Použití SUMPRODUCT v Excelu. Komplexní průvodce

Jak se násobí v Excelu?
Například pokud buňky A1 a A2 obsahují čísla, můžete pro vynásobení těchto dvou čísel navzájem použít vzorec =SOUČIN(A1, A2). Stejnou operaci můžete také provést pomocí matematického operátoru násobení (*), například = A1 * A2.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Funkce SUMPRODUCT aplikace Microsoft Excel, která je robustní, umožňuje provádět výpočty pro mnoho datových rozsahů najednou. Je užitečná zejména tehdy, když potřebujete vynásobit podobné hodnoty v mnoha polích a poté výsledky sečíst. V tomto článku se budeme zabývat nejlepšími způsoby použití funkce SUMPRODUCT a uvedeme příklady jejího použití v případě mnoha kritérií, řádků a sloupců a její srovnání s funkcí AVERAGE.

Funkce SUMPRODUCT vyžaduje ke své funkci alespoň dvě pole dat. Syntaxe funkce je následující: (pole1, pole2,…) = SUMPRODUCT. V každém poli mohou být logické hodnoty jako TRUE a FALSE a také celá čísla. Po vynásobení odpovídajících položek z každého pole SUMPRODUCT sečte výsledky.

Při použití funkce SUMPRODUCT s více kritérii můžete přidat další pole, která představují kritéria, jež chcete splnit. Uvažujme kolekci prodejních záznamů, která má sloupce pro produkt, oblast a množství. K určení celkového objemu prodeje určitého výrobku v určité oblasti můžete použít následující vzorec: (ProductRange=“Výrobek A“)*(RegionRange=“Oblast B“)*(QuantityRange) =SUMPRODUCT

Abychom mohli porovnat hodnoty v každém rozsahu se zadanými kritérii, použijeme v tomto vzorci logické výrazy uzavřené v závorkách. Tyto vzorce se vynásobí a vznikne pole jedniček a nul, kde 1 znamená shodu a 0 neshodu. Celé prodejní množství pak získáme sečtením součinů výsledku tohoto pole a QuantityRange pomocí SUMPRODUCT. SUMPRODUCT je užitečný v řadě situací, včetně výpočtu vážených průměrů, práce s maticemi a řešení náročných matematických problémů. Často se používá při statistické analýze, řízení zásob a finanční analýze. Díky své přizpůsobivosti je užitečným nástrojem pro začínající i zkušené uživatele aplikace Excel.

Při používání funkce SUMPRODUCT s řádky a sloupci je zásadní pochopit, jak Excel pracuje s operacemi s poli. S řádky a sloupci zachází SUMPRODUCT ve výchozím nastavení jako s nezávislými poli. Například pokud máte dva rozsahy A1:A3 a B1:B3, SUMPRODUCT před sečtením výsledků vynásobí A1 rozsahem B1, A2 rozsahem B2 a A3 rozsahem B3. SUMPRODUCT je užitečná volba díky této vlastnosti, která umožňuje současné výpočty napříč řádky a sloupci.

Jako poslední porovnání porovnejme SUMPRODUCT a PRŮMĚR. Přestože obě metody slouží k agregaci dat, jejich funkce se liší. AVERAGE vytváří jedinou hodnotu výpočtem aritmetického průměru souboru čísel. SUMPRODUCT naproti tomu nabízí větší univerzálnost při analýze dat, protože dokáže pracovat s mnoha poli a provádět výpočty nad každým jednotlivým prvkem. AVERAGE v podstatě dobře funguje při určování centrální tendence souboru dat, ale SUMPRODUCT se daří při náročnějších výpočtech vyžadujících četná kritéria a pole.

SUMPRODUCT je efektivní funkce aplikace Excel, která umožňuje provádět výpočty na mnoha polích současně. Pochopením syntaxe a použití této funkce můžete efektivně řešit celou řadu otázek analýzy dat. SUMPRODUCT se osvědčí jako neocenitelný nástroj ve vaší sadě nástrojů Excelu, ať už potřebujete provádět výpočty s mnoha kritérii, pokrývajícími řádky a sloupce, nebo ji porovnávat s jinými funkcemi, jako je například AVERAGE.

FAQ
Jak v aplikaci Excel provést SUMPRODUCT více sloupců?

Pomocí těchto kroků lze v aplikaci Excel provést SUMPRODUKCI mnoha sloupců: V prvním kroku vyberte prázdnou buňku, ve které se má zobrazit výsledek.

2. Chcete-li spustit funkci SUMPRODUCT, zadejte vzorec „=SUMPRODUCT(„. 3. Poté vyberte, které buňky v prvním sloupci chcete vynásobit. Pokud jsou vaše data například ve sloupcích A a B, použijte rozsah A1:A10.

4. Rozsahy oddělte čárkou (,). 5. Dále vyberte rozsah buněk druhého sloupce, který chcete násobit. V tomto případě zvolte rozsah B1-B10. 6. Zadáním „)“ uzavřete závorky a stiskněte klávesu Enter. Shodné hodnoty v každém sloupci budou poté vynásobeny funkcí SUMPRODUCT, která výsledky sečte a získáte konečný výsledek.

Jak použít funkci SUMPRODUCT v různých listech?

Aby bylo možné použít funkci SUMPRODUCT v aplikaci Excel na více listech, musí vzorec využívat data z jednotlivých listů. Zde je uveden podrobný postup:

1. Nejprve otevřete list aplikace Excel a přejděte na list, na kterém má být použit vzorec SUMPRODUCT.

2. Do požadované buňky začněte zadávat vzorec SUMPRODUCT. 3. Z mnoha listů vyberte rozsah nebo pole, které chcete vynásobit dohromady. Chcete-li například násobit data z Listu1 a Listu2, musíte vybrat odpovídající rozsahy z každého listu.

– Můžete přejít na jiný list a vybrat rozsah z něj, nebo můžete před výběrem rozsahu zadat název listu následovaný vykřičníkem (!). Například můžete buď přejít na List1 a vybrat rozsah, nebo můžete zadat „List1!A1:A10“ a vybrat rozsah z Listu1.

4. Ve výpočtu SUMPRODUCT je třeba použít čárku pro rozdělení každého rozsahu nebo pole. 5. Po vložení uzavírací závorky („“) na konec vzorce stiskněte klávesu Enter pro výpočet výsledku.

Ilustrace vzorce SUMPRODUCT, který násobí hodnoty z různých listů, je uvedena níže: List1!A1:A10 a List2!B1:B10 =SUMPRODUCT Tento vzorec vynásobí hodnoty z rozsahu A1:A10 listu1 odpovídajícími hodnotami z rozsahu B1:B10 listu2 a pak výsledky sečte.

Nezapomeňte upravit názvy listů a odkazy na rozsahy tak, aby odpovídaly uspořádání vašeho konkrétního listu.