Jak zobrazit hlavičku e-mailu a vysledovat jeho původ

Hlavičky e-mailů obsahují důležité údaje o původu, způsobu doručení a trase e-mailu. Vyšetřování podezřelých e-mailů nebo potvrzení legitimity zprávy jsou dvě okolnosti, kdy může být užitečné vědět, jak tyto hlavičky zobrazit a interpretovat. Tento článek vás provede procesem zobrazení hlavičky e-mailu a zodpoví otázky s ním spojené, například jak identifikovat hlavičky e-mailů, zkoumat příjemce BCC a povolit lištu hlaviček v aplikaci Outlook. Chcete-li zobrazit hlavičku e-mailu, postupujte podle následujících kroků: 1. V aplikaci Gmail otevřete e-mail, jehož záhlaví chcete zobrazit. Vedle šipky pro odpověď klikněte na tři svislé tečky (další možnosti) a z rozevírací nabídky vyberte možnost „Zobrazit originál“. Informace v záhlaví e-mailu se zobrazí na nové kartě, která se otevře.

2. V aplikaci Outlook otevřete e-mail, jehož záhlaví chcete prozkoumat. Klepněte na „Soubor“ v horní nabídce pásu karet a z rozevírací nabídky vyberte „Vlastnosti“. Oblast „Internetové hlavičky“ v podokně vlastností e-mailu, která se nyní otevře, obsahuje informace o hlavičce.

3. V aplikaci Yahoo Mail otevřete e-mail, jehož záhlaví chcete zobrazit. Chcete-li zobrazit nezpracovanou zprávu, vyberte z rozevírací nabídky možnost „Zobrazit nezpracovanou zprávu“, když kliknete na tři vodorovné tečky (další možnosti) vedle šipky pro odpověď. Nezpracovaná zpráva se spolu se záhlavím e-mailu zobrazí na nové kartě.

Vyhledání záhlaví e-mailu:

Zjištění původu a cesty e-mailu lze provést pomocí sledování jeho záhlaví. I když není vždy možné určit přesný původ e-mailu, údaje v záhlaví mohou být přesto docela výmluvné. Ke sledování hlavičky e-mailu můžete použít webové zdroje vytvořené speciálně pro tento úkol, například „Email Header Analyzer“ nebo „WhatIsMyIPAddress.com“. Stačí zkopírovat a vložit hlavičku e-mailu do příslušné oblasti a příslušné informace, jako jsou IP adresy a údaje o serveru, budou těmito nástroji analyzovány a zobrazeny.

BCC v hlavičce e-mailu Pokyny pro zobrazení:

Ostatní příjemci e-mailu nemohou vidět příjemce BCC (Blind Carbon Copy). V záhlaví e-mailu se však obvykle mohou nacházet informace o BCC. Pokud byli zahrnuti nějací příjemci BCC, můžete to zjistit pohledem do záhlaví e-mailu. E-mailové adresy skrytých příjemců zjistíte tak, že v záhlaví vyhledáte pole „Bcc“.

Umístění záhlaví e-mailu:

Různí e-mailoví klienti mohou zobrazit hlavičky e-mailů, které se nacházejí ve vlastnostech zprávy. Hlavičku e-mailu můžete vyhledat v aplikacích Gmail, Outlook a Yahoo Mail podle dříve uvedených pokynů. Záhlaví e-mailu často obsahuje údaje, jako jsou e-mailové adresy odesílatele a příjemce, ID zprávy, datum a čas a předmět.

Povolení panelu záhlaví aplikace Outlook:

Chcete-li zviditelnit lištu záhlaví aplikace Outlook, postupujte podle následujících postupů: Otevřete aplikaci Outlook a na panelu nabídek vyberte kartu „Zobrazení“.

2. Ve skupině „Aktuální zobrazení“ vyberte položku „Nastavení zobrazení“. 3. V okně „Rozšířená nastavení zobrazení“ vyberte položku „Sloupce“. 4. Ze seznamu „Dostupné sloupce“ vyberte „Všechna poštovní pole“. 5. Ze seznamu „Dostupné sloupce“ vyberte „Internetové hlavičky“ a klikněte na tlačítko „Přidat“. 6. Kliknutím na tlačítko „OK“ uložte změny a zavřete okno. Po dokončení těchto pokynů se v poštovní schránce aplikace Outlook zobrazí panel záhlaví, který vám umožní rychle si přečíst záhlaví jakékoli e-mailové zprávy.

