Jak vypnout PCM na přijímači Yamaha. A Comprehensive Guide

Představte se: Pokročilé funkce a vynikající kvalita zvuku jsou charakteristickými znaky receiverů Yamaha. Občas však může být obtížné vyznat se v četných nastaveních a možnostech. Jedním z rozšířených problémů je zobrazení PCM (Pulse Code Modulation) na receiverech uživatelů. Tento článek se snaží tyto obavy rozptýlit tím, že podrobně popisuje, jak vypnout PCM na receiveru Yamaha. Podíváme se také na možné příčiny zobrazení PCM na vašem receiveru a také na to, jak přejít na Dolby Digital, pokud tomu dáváte přednost. Nakonec si řekneme, zda je zapnutí PCM nutné nebo rozumné. Proč můj receiver zobrazuje PCM?

Nápis „PCM“ na předním panelu nebo obrazovce vašeho receiveru Yamaha označuje, že vstupní signál je přijímán ve formátu PCM. Mnoho zařízení, včetně digitálních kabelových boxů, DVD přehrávačů a herních konzolí, používá běžný zvukový formát PCM. Pokud je PCM viditelný, znamená to, že před nahráváním nebo přehráváním nedošlo k dekódování nebo jinému zpracování zvuku. K tomu může dojít, pokud přijímač není schopen dekódovat zvukový tok nebo pokud je zdrojové zařízení nakonfigurováno na výstup zvuku ve formátu PCM.

Jak lze u přijímače Yamaha deaktivovat formát PCM?

Pro deaktivaci PCM na přijímači Yamaha postupujte podle níže uvedených kroků:

1. Zapněte receiver Yamaha stisknutím tlačítka „On/Standby“.

2. Na předním panelu přijímače nebo na dálkovém ovladači stiskněte tlačítko „Menu“. 3. Pomocí tlačítek se šipkami vyberte možnost „Audio“ nebo „Sound“.

4. V nastavení zvuku vyhledejte možnost týkající se PCM nebo dekódování. V závislosti na modelu vašeho receiveru Yamaha se může přesný jazyk změnit. 5. Vyberte alternativu a přepněte na režim „Auto“ nebo „Bitstream“. Při tomto nastavení může být audio signál automaticky dekódován receiverem do požadovaného formátu. 6. Uložte nastavení a opusťte nabídku. Jak přepnout z PCM na Dolby Digital:

Tyto kroky je třeba provést, pokud chcete přejít z PCM na Dolby Digital, což je komprimovaný zvukový formát, který se často vyskytuje na discích DVD a Blu-ray:

Jak již bylo řečeno, přejděte do nabídky nastavení zvuku přijímače Yamaha. 2. Vyhledejte a vyberte možnost „Digitální výstup“ nebo „Zvukový výstup“.

3. Pomocí této nabídky byste měli mít možnost upravit výstupní formát. Pokud je k dispozici, vyberte možnost „Dolby Digital“ nebo „Dolby Digital/PCM“. 4. Uložte úpravy a zavřete nabídku.

Mám aktivovat PCM? V závislosti na konkrétním nastavení zvuku a preferencích byste měli PCM buď aktivovat, nebo ne. Původní zvukový formát PCM si při opětovném přehrávání v tomto formátu zachovává všechny své původní vlastnosti. Často se doporučuje použít místo toho Dolby Digital nebo DTS, pokud váš přijímač dokáže dekódovat různé zvukové formáty, jako např. Přijímač může dekódováním zvukového signálu použít další zpracování a vylepšení a vytvořit tak dynamičtější a pohlcující zvukový zážitek. Pokud váš přijímač nedokáže dekódovat určitý zvukový formát nebo pokud vám vyhovuje surový zvuk PCM, doporučujeme ponechat zapnutou funkci PCM.

Shrnutí:

Přijímač Yamaha může jednoduše vypnout PCM tak, že přejde do nabídky nastavení zvuku a přepne příslušné nastavení na režim „Auto“ nebo „Bitstream“. Tím se umožní automatické dekódování zvukového signálu přijímačem. V části nastavení zvuku jsou uvedeny identické pokyny pro přepnutí na Dolby Digital. Rozhodnutí, zda zapnout či nezapnout PCM, nakonec závisí na osobních preferencích a schopnostech vašeho receiveru. Chcete-li zvolit zvukový formát, který nejlépe vyhovuje vašim požadavkům, a vychutnat si lepší zvukový zážitek, vyzkoušejte několik možností.

