Jak dlouho budou počítače Mac s procesorem Intel podporovány?

Jak dlouho vydrží Mac?
Podle nejrůznějších testů tedy iMac, MacBook, nebo tolik oblíbená Apple TV, která se prodává poměrně ve velkém měřítku vydrží celkem 4 roky aktivního používání. Na druhou stranu zařízení jako je iPhone, iPad a nebo novinka hodinky Apple Watch vydrží zhruba tři roky aktivního používání.
Další informace najdete na appletrh.cz

Mnoho uživatelů počítačů Mac s procesory Intel se obává o budoucí podporu svých počítačů vzhledem k nedávnému prohlášení společnosti Apple, že přejde na vlastní speciálně vytvořené procesory pro počítače Mac. Je pochopitelné, že se obávají o životnost počítačů Mac s procesory Intel, protože společnost Apple se zaměřuje na svůj vlastní křemík. Harmonogramem podpory pro počítače Mac s procesory Intel, pravděpodobností, že systém macOS přestane podporovat Intel, kompatibilitou systému macOS 14 s počítači Mac s procesory Intel a odůvodněním rozhodnutí společnosti Apple přestat používat procesory Intel se budeme zabývat v tomto článku.

Společnost Apple má zkušenosti s nabízením aktualizací softwaru a podpory pro své produkty po značně dlouhou dobu. V současné době operační systém macOS Catalina 2019 podporuje počítače Mac vyrobené již v roce 2012. Z toho vyplývá, že Apple běžně nabízí pro své produkty minimálně sedmiletý servis, ne-li delší. Vzhledem k této historii je pravděpodobné, že společnost Apple bude i nadále poskytovat podporu pro počítače Mac s procesory Intel po dobu několika let. Je důležité si uvědomit, že s přechodem společnosti Apple na vlastní čipy mohou být nadcházející aktualizace softwaru a funkce přizpůsobeny nové architektuře společnosti.

V současné době neexistuje žádná přesvědčivá odpověď ohledně vyhlídky, že macOS přestane podporovat Intel. Společnost Apple zatím nezveřejnila žádné plány týkající se blížícího se ukončení podpory počítačů Mac s procesory Intel. Předpokládá se, že po značnou dobu bude Apple nadále nabízet aktualizace softwaru pro počítače Mac s procesory Intel a zaručovat tak kompatibilitu a bezpečnost uživatelům, kteří se k těmto systémům finančně zavázali.

Je velmi pravděpodobné, že macOS 14, který ještě nebyl vydán, bude počítače Mac s procesory Intel podporovat. Starší technologie byly v minulosti podporovány aktualizacemi systému macOS společnosti Apple, což zákazníkům umožnilo aktualizovat operační systém a využívat nové funkce. Budoucí aktualizace macOS mohou postupně přesouvat svou pozornost od Maců s procesory Intel ve prospěch vlastních procesorů Apple, což by mohlo omezit některé funkce nebo vylepšení.

Existuje řada důvodů, proč se Apple rozhodl přestat používat procesory Intel. Jedním z hlavních důvodů je snaha společnosti Apple o větší kontrolu nad integrací hardwaru a softwaru, která by jí umožnila zvýšit výkon a energetickou účinnost. Apple může vytvářet procesory, které jsou přizpůsobené výhradně pro počítače Mac, což vede k vyššímu výkonu a plynulejšímu uživatelskému prostředí. Přechod Applu na vlastní procesory navíc podřizuje všechny své produkty včetně iPhonu, iPadu a Apple Watch jediné architektuře, což usnadňuje vývoj aplikací a zajišťuje kompatibilitu zařízení.

Závěrem lze říci, že Apple bude pravděpodobně ještě několik let podporovat počítače Mac s procesory Intel. Počítače Mac s procesory Intel mohou očekávat, že budou dostávat aktualizace kompatibility a zabezpečení, avšak budoucí aktualizace softwaru mohou být přizpůsobeny vlastním čipům společnosti Apple. Předpokládá se, že společnost Apple prodlouží podporu počítačů Intel Mac na srovnatelnou dobu jako v minulosti, což bylo v minulosti více než sedm let. Pokud jde o macOS 14, je velmi pravděpodobné, že bude podporovat počítače Mac s procesory Intel, zatímco následující verze by mohly postupně dávat přednost vlastním čipům Apple. Záměr společnosti Apple odpoutat se od Intelu je motivován potřebou vyššího výkonu a těsnější integrace, což jí umožní sjednotit celou produktovou řadu pod jedinou architekturu.

FAQ
Kdy Mac přestal používat Intel?

Dne 22. června 2020 oznámila společnost Apple na konferenci WWDC (Worldwide Developers Conference) přechod od procesorů Intel k vlastním čipům Apple Silicon vyráběným na zakázku. Předpokládá se však, že dokončení této změny potrvá přibližně dva roky. Bude tedy nějakou dobu trvat, než budou počítače Mac s procesory Intel zcela vyřazeny, i když jsou nyní stále podporovány.

Měl bych si přesto pořídit Mac s procesorem Intel?

To, zda se rozhodnete pro koupi počítače Mac s procesorem Intel, závisí na vašich vlastních požadavcích a situaci. Společnost Apple oznámila, že přestane používat procesory Intel a přejde na vlastní čipy Apple Silicon, které budou poskytovat vyšší výkon a energetickou účinnost. Apple však bude i nadále poskytovat několik let aktualizace softwaru a kompatibilitu systému macOS pro počítače Mac s procesory Intel. Pokud potřebujete specializovaný software nebo aplikace, které ještě nebyly vyladěny pro novou architekturu Apple Silicon, může být Intel Mac lepší volbou. Kromě toho je důležité mít na paměti, že přechod na Apple Silicon může ovlivnit kompatibilitu, pokud používáte virtualizaci nebo na Macu provozujete Windows. Nakonec se doporučuje, abyste před výběrem zhodnotili své potřeby a vzali v úvahu všechny potenciální výhody a kompromisy.

Proč se Apple zbavuje Intelu?

Společnost Apple z řady důvodů upouští od používání procesorů Intel ve svých počítačích Mac. Především chce mít Apple lepší kontrolu nad tím, jak je integrován hardware a software. Díky tomu bude mít možnost zlepšit výkon a spotřebu baterie. Díky návrhu vlastních procesorů může Apple lépe integrovat své počítače Mac s ostatními produkty, jako jsou iPhony a iPady, což povede k lepšímu uživatelskému zážitku v celém ekosystému. Apple se také domnívá, že jeho speciálně vytvořené čipy budou výkonnější a energeticky úspornější než procesory Intel. V důsledku tohoto rozhodnutí bude mít společnost Apple v budoucnu větší svobodu při inovaci a výrobě nových produktů, protože může své procesory přizpůsobit svým jedinečným požadavkům.