Typy UPS. Komplexní průvodce

Jak si vybrat UPS?
Výkon UPS by měl být ideálně o 1/3 vyšší, než kolik energie budete skutečně potřebovat. Samotný parametr je udáván ve dvou různých jednotkách – watty (W) pro skutečný/činný výkon, který připojené zařízení čerpá a volt-ampéry (VA) pro zdánlivý výkon, který je násobkem napětí a proudu napájeného zařízení. Cached
Další informace najdete na ups.heureka.cz

Systémy nepřerušitelného napájení (UPS) jsou nezbytné pro zabezpečení elektronických zařízení a zaručení stálé dodávky elektřiny při výpadcích nebo kolísání napětí. Systémy UPS se běžně používají v domácnostech, kancelářích, datových centrech a v různých průmyslových odvětvích, protože mohou dodávat záložní napájení. V tomto příspěvku se budeme zabývat hlavními kategoriemi, možnostmi a typy systémů UPS. Mezi hlavní typy UPS patří např: Nejrozšířenějším typem systému UPS je pohotovostní systém UPS, běžně označovaný jako offline UPS. Tím, že umožňuje připojeným zařízením odebírat energii přímo z hlavního zdroje, funguje. Pohotovostní UPS se v případě výpadku napájení nebo kolísání napětí přepne na své záložní bateriové napájení, čímž chrání připojená zařízení. Tyto systémy UPS jsou vhodné pro domácí spotřebiče, malé kanceláře a osobní počítače. Doba přenosu u záložních systémů UPS se obvykle pohybuje od 2 do 10 milisekund.

2. Line-Interactive UPS: Systémy UPS Line-Interactive jsou vyrobeny tak, aby odolávaly mírnému kolísání napětí a nabízely připojeným zařízením stálé napájení. Přídavný regulátor napětí v těchto systémech UPS automaticky koriguje a stabilizuje vstupní napětí. Line-Interactive UPS zajišťuje nepřetržité napájení tím, že v případě výpadku proudu plynule přejde na napájení z baterie. Tento druh UPS často využívají malé až středně velké organizace, síťový hardware a telekomunikační systémy.

3. Online UPS: Nejdokonalejším a nejspolehlivějším druhem systému UPS je online UPS, někdy označovaný jako UPS s dvojitou konverzí. Nepřetržitě dodává připojeným zařízením energii přeměnou střídavého proudu na stejnosměrný a zpět. Během výpadku proudu nedochází k žádnému přenosu, protože zařízení jsou stále připojena ke střídači UPS. Nejlepší ochranu proti napěťovým špičkám, přepětí a elektrickému šumu poskytují online systémy UPS. Tyto jednotky UPS se často používají v kritických aplikacích, jako jsou datová centra, zdravotnická zařízení a průmyslové provozy. Klasifikace UPS je následující: Systémy UPS lze kategorizovat podle řady kritérií, mimo jiné podle jejich kapacity, topologie a použití. Zde jsou dvě typické kategorie:

1. Klasifikace na základě kapacity:

Na základě jejich výkonové kapacity lze systémy UPS rozdělit do tří skupin:

UPS s nízkým výkonem: Tato zařízení jsou ideální pro použití v domácnostech a malých kancelářích a obvykle mají výkon do 1 kVA.

– UPS se středním výkonem: Tyto systémy UPS mohou sloužit malým až středně velkým organizacím a základním zařízením s výkonem od 1 do 20 kVA.

– UPS s vysokým výkonem: Tato zařízení, která podporují rozsáhlá datová centra, komerční budovy a základní infrastrukturu, mají výkon vyšší než 20 kVA.

2. Klasifikace na základě topologie:

Systémy UPS lze také rozdělit do kategorií podle topologie, která popisuje způsob konstrukce a provozu UPS. Typické topologie zahrnují: Jak již bylo stanoveno, pohotovostní nebo offline UPS se v případě výpadku hlavního napájení pouze přepne na napájení z baterie.

– Line-Interactive UPS: Při výpadku napájení tyto systémy UPS řídí přívodní napětí a nabízejí záložní napájení z baterií.

– Online UPS: Online UPS převádí střídavé napájení na stejnosměrné a zpět na střídavé a nepřetržitě tak dodává energii připojeným zařízením.

Shrnutí:

Existují různé typy systémů nepřerušitelného napájení (UPS), z nichž každý poskytuje různý stupeň bezpečnosti a funkčnosti. Výběr UPS, od základních pohotovostních UPS až po sofistikované online UPS, závisí na konkrétních požadavcích aplikace. Pro výběr nejlepší UPS pro vaše účely je zásadní porozumět hlavním kategoriím systémů UPS, jejich schopnostem a klasifikaci. Systémy UPS jsou nezbytné pro ochranu elektronických zařízení a zajištění stálé dodávky energie, ať už jde o domácí použití, malé podniky nebo důležitou infrastrukturu.

FAQ
Jaké jsou tři typy UPS?

Následují tři hlavní kategorie UPS (zdrojů nepřerušovaného napájení):

1. Offline/pohotovostní UPS: Tím, že umožňuje připojeným zařízením běžet na síťové napájení až do výpadku proudu, nabízí tento druh UPS nejzákladnější formu ochrany napájení. Při zjištění výpadku napájení se prakticky okamžitě přepne na napájení z baterie. Během přepínání však může dojít k malému výpadku napájení.

2. Line-interactive UPS: V porovnání s offline UPS nabízejí line-interactive UPS systémy více funkcí. Využívají automatický regulátor napětí (AVR) k regulaci drobných výkyvů napětí, čímž zlepšují ochranu před přepětím a poklesem napětí. Pro potřeby zálohování napájení, které jsou mírné, je tento druh UPS vhodný.

3. UPS s online/dvojitou konverzí: Maximální úroveň ochrany napájení nabízí online UPS. Neustále mění přicházející střídavý proud na stejnosměrný, který je následně přiváděn do baterií a připojených zařízení k jejich napájení. Díky tomu, že zátěž není nikdy přímo napojena na síťové napájení, zaručuje tato konstrukce čisté a spolehlivé napájení. Online UPS poskytuje skvělou ochranu proti problémům s kvalitou napájení, jako jsou změny napětí, harmonické zkreslení a změny frekvence.

Jaký je nejběžnější typ UPS?

Linkový interaktivní zdroj UPS je nejoblíbenější variantou UPS (zdroje nepřerušovaného napájení).

Jaké jsou tři hlavní součásti systému UPS?

Systém UPS se skládá ze tří základních částí:

1. Usměrňovač/nabíječka: Tato část má na starosti nabíjení bateriové banky a přeměnu příchozího střídavého proudu z rozvodné sítě na stejnosměrný proud.

2. Bateriová banka: Bateriová banka je zařízení sloužící k ukládání stejnosměrného proudu. V případě výpadku nebo přerušení napájení slouží jako záložní zdroj energie.

3. Střídač: Střídač transformuje stejnosměrný proud uložený v bateriové bance na použitelný střídavý proud, který je následně odeslán do připojených zařízení nebo vybavení.