Windows 10 21H2 Podpora. Vše, co potřebujete vědět

What does Windows 10 version 21H2 do?
GPU compute support for the Windows Subsystem for Linux Starting with Windows 10 version 21H2, the Windows Subsystem for Linux has full graphics processing unit (GPU) compute support. It was available to Windows Insiders, and is now available to everyone.
Další informace najdete na learn.microsoft.com

Windows 10, jeden z nejpoužívanějších operačních systémů na světě, je známý svým uživatelsky přívětivým rozhraním a častými aktualizacemi. Mnoho uživatelů se však často zamýšlí nad tím, jak dlouho bude společnost Microsoft jednotlivé varianty systému Windows 10 podporovat. V tomto příspěvku si povíme, jak dlouho budou podporovány verze Windows 10 21H2, 21H1 a 20H2, a také vysvětlíme, jak stará je verze Windows 10 21H2.

Aktualizace z října 2021, často označovaná jako Windows 10 21H2, je nejnovější funkční aktualizací, kterou společnost Microsoft zpřístupnila. Přináší řadu vylepšení a nových funkcí, včetně vylepšeného Windows Hello, vylepšených virtuálních ploch a přepracované nabídky Start. Systém Windows 10 21H2 dodržuje pravidelný životní cyklus podpory systému Windows 10, který má dvě úrovně podpory: hlavní a rozšířenou podporu.

Po prvním vydání se předpokládá, že systém Windows 10 21H2 bude mít hlavní podporu po dobu přibližně 18 měsíců. Po tuto dobu mohou uživatelé očekávat pravidelné aktualizace a opravy zabezpečení, které udrží jejich systémy aktuální a bezpečné. Je důležité si uvědomit, že hlavní proud podpory nepřináší zcela nové funkce nebo podstatná vylepšení. Místo toho se soustředí na aktualizace operačního systému, bezpečnostní záplaty a opravy chyb.

Systém Windows 10 21H2 vstoupí do fáze rozšířené podpory po ukončení fáze hlavní podpory, která by měla trvat dalších 12 měsíců. Během této doby bude společnost Microsoft nadále nabízet aktualizace zabezpečení a opravy závažných problémů. Nebudou však k dispozici žádné nezabezpečené aktualizace ani nové funkce. Je důležité poznamenat, že přístup k rozšířené podpoře mají pouze firemní klienti a uživatelé, kteří si zakoupili smlouvy o rozšířené podpoře.

Předpokládá se, že aktualizace z května 2021, obecně známá jako Windows 10 21H1, bude mít srovnatelnou dobu podpory jako Windows 10 21H2. Po zhruba 18 měsících běžné podpory získá dalších 12 měsíců rozšířené podpory. Aktualizace October 2020 Update, známá také jako Windows 10 20H2, je v současné době ve fázi hlavní podpory a bude podporována do května 2023.

Nejnovější verze systému Windows 10 je v tuto chvíli verze 21H2, tedy tak stará, jak je. Na trh byla uvedena v říjnu 2021. Aktualizace systému Windows 10 s novými funkcemi jsou obvykle dodávány dvakrát ročně, na jaře a na podzim, podle půlročního cyklu vydávání systému společností Microsoft. Protože je systém Windows 10 21H2 ještě poměrně mladý, mohou zákazníci očekávat, že budou dostávat podporu a aktualizace v dohledné budoucnosti.

Závěrem lze říci, že životní cykly podpory pro systémy Windows 10 21H2, 21H1 a 20H2 jsou srovnatelné, přičemž doba běžné podpory je přibližně 18 měsíců a dalších 12 měsíců prodloužené podpory. Uživatelé musí dbát na aktuálnost svých operačních systémů, aby si zachovali bezpečnost a kompatibilitu s novým hardwarem a softwarem. Systém Windows 10 21H2 je nejnovější verzí a uživatelé mohou očekávat podporu a aktualizace v dohledné budoucnosti, což z něj činí spolehlivou volbu pro domácí i firemní použití.

FAQ
Mohu systém Windows 10 používat i po roce 2025?

Systém Windows 10 bude možné používat i po roce 2025. Podle prohlášení společnosti Microsoft bude systém Windows 10 dostávat údržbu a aktualizace až do 14. října 2025. To znamená, že do té doby můžete na svých zařízeních nadále používat systém Windows 10 a získávat od společnosti Microsoft aktualizace zabezpečení a opravy chyb. Je důležité si uvědomit, že společnost Microsoft může po roce 2025 přestat vydávat aktualizace funkcí nebo nové funkce pro systém Windows 10, protože se bude soustředit na novější iterace systému Windows.

Je systém 21H2 stále podporován?

Aktualizace Windows 10 October 2021 Update, často označovaná jako 21H2, je stále podporována. Každá aktualizace funkcí pro systém Windows 10 od společnosti Microsoft je obvykle podporována po dobu 18 měsíců. Uživatelé, kteří mají nainstalovaný upgrade 21H2, budou tedy i nadále dostávat aktualizace zabezpečení a opravy chyb přibližně do dubna 2023. Je důležité mít na paměti, že v závislosti na situaci se společnost Microsoft může rozhodnout prodloužit dobu podpory pro konkrétní verze nebo edice.

Vyplatí se 21H2?

Nemám osobní představu, protože jsem UI, ale mohu vám poskytnout některé poznatky, které vám pomohou při rozhodování. Zda se systém Windows 10 21H2 vyplatí, závisí na nárocích a vkusu jednotlivce.

Hlavní aktualizace funkcí systému Windows 10 21H2 přidává do operačního systému řadu vylepšení a nových možností. Vylepšená podpora více displejů, nová nabídka Start, vyšší výkon a aktualizovaná bezpečnostní opatření jsou jen některá z výrazných vylepšení.

Upgrade na systém Windows 10 21H2 se vám může vyplatit, pokud tato vylepšení splňují vaše potřeby a pokud si ceníte toho, že máte k dispozici nejnovější funkce a aktualizace zabezpečení. Kromě toho se v zájmu zachování kompatibility s novým softwarem a hardwarem obvykle doporučuje používat vždy nejnovější verzi operačního systému.

Pokud však vaše současná instalace systému Windows 10 vyhovuje vašim potřebám a nové funkce vás nijak zvlášť nezajímají, nemusíte cítit potřebu okamžitého upgradu. Rozhodujícími faktory jsou stabilita, kompatibilita a případná potřeba dalšího času a zdrojů na přizpůsobení se nové verzi.

Nakonec to, zda se vám systém Windows 10 21H2 vyplatí, závisí na vašich vlastních potřebách a okolnostech. Před výběrem může být užitečné prozkoumat přesné funkce a pokroky, které 21H2 poskytuje, a porovnat je se svými požadavky.