Designing Templates. A Comprehensive Guide

Jak vytvořit vlastní šablonu?
Uložení dokumentu jako šablony

  1. Otevřete Word dokument, který chcete uložit jako šablonu.
  2. V nabídce Soubor klikněte na Uložit jako šablonu.
  3. Do pole Uložit jako zadejte název pro novou šablonu.
  4. (Volitelné) V poli Kde zvolte umístění, kam se šablona uloží.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Designové šablony jsou klíčovým nástrojem pro tvorbu dokumentů, prezentací, webových stránek a dalších vizuálních materiálů s konzistentním a odborným vzhledem. Nabízejí opakovaně použitelný základ, který šetří čas a práci a zároveň zachovává konzistentní vizuální identitu. Tento článek se bude zabývat třemi základními kategoriemi šablon designu, metodou návrhu šablon, softwarem pro návrh šablon a tím, kde najít vlastní nástroje pro tvorbu šablon. 1. Vytvoření šablony z návrhu:

Abyste mohli z návrhu vytvořit šablonu, musíte začít pečlivě vytvořeným návrhem, který vystihuje požadovaný styl a rámec projektu. K vytvoření tohoto návrhu lze použít grafické programy jako Adobe Photoshop, Illustrator nebo InDesign. Jakmile je návrh dokončen, můžete jej uložit do typu souboru šablony, který funguje s editačním programem, který plánujete použít.

Cílem tvorby šablon by mělo být, aby byly snadno upravitelné. U textu, fotografií a dalších položek, které by se mohly při různých použitích lišit, to znamená ponechat zástupné symboly. Použitím přizpůsobitelných šablon můžete zaručit, že uživatelé mohou snadno upravovat obsah a zároveň zachovat integritu celkového designu. Software pro návrh šablon: V závislosti na projektu, na kterém pracujete, je k dispozici řada softwarových alternativ pro vývoj šablon. Zde je několik oblíbených možností: A. Sada Adobe Creative Suite: Profesionálové často používají k tvorbě šablon programy Adobe Photoshop, Illustrator a InDesign. Tyto programy obsahují nepřeberné množství návrhových možností a nástrojů, které umožňují vytvářet krásné šablony.

b. Sada Microsoft Office Suite obsahuje nástroje pro tvorbu šablon v aplikacích Word, PowerPoint a Excel. Tyto programy mají uživatelsky přívětivá rozhraní a jsou široce dostupné pro vytváření šablon dokumentů, tabulek a prezentací. Online nástroje pro navrhování nabízejí jednoduchá uživatelská rozhraní s připravenými šablonami, které si můžete upravit podle svých konkrétních požadavků. Mezi příklady patří Canva, Crello a Piktochart. Tyto nástroje jsou užitečné zejména pro ty, kteří nemají výrazné návrhářské dovednosti. 3. Tvorba vlastních šablon: Pokud si raději od začátku vytvoříte vlastní šablony, můžete použít výše zmíněné nástroje pro grafický design nebo webové zdroje. Mnoho webových stránek také nabízí šablony k vytištění, které si můžete upravit podle svých potřeb. Tyto šablony se často dodávají v různých formátech souborů, například PSD (Photoshop), AI (Illustrator) nebo PPT (PowerPoint), což vám umožní měnit je pomocí vhodného softwaru. Tři typy šablon návrhu: Šablony designu lze na základě jejich použití a funkce zhruba rozdělit do tří typů:

4: Šablony dokumentů se často používají k vytváření dokumentů včetně dopisů, životopisů, účtů a brožur.

a. Nabízejí jednotné rozvržení, řez písma a styl, což usnadňuje vytváření dokumentů s profesionálním vzhledem bez většího úsilí. Šablony prezentací jsou vytvořeny tak, aby vám pomohly vytvořit zajímavé prezentace pro konference, schůze a vzdělávací zařízení. Aby byla zajištěna konzistence celé prezentace, často obsahují zavedené rozložení snímků, barevná schémata a písmo. Šablony webových stránek: Šablony webových stránek nabízejí předpřipravená rozvržení a styly a zjednodušují tak proces tvorby webových stránek. Aniž byste museli mít hluboké znalosti kódu, můžete vytvořit vizuálně přitažlivé webové stránky přizpůsobením těchto šablon tak, aby vyhovovaly vašemu obsahu a značce.

V neposlední řadě je vývoj šablon nezbytnou součástí tvorby konzistentních a vizuálně přitažlivých produktů. Šablony můžete úspěšně vygenerovat ze svých návrhů, vybrat nejlepší software pro své účely, vytvořit si vlastní šablony nebo najít předpřipravené šablony podle pokynů v tomto článku. Používání šablon vám pomůže ušetřit čas a úsilí a zároveň zachovat profesionální vzhled při všech vašich úkolech, ať už pracujete na prezentacích, dokumentech nebo webových stránkách.

FAQ
Lze v aplikaci Canva vytvářet šablony?

Ano, známý nástroj pro grafický design Canva umožňuje uživatelům vytvářet šablony pro nejrůznější použití. Canva poskytuje široký výběr předpřipravených šablon pro mnoho druhů projektů, včetně vizitek, prezentací, plakátů a příspěvků na sociálních sítích. Uživatelé si také mohou od základu navrhnout vlastní jedinečné šablony nebo upravit již existující šablony tak, aby vyhovovaly jejich vlastním požadavkům. Díky možnosti přetahování myší a uživatelsky přívětivému rozhraní aplikace Canva je vytváření a přizpůsobování šablon pro osobní nebo profesionální použití jednoduché.

Mohu navrhovat šablony pro aplikaci Canva?

Šablony pro aplikaci Canva můžete vytvářet, ano. Uživatelé mohou pomocí známé platformy pro grafický design Canva vytvářet různé návrhy, včetně šablon. Předpřipravené rozvržení známé jako šablony lze měnit a využívat jako odrazový můstek pro vlastní projekty. Vlastní šablony můžete vytvářet pomocí uživatelsky přívětivého rozhraní aplikace Canva a různých designových prvků, písem a fotografií. Canva poskytuje nástroje a funkce, které vám pomohou při vytváření odborných a poutavých šablon, ať už chcete navrhnout šablony pro příspěvky na sociálních sítích, prezentace nebo jakoukoli jinou formu designu.

Mohou návrháři používat šablony?

Designéři mohou šablony bezpochyby používat. Protože nabízejí místo, kde lze začít a urychlit tvůrčí proces, mohou být šablony pro návrháře užitečným nástrojem. Mohou být použity k vytvoření spolehlivých a odborných návrhů, zejména pro úkoly vyžadující opakující se aspekty, jako jsou prezentace, brožury nebo webové stránky. Aby bylo zaručeno, že výsledný návrh vynikne a doplní identitu klienta nebo značky, měli by návrháři šablony upravit a přizpůsobit svým konkrétním potřebám. Místo toho, aby šablony omezovaly druh návrhů, které lze vytvořit, měly by být vnímány jako nástroj pro zvýšení kreativity a efektivity.