Jak otevřít soubor XLSX. Komplexní průvodce

Co je formát XLSX?
XLSX soubory jsou standardní tabulky výstupní dokumenty novějších verzích aplikace Microsoft Excel, počínaje 2007. Cached
Další informace najdete na www.reviversoft.com

V dnešním digitálním prostředí se soubory XLSX často používají pro ukládání dat a manipulaci s nimi. Když je jim však svěřena odpovědnost za otevření souboru XLSX, mnozí spotřebitelé jsou často zmateni. V tomto příspěvku se budeme zabývat alternativními přístupy k otevírání souborů XLSX a zodpovíme některé související dotazy.

1. Otevření souboru XLSX: Operační systém, který používáte, určuje nejlepší přístup k otevření souboru XLSX. Jedná se o nejtypičtější techniky: Microsoft Excel: Soubory XLSX jsou obvykle propojeny se známým tabulkovým procesorem Microsoft Excel. Pokud je Excel na vašem počítači již nainstalován, mělo by stačit otevřít soubor XLSX poklepáním na něj. Alternativně můžete spustit aplikaci Excel a vybrat požadovaný soubor XLSX z možnosti „Soubor“.

b. LibreOffice Calc: Calc je tabulkový procesor, který je součástí bezplatného kancelářského balíku LibreOffice s otevřeným zdrojovým kódem. Pokud ještě nemáte v počítači nainstalovaný Excel, můžete si stáhnout LibreOffice a pomocí Calcu otevírat soubory XLSX. Po instalaci spusťte Calc a vyberte soubor XLSX, který chcete otevřít, výběrem možnosti „Soubor“ > „Otevřít“ z nabídky.

c. Tabulky Google: Pokud byste raději využili cloudový program, můžete soubory XLSX otevřít pomocí aplikace Google Sheets. Stačí nahrát soubor XLSX na Disk Google, kliknout na něj pravým tlačítkem myši a zvolit „Otevřít pomocí“ > „Tabulky Google“. Soubor pak můžete díky tomu prohlížet a upravovat přímo ve webovém prohlížeči.

2.

Převod souborů XLSX do formátu PDF Pokud chcete distribuovat kopii tabulky pouze pro čtení, která si zachová své formátování, může být užitečný převod souborů XLSX do formátu PDF. Existuje několik způsobů, jak převést soubor XLSX do formátu PDF, např: Pokud máte aplikaci Microsoft Excel, můžete soubor XLSX okamžitě uložit jako PDF. Chcete-li soubor XLSX uložit jako PDF, otevřete jej v aplikaci Excel, zvolte „Soubor“ > „Uložit jako“, jako formát souboru vyberte „PDF“ a poté postupujte podle pokynů na obrazovce. Online převodníky: Soubory XLSX můžete převést do formátu PDF pomocí různých online převodníků. Řadu možností najdete pouhým vyhledáním „XLSX to PDF converter“ ve svém oblíbeném vyhledávači. Chcete-li převést a stáhnout soubor PDF, nahrajte soubor XLSX do konvertoru, jako výstupní formát zvolte PDF a poté postupujte podle pokynů na obrazovce.

3. Pokyny pro otevření souboru XLSX v prohlížeči Chrome: Soubory XLSX můžete otevřít v prohlížeči Google Chrome provedením následujících akcí: Nainstalujte si rozšíření: Můžete si stáhnout rozšíření „Office Editing for Docs, Sheets & Slides“ z internetového obchodu Chrome a otevírat soubory XLSX přímo v prohlížeči Chrome. Pomocí tohoto rozšíření můžete prohlížet a upravovat soubory XLSX přímo v prohlížeči bez nutnosti instalace dalších programů. Soubor XLSX můžete také přenést na Disk Google a otevřít jej tam pomocí aplikace Tabulky Google, jak bylo uvedeno výše. Pomocí této techniky můžete soubor otevřít a upravit v prohlížeči Chrome bez použití jakýchkoli doplňků. Co je to formát XLSX?

