The Art of Hand-Drawn Animation. Podrobný průvodce

Jak funguje animace?
Princip animace představuje záznam na sebe navazující sekvence snímků, které jsou každý o sobě statický a drobně se od sebe liší. Při rychlém zobrazování těchto snímků postupně za sebou vzniká díky setrvačnosti lidského oka dojem plynulého pohybu.
Další informace najdete na cs.wikipedia.org

Již mnoho let jsou diváci nadšeni osobitým kouzlem a estetickým výrazem ručně kreslené animace. Tato starobylá forma animace nepřestává okouzlovat diváky všech věkových kategorií, a to od historických filmů společnosti Disney až po současné anime programy. Jak ale ručně vytvořená animace funguje? Je její tvorba náročná? A proč animátoři často používají ke kreslení postaviček jen čtyři prsty? V tomto příspěvku prozkoumáme složitost této klasické umělecké formy a pronikneme do fascinující říše ručně kreslené animace.

Proces vytváření série jednotlivých kreseb, které jsou později vyfotografovány nebo naskenovány, aby působily dojmem pohybu, je známý jako ručně kreslená animace, někdy označovaná jako tradiční animace nebo celovečerní animace. Každou kresbu, známou jako snímek nebo cela, pečlivě ručně kreslí zkušení animátoři. Pro vytvoření dojmu pohybu jsou pak tyto snímky seřazeny a rychle přehrány – obvykle rychlostí 24 snímků za sekundu.

Výroba storyboardu, který obsahuje seznam hlavních scén a událostí animace, je prvním krokem v procesu tvorby ručně kreslené animace. Klíčové snímky, které popisují hlavní pózy a pohyby postav, pak animátoři vytvářejí z hrubých náčrtů. Výtvarníci, kteří budou vytvářet mezisnímky, jež vyplňují mezery mezi klíčovými snímky a zajišťují plynulý a hladký pohyb, použijí tyto klíčové snímky jako vodítko.

Po dokončení klíčových snímků a mezisnímků se kresby obkreslí tuší nebo barvou na průhledné celuloidové desky, tzv. cely. Aby se zabránilo rozmazání, je pak opačná strana těchto cel pečlivě vybarvena. Kromě toho se pro animaci používá ručně malované nebo digitálně vytvořené pozadí. Finální animovaná sekvence vzniká vyfotografováním nebo naskenováním celků a pozadí a následným spojením výsledných obrázků.

Je ruční animace obtížná? Odpověď je bezpochyby kladná. Ručně kreslená animace vyžaduje vynikající kreslířské schopnosti, pečlivost a důkladnou znalost času a pohybu. Dobrý pozorovací smysl a schopnost oživit své postavy prostřednictvím kreseb jsou pro animátory nezbytnými dovednostmi. Tento postup je časově náročný a vyžaduje trpělivost a vytrvalost, ale výsledný produkt má často na diváky hluboký emocionální dopad.

Lze tvrdit, že ručně kreslená animace je v některých ohledech obtížnější než počítačem generované obrazy (CGI). Aby animátoři dosáhli přesvědčivého pohybu a realistických efektů, mohou pomocí sofistikovaných nástrojů a CGI měnit digitální modely. Ručně kreslená animace má však osobitý vzhled, kterému se CGI jen těžko vyrovná. Je to jedinečná a ceněná forma vyjádření, protože vyžaduje určitou míru umělecké zručnosti, kterou technologie nedokáže napodobit.

Zvláštním rysem ručně kreslené animace je zvyk animátorů kreslit postavy pouze čtyřmi prsty. Předpokládá se, že tento zvyk vznikl v počátcích animace, kdy šlo o čas a výrobní náklady byly příliš vysoké. Ve snaze ušetřit čas a zefektivnit proces se animátoři rozhodli zobrazovat čtyři prsty namísto anatomicky správných pěti. Tento zvyk se časem vyvinul ve stylové rozhodnutí a byl v oboru často používán, a to i v současných představeních.

Shrnuto a podtrženo, ručně kreslená animace je fascinující umělecká forma, která stále uchvacuje lidi svou neutuchající přitažlivostí. V rámci tohoto procesu vznikají jednotlivé snímky, které při přehrávání vytvářejí iluzi pohybu. Vyžaduje mimořádné kreslířské schopnosti, pečlivost a hluboké povědomí o načasování a pohybu. Přestože může být ručně kreslená animace náročná, má svůj osobitý styl, který ji odlišuje od CGI. Pokud jde o zvyk vytvářet postavy čtyřmi prsty, byl nejprve používán pro praktické účely, než se vyvinul ve volbu stylu. Ručně kreslená animace je pomníkem talentu a představivosti animátorů a je populární dodnes, což dokazuje její dlouhodobý vliv na animační průmysl.

FAQ
Proč animátoři kreslí pouze třemi prsty?

Z několika důvodů používají animátoři při vytváření kreslených postaviček často tři prsty místo tradičních čtyř. Ruku postavy mohou animátoři zjednodušit nakreslením tří prstů namísto čtyř, což zjednodušuje a urychluje animaci. To usnadňuje a zefektivňuje tvorbu animace a zároveň snižuje její složitost. Přehlednost: Ruce postav jsou v tradiční ručně kreslené animaci obvykle menší než zbytek těla. Aby byly prsty viditelné a zřetelné i při menší velikosti, mohou se animátoři vyhnout přílišné detailnosti ruky tím, že vytvoří pouze tři prsty. 3. Výraznost: Díky menšímu počtu prstů mohou být gesta rukou postavy ve skutečnosti výraznější. Animátoři mohou přehnat postoje a pohyby pomocí tří prstů, aby byly živější a vizuálně přitažlivější. Umožňuje to výraznější a přehnanější gesta, která mohou lépe znázorňovat pocity nebo činnosti. Tradice a styl: Kreslení třemi prsty se v animaci stalo uznávanou praxí, zejména ve světě kreslených filmů. V průběhu historie animace byla použita u mnoha známých postav a vytvořila okamžitě rozpoznatelnou a ikonickou estetiku. Někteří animátoři v tomto zvyku pokračují jako v úctě k historii média a ve snaze udržet konzistenci s populárními návrhy postav.

Celkově je volba zobrazit v animaci tři prsty syntézou praktičnosti, přehlednosti, výraznosti a zavedených stylistických norem.