Závěrem lze říci, že znalost kontroly záhlaví e-mailu je užitečná schopnost z mnoha důvodů. Přístup k hlavičce e-mailu může být docela užitečný, když se snažíte zjistit původ e-mailu, najít příjemce BCC nebo se jen dozvědět více o zprávě. Hlavičky e-mailů můžete číst v hlavních e-mailových klientech podle pokynů v tomto článku a údaje v nich obsažené můžete využít ke zlepšení práce s e-maily a jejich zabezpečení.

FAQ
Jak zobrazit hlavičky v aplikaci Outlook 2010?

Pomocí těchto postupů můžete zobrazit záhlaví v aplikaci Outlook 2010: 1. Spusťte aplikaci Outlook a přejděte do složky Doručená pošta.

2. Poklepáním na e-mailovou zprávu ji otevřete v novém okně a prohlédněte si její záhlaví. 3. V nově otevřeném okně klikněte na kartu „Soubor“ v levém horním rohu. 4. V rozevírací nabídce zvolte možnost „Vlastnosti“.

Atributy e-mailu včetně údajů v záhlaví se zobrazí v novém okně. V oblasti „Internetové hlavičky“, kde můžete zkontrolovat specifika původu e-mailu, včetně IP adresy odesílatele a dalších relevantních údajů, bude vidět hlavička.

Informace ze záhlaví lze z tohoto okna ihned přečíst nebo je zkopírovat a vložit do jiného dokumentu pro další výzkum nebo sledování.

Obsahují hlavičky e-mailů IP adresu?

IP adresy jsou v hlavičkách e-mailů obsaženy, ano. V hlavičce e-mailu lze nalézt jak IP adresu serveru, který e-mail odeslal, tak serveru, který jej přijal. Pomocí těchto IP adres lze určit původ a trasu e-mailu.

Jaký je nejlepší analyzátor hlavičky e-mailu?

Nejlepší analyzátor hlavičky e-mailu závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích mezi mnoha dostupnými. Mezi několik oblíbených a uznávaných možností však patří např: 1. MX Toolbox Header Analyzer: Tento online nástroj umožňuje zkoumat hlavičky e-mailů a nabízí komplexní informace o IP adrese, informacích o serveru a dalších faktorech odesílatele. Kromě toho poskytuje možnost spustit kontrolu blacklistu a sledovat cestu e-mailu. 2. WhatIsMyIPAddress Header Analyzer: Pomocí tohoto programu můžete rychle prozkoumat hlavičky e-mailů a zjistit IP adresu, umístění, poskytovatele internetových služeb a další podrobnosti o odesílateli. Poskytuje také vizuální obraz cesty e-mailu, což vám umožní sledovat jeho cestu zpět ke zdroji. 3. Analyzátor hlaviček e-mailů (MxToolbox): Tento program, další z řady MxToolbox, umožňuje zkoumat hlavičky e-mailů a nabízí užitečné informace o IP adrese odesílatele, informacích o serveru a výsledcích ověřování. Kromě toho poskytuje možnost provádět různé kontroly DNS a sledovat cestu e-mailu. 4. Analyzátor hlaviček zpráv (Microsoft 365): Tato integrovaná aplikace byla vytvořena speciálně pro zákazníky služby Microsoft 365 a umožňuje prohlížet a zkoumat hlavičky e-mailů přímo z oblasti správy služby Microsoft 365. Nabízí důkladné informace o IP adrese odesílatele, výsledcích ověření a další.

Nejlepší analyzátor hlaviček e-mailů pro vás bude nakonec záviset na vašich jedinečných potřebách a požadované úrovni podrobnosti. Doporučujeme prozkoumat tyto možnosti a vybrat tu, která nejvíce odpovídá vašim požadavkům.