4. Data tabulkového procesoru vytvořená programem Microsoft Excel nebo jiným kompatibilním tabulkovým procesorem jsou uložena ve formátu XLSX. Jedná se o aktualizovanou verzi staršího formátu XLS a poprvé byl uveden na trh s aplikací Excel 2007. V souborech XLSX lze nalézt více listů, vzorce, grafy, formátování a další součásti tabulkového procesoru.

5. Jaká aplikace je zapotřebí k otevření souborů XLSX? Jak již bylo vysvětleno, hlavním programem, který otevírá soubory XLSX, je Microsoft Excel. Existují však některé alternativy, které mohou otevírat soubory XLSX, například LibreOffice Calc a Google Sheets. Tyto programy nabízejí srovnatelné funkce a umí pracovat se soubory XLSX.

Závěrem lze říci, že pokud máte v počítači nainstalovaný příslušný software, je otevírání souborů XLSX jednoduchý proces. Ať už zvolíte aplikaci Google Sheets, LibreOffice Calc nebo Microsoft Excel, můžete soubory XLSX rychle číst, upravovat a měnit podle svých potřeb. Metody popsané v tomto článku lze také použít k převodu souborů XLSX do formátu PDF nebo k jejich otevření přímo v prohlížeči Chrome.

FAQ
Umí Open Office otevírat soubory XLSX?

Ano, soubory XLSX lze otevřít pomocí aplikace Open Office. Calc je tabulkový procesor, který je součástí Open Office, bezplatného kancelářského balíku s otevřeným zdrojovým kódem. Výchozí formát souborů používaný programem Microsoft Excel od verze Excel 2007 je formát XLSX, který tento program podporuje. Díky tomu program Open Office Calc bezchybně funguje při otevírání a úpravách souborů XLSX.

Jak převést Excel do PDF bez softwaru?

Pomocí těchto kroků převedete soubor aplikace Excel (XLSX) do formátu PDF bez jakéhokoli softwaru: Otevřete dokument Excel, který chcete převést v prvním kroku. 2. V levém horním rohu okna aplikace Excel vyberte kartu „Soubor“. 3. Klepnutím na položku „Uložit jako“ v rozevírací nabídce vyberte možnost „Uložit jako“. 4. V dialogovém okně „Uložit jako“ vyberte místo v počítači, kam chcete soubor PDF uložit. 5. V nabídce „Uložit jako typ“ vyberte formát souboru „PDF (*.pdf)“. 6. V případě potřeby máte možnost změnit název souboru a provést další výběr. 7. Chcete-li soubor aplikace Excel převést a uložit do formátu PDF, klepněte na možnost „Uložit“. Aniž by Excel vyžadoval další software, převede a uloží soubor jako PDF na vámi určené místo.

Jak převést aplikaci Excel do formátu PDF bez použití aplikace Adobe?

K převodu aplikace Excel do formátu PDF bez nutnosti použití aplikace Adobe Acrobat můžete použít následující kroky: 1. Použijte aplikaci Tabulky Google: Otevřete soubor aplikace Excel tak, že jej nahrajete na disk Google a použijete aplikaci Tabulky Google. Soubor Excelu pak můžete uložit jako PDF výběrem možnosti „Stáhnout“ > „Dokument PDF“ v nabídce „Soubor“. 2. Online převodníky: Soubory Excel můžete převést do formátu PDF pomocí některé z mnoha dostupných online služeb pro převod souborů. Mezi oblíbené možnosti patří Online2PDF, Smallpdf a Zamzar. Stačí nahrát soubor aplikace Excel na některou z těchto webových stránek, zvolit jako výstupní formát PDF a soubor bude převeden. 3. Microsoft Excel Online: Pokud chcete pracovat v rámci ekosystému společnosti Microsoft, můžete použít aplikaci Excel Online. Soubor aplikace Excel otevřete v aplikaci Excel Online poté, co jej nahrajete do služby OneDrive. Poté vyberte „Soubor“ > „Uložit jako“ > „Stáhnout jako PDF“ a soubor uložte jako PDF. Před sdílením nebo použitím převedeného souboru PDF se ujistěte, že formátování a obsah jsou správné.