Jak dlouho bude společnost Microsoft podporovat systém Windows 8?

Kdy skončí podpora Windows 8?
Připomínáme, že Windows 8.1 dosáhla konce podpory 10. ledna 2023. V tomto okamžiku již nebude poskytována technická pomoc a aktualizace softwaru. Pokud máte zařízení se systémem Windows 8.1, doporučujeme, abyste je upgradovali na aktuálnější, provozní a podporovanou verzi Windows. Cached
Další informace najdete na support.microsoft.com

Microsoft vydal Windows 8 v roce 2012, aby nahradil Windows 7 a přidal nové uživatelské rozhraní spolu s řadou dalších vylepšení. Životní cyklus podpory systému Windows 8 je však stejně jako u ostatních operačních systémů omezený. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak dlouho bude společnost Microsoft systém Windows 8 podporovat, a zodpovíme všechny relevantní dotazy týkající se aktualizací a upgradů.

Přestane společnost Microsoft podporovat systém Windows 8?

Společnost Microsoft přestala poskytovat hlavní podporu systému Windows 8 12. ledna 2016. To znamená, že operační systém již není aktualizován o nové funkce nebo lepší produkty. Společnost Microsoft však v rámci rozšířené podpory systému Windows 8 nadále nabízí aktualizace zabezpečení a opravy chyb. Až do 10. ledna 2023 bude systému Windows 8 poskytována rozšířená podpora. Společnost Microsoft se postará o to, aby byl operační systém bezpečný a spolehlivý pro spotřebitele, kteří se rozhodnou jej po tuto dobu nadále používat.

Lze systém Windows 8.1 aktualizovat na Windows 11?

Ne, z operačního systému Windows 8.1 nelze rovnou aktualizovat na systém Windows 11. Vzhledem k tomu, že systém Windows 11 je oproti dřívějším verzím výrazně vylepšený, zastaralé systémy by nemusely být schopny splnit jeho hardwarové požadavky. Společnost Microsoft zpřístupnila nástroj pro kontrolu kompatibility, který umožňuje zjistit, zda vaše zařízení splňuje podmínky pro upgrade na systém Windows 11. Pokud vaše zařízení nesplňuje předpoklady, nelze na systém Windows 11 aktualizovat.

Lze systém Windows 8.1 upgradovat na systém Windows 10?

Ze systému Windows 8.1 lze upgradovat na systém Windows 10; je to pravda. Společnost Microsoft krátce po svém debutu nabízela bezplatný upgrade ze systémů Windows 7 a Windows 8.1 na systém Windows 10. Tento upgrade je zdarma. Ačkoli akce bezplatného upgradu oficiálně skončila, systém Windows 10 lze stále upgradovat zakoupením licence. Před upgradem operačního systému je nutné stáhnout a nastavit instalační disk Windows 10 podle pokynů na obrazovce.

Chystá se zánik systému Windows 8?

Ačkoli systém Windows 8 nebude oficiálně zastaralý, je nutné si uvědomit, že rozšířená podpora tohoto operačního systému společností Microsoft skončí 10. ledna 2023. Po tomto datu přestane společnost Microsoft vydávat bezpečnostní záplaty a opravy chyb pro systém Windows 8. Pokud tedy budete používat systém Windows 8 po skončení rozšířené podpory, může být váš počítač zranitelný vůči bezpečnostním chybám. Doporučujeme přejít na podporovaný operační systém, například Windows 10 nebo Windows 11, pokud to váš hardware podporuje, abyste ochránili bezpečnost a stabilitu svého počítače.

Závěrem lze říci, že rozšířená podpora systému Windows 8 potrvá až do ledna 2023, přestože hlavní podpora tohoto operačního systému ze strany společnosti Microsoft skončila v roce 2016. Platnost systému Windows 8 sice neskončí, ale i tak je dobré uvažovat o přechodu na podporovaný operační systém, abyste získali pravidelné aktualizace zabezpečení a opravy chyb. Ačkoli neexistuje přímý upgrade z Windows 8.1 na Windows 11, spotřebitelé se stále mohou rozhodnout pro upgrade na Windows 10. Vždy se doporučuje udržovat nejnovější operační systém, abyste mohli využívat podporu, bezpečnostní aktualizace a nové funkce společnosti Microsoft.

FAQ
Vyprší platnost systému Windows 7?

Systém Windows 7 již skutečně není podporován. Dne 14. ledna 2020 společnost Microsoft oficiálně ukončila podporu systému Windows 7. V důsledku toho již systém Windows 7 nebude od společnosti Microsoft dostávat bezpečnostní aktualizace ani technickou pomoc.

Vyprší platnost systému Windows 8?

Systém Windows 8 není zastaralý. Společnost Microsoft původně nabízela obecnou podporu systému Windows 8 až do ledna 2018 a poté ji prodloužila až do ledna 2023. Je důležité si uvědomit, že ačkoli rozšířená podpora nabízí pouze aktualizace zabezpečení, běžná podpora zahrnuje také aktualizace funkcí a opravy chyb.

Mohu systém Windows 10 používat i po roce 2025?

Systém Windows 10 bude možné používat i po roce 2025. Systém Windows 10 bude od společnosti Microsoft nadále podporován až do 14. října 2025. To znamená, že do té doby bude nadále vydávat aktualizace zabezpečení a opravy chyb pro systém Windows 10. Společnost Microsoft však může po roce 2025 přestat vydávat aktualizace funkcí a nové funkce pro systém Windows 10. Skutečnost, že společnost Microsoft často vydává nové verze systému Windows, znamená, že v době, kdy budete potřebovat provést upgrade, již mohou být k dispozici novější verze.

Co se stane s mým počítačem po skončení platnosti systému Windows 8?

Váš počítač bude fungovat i po skončení podpory systému Windows 8, což je datum, kdy společnost Microsoft přestane vydávat aktualizace a opravy zabezpečení tohoto operačního systému. Je však třeba zvážit několik zásadních věcí: Žádné další aktualizace: Bez nejnovějších bezpečnostních záplat a aktualizací může být váš počítač náchylnější k virům, malwaru a dalším bezpečnostním rizikům. To může vést k prozrazení vašich soukromých informací a ohrožení bezpečnosti vašeho počítače. Starý operační systém, jako je Windows 8, nemusí být po uvedení na trh kompatibilní s novějším softwarem a hardwarem. V důsledku toho můžete mít problémy se spouštěním konkrétních aplikací nebo s přidáváním nových zařízení do počítače. 3. Technická podpora: Poté, co se blíží konec podpory systému Windows 8, přestane pro něj společnost Microsoft nabízet technickou podporu. To znamená, že pokud narazíte na nějaké problémy nebo budete potřebovat pomoc při řešení problémů, společnost Microsoft vám nebude moci pomoci.

Po ukončení podpory systému Windows 8 se obvykle doporučuje přejít na novější operační systém, aby byla zaručena nepřetržitá bezpečnost a provoz počítače.

Co se stane, když skončí podpora systému Windows 8?

Po skončení doby podpory nebude společnost Microsoft nadále nabízet technickou podporu, bezpečnostní záplaty ani opravy chyb pro systém Windows 8. Uživatelé tak budou více vystaveni bezpečnostním rizikům a zařízení mohou být zranitelnější vůči malwaru a jiným druhům útoků. Navíc pokud budou uvedeny na trh nové kusy hardwaru a softwaru, nemusí s Windows 8 fungovat, což by omezilo užitečnost a použitelnost systému. Uživatelům se doporučuje přejít na novější verzi systému Windows, aby mohli i nadále využívat podporu a udržovat své počítačové prostředí v bezpečí.