FAQ
Je PCM vždy stereofonní?

Je možná i jiná než stereofonní PCM (pulzní kódová modulace). Digitální zvukový formát PCM může podporovat jak monofonní, tak stereofonní signály. Umožňuje přesnou reprodukci zvuku tím, že reprezentuje zvuk jako soubor číselných vzorků. Mono PCM se často používá pro nahrávky řeči nebo specifické zvukové aplikace, zatímco stereo PCM se často používá pro hudbu a další vícekanálový zvuk.

Co znamená vypnutí dekodéru u společnosti Yamaha?

Dekodér receiveru Yamaha je vypnutý, pokud nezpracovává nebo nedekóduje žádné formáty prostorového zvuku, například Dolby Digital nebo DTS. Zvuk je často přehráván v původním formátu, který může být stereofonní nebo PCM (Pulse Code Modulation). Za určitých okolností, například když chcete poslouchat zvuk v jeho původním formátu bez dalšího zpracování nebo efektů z receiveru, může být vypnutí dekodéru výhodné.

Co je ovládání HDMI na přijímači Yamaha?

Funkce ovládání HDMI receiveru Yamaha umožňuje komunikovat s jinými zařízeními kompatibilními s HDMI-CEC (Consumer Electronics Control), která jsou k němu připojena pomocí kabelů HDMI, a spravovat je. To znamená, že pokud je ovládání HDMI povoleno, můžete pomocí dálkového ovladače receiveru Yamaha ovládat připojená zařízení, jako je televizor nebo přehrávač Blu-ray, a ovládat například výběr vstupu, hlasitost a zapnutí/vypnutí. Možnost ovládat několik zařízení jediným dálkovým ovladačem celý proces zjednodušuje.

Mám povolit PCM?

V závislosti na vaší konkrétní zvukové konfiguraci a vkusu byste se měli rozhodnout, zda PCM na receiveru Yamaha povolíte, nebo ne. Pulse Code Modulation, někdy známá jako PCM, je populární digitální audio formát pro převod analogových audio signálů na digitální. Využívá se v audio zařízeních, jako jsou receivery.

Přímá cesta digitálního zvukového signálu a možnost přijímače provádět dekódování a zpracování zvuku jsou dvě výhody povolení PCM. Výsledkem může být věrná reprodukce původního zdroje zvuku a zlepšení kvality zvuku.

Než se rozhodnete aktivovat PCM, je třeba promyslet několik věcí:

1. zdroj hudby: Protože většina hudby, kterou posloucháte, pochází ze zdrojů, které jsou již ve formátu PCM, včetně disků CD nebo digitálních zvukových souborů, aktivace PCM nemusí mít velký význam.

2. Kompatibilita: Některé formáty zvuku, například Dolby Digital nebo DTS, bude muset receiver dekódovat a zpracovávat sám. V takovém případě by zapnutím PCM odpadly některé formáty, což by mohlo omezit váš zvukový zážitek. Pokud často sledujete filmy nebo posloucháte obsah s prostorovým zvukem, je vhodné zkontrolovat kompatibilitu receiveru s různými zvukovými formáty.

3. Nastavení zvuku: Pokud máte komplikovanou zvukovou sestavu s mnoha reproduktory, nemusí být zapnutí PCM tou nejlepší volbou, protože nemusí být využity všechny možnosti vašeho systému. V těchto situacích doporučujeme nahlédnout do uživatelské příručky nebo požádat odborníka o radu, jak najít ideální nastavení zvuku pro váš konkrétní systém.

O tom, zda se rozhodnete aktivovat PCM na receiveru Yamaha, nakonec rozhodnou vaše konkrétní zdroje zvuku, preference a nastavení. Pro výběr nastavení, které nabízí nejvyšší kvalitu zvuku pro vaše požadavky, doporučujeme experimentovat s různými nastaveními a poslouchat zvukový výstup.