravým tlačítkem myši na zazipovanou složku, z kontextové nabídky vybrat možnost 7zip a výběrem možnosti „Extrahovat sem“ nebo „Extrahovat do [název složky]“ určit konkrétní cílovou složku, do které budou data extrahována.

Závěrem lze říci, že systém Windows 10 má vestavěnou funkci, která umožňuje rozbalovat soubory bez použití dalších programů. Pokud však potřebujete složitější funkce nebo chcete jiné uživatelské rozhraní, můžete zvolit software třetích stran, například WinZip nebo 7zip. Širokou škálu typů souborů podporuje program 7zip, který je na rozdíl od bezplatné zkušební verze programu WinZip plně zdarma. Rozbalování souborů v systému Windows 10 nebylo s těmito nástroji, které máte k dispozici, nikdy jednodušší a přístupnější.

FAQ
Je 7-zip legální?

Ano, populární a originální program pro kompresi a dekompresi souborů 7-Zip je. Jedná se o široce používaný bezplatný program s otevřeným zdrojovým kódem, kterému důvěřuje mnoho uživatelů, zejména uživatelů systému Windows 10. Oblíbenou možností pro extrakci souborů z komprimovaných archivů je 7-Zip, protože podporuje velké množství formátů souborů a má výkonné kompresní schopnosti.

Proč nemohu rozbalit soubor zip?

Soubor zip se vám nemusí podařit rozbalit z několika důvodů. Zde je několik typických možností: 1. Poškozený soubor: Pokud je soubor zip poškozený nebo neúplný, může jeho extrakce představovat potíže. Na vině mohou být problémy se stahováním nebo přenosem souborů. 2. Nedostatek místa: Pokud je úložiště počítače příliš plné, může být extrakce obrovských souborů zip nemožná. Před pokusem o rozbalení souboru se ujistěte, že je na pevném disku dostatek místa. 3. Oprávnění k souborům: Pokud nemáte správná přístupová nebo modifikační práva, nemusí být možné soubor zip rozbalit. Ověřte oprávnění k souboru tak, že se podíváte na jeho atributy. 4. Nepodporovaná metoda komprese: Soubory ZIP mohou používat neobvyklé nebo nepodporované kompresní techniky. Za určitých okolností nemusí být integrovaný extrakční software vašeho počítače schopen soubor rozbalit. Použijte jiný program pro rozbalování, který si poradí s více typy komprese.

5. Problémy se softwarem: Pokud je software, který používáte k rozbalení souboru zip, zastaralý nebo nekompatibilní s jinými programy, může to způsobit problémy. Zkontrolujte, zda je program pro extrakci aktuální, nebo zkuste použít jiný program.

Pokud se vám po prozkoumání těchto alternativ stále nedaří rozbalit soubor zip, může být užitečné požádat o technickou pomoc nebo hledat rady na internetových fórech, jak vyřešit váš konkrétní problém.

Proč nemohu otevřít soubory zip v systému Windows 10?

Soubory zip se vám v systému Windows 10 nemusí podařit otevřít z různých důvodů. Jedná se o několik možných scénářů: 1. Nedostatek softwaru: Funkce otevírání souborů ZIP v systému Windows 10 není vestavěná. Může být nutné nainstalovat program třetí strany pro kompresi a extrakci souborů, například WinRAR, 7-Zip nebo WinZip.

2. Asociace souborů: Je možné, že žádný z programů ve vašem počítači není propojen se soubory ZIP. Chcete-li to napravit, klikněte na soubor zip pravým tlačítkem myši, vyberte možnost „Otevřít pomocí“ a poté ze seznamu vyberte potřebný program. Kromě toho můžete vybranou aplikaci nastavit jako výchozí program pro otevírání souborů zip. 3. Poškozený nebo neúplný soubor zip vám může znemožnit jeho otevření. Zkontrolujte, zda byl soubor správně stažen nebo přenesen, a v případě potřeby jej zkuste stáhnout znovu. 4. Možnosti zabezpečení: Možnosti zabezpečení systému Windows 10 mohou zabránit otevření souborů zip, zejména pokud byly staženy z nedůvěryhodných zdrojů. Chcete-li zjistit, zda to problém odstraní, zkontrolujte nastavení zabezpečení nebo zkuste dočasně vypnout jakýkoli antivirový program nebo bránu firewall.

Nezapomeňte, že přesná příčina problému se může lišit, proto je pro určení příčiny ve vašem případě zásadní vyřešit a prozkoumat tyto možnosti.