Jak se vrátit k systému Windows 9. Návrat k Windows 11, 10 a dalším

Co se stane když dám počítač do továrního nastavení?
Obnovením počítače do továrního nastavení přeinstalovat systém Windows a zároveň odstranit své soubory, nastavení a aplikace – kromě aplikací dodaných s počítačem. Obnovením počítače vrátit nedávno provedené změny systému.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Operační systémy se postupem času vyvíjejí a nabízejí nové funkce, lepší výkon a vyšší zabezpečení. Občas však mohou uživatelé pocítit potřebu vrátit se k předchozí verzi systému Windows. Existují způsoby, jak se vrátit z Windows 11 na předchozí iterace, například Windows 10, ať už z důvodu potíží s kompatibilitou, osobních preferencí nebo nespokojenosti s nejnovějším vydáním. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak se vrátit z Windows 11 na Windows 10, jak to udělat, pokud není k dispozici možnost Návrat zpět, jak se vrátit po uplynutí desetidenní lhůty a zda je možné vrátit se v historii systému Windows ještě dále. 1. Návrat do systému Windows 10 ze systému Windows 11:

Integrovaná funkce nazvaná „Návrat zpět“ umožňuje jednoduchý návrat do systému Windows 10, pokud jste nedávno aktualizovali na systém Windows 11 a chcete tak učinit. K této možnosti se dostanete podle následujících kroků: Otevřete nabídku Start a vyberte ikonu „Nastavení“ (připomíná ozubené kolečko). 2. Na panelu Nastavení vyberte položku „Aktualizace a zabezpečení systému Windows“. 3. 4. Vyberte kartu „Obnovení“ a poté pod položkou „Návrat k předchozí verzi systému Windows 10“ klikněte na tlačítko „Začít“. 5. Klikněte na tlačítko „Obnovit“. 4. Postupujte podle pokynů na obrazovce, které mohou zahrnovat zdůvodnění návratu k původnímu stavu, a poté pokračujte kliknutím na tlačítko „Další“. 5. Chcete-li potvrdit vrácení zpět, vyberte možnost „Další“ nebo „Ne, děkuji“, pokud budete vyzváni ke kontrole aktualizací. Váš systém poté zahájí proces, který do něj obnoví systém Windows 10. Pokud možnost Návrat zpět chybí, existují dva způsoby, jak se vrátit do systému Windows 10:

Do systému Windows 10 se můžete vrátit i v případě, že se možnost „Návrat zpět“ nezobrazí nebo pokud od aktualizace na systém Windows 11 uplynulo více než deset dní. Postup je však složitější. To, co můžete udělat, je následující: 1. Klikněte na ikonu „Nastavení“ v nabídce Start. 2. Na panelu Nastavení vyberte položku „Aktualizace a zabezpečení“.

3. V nabídce „Obnovení“ vyberte možnost „Rozšířené spuštění“.

4. Na následující obrazovce klikněte na „Restartovat nyní“.

5. Po restartu počítače se zobrazí volby Pokročilé spuštění. Vyberte „Troubleshoot“ (Řešení problémů), poté „Advanced options“ (Rozšířené možnosti) a nakonec „Go back to the previous version of Windows“ (Vrátit se k předchozí verzi systému Windows).

6. Chcete-li dokončit postup návratu k původnímu stavu, dodržujte pokyny na obrazovce. 3. Návrat k systému Windows 10 po uplynutí přidělené desetidenní lhůty:

Pokud od upgradu systému Windows 11 uplynulo více než 10 dní, bude možnost Návrat zpět odstraněna. K návratu do systému Windows 10 je však stále možné použít novou instalaci. Upozorňujeme, že použitím této metody dojde k odstranění všech nainstalovaných programů a souborů, proto je nutné nejprve vytvořit zálohu informací. Co můžete udělat, je následující: Navštivte oficiální webové stránky společnosti Microsoft a stáhněte si program pro vytváření instalačních disků systému Windows 10. 2. Pomocí tohoto nástroje vytvořte zaváděcí disk DVD nebo zařízení USB. 3. Restartujte počítač a pomocí disku DVD nebo USB jej spusťte. 4. Dodržujte instalační postupy a na požádání zvolte možnost „Vlastní: Instalace pouze systému Windows (pokročilá)“. 5. Vyberte oddíl obsahující systém Windows 11 a vymažte jej. Systém Windows 10 lze nainstalovat tak, že vyberete nepřidělený prostor a v příslušném bodě instalačního postupu kliknete na tlačítko „Další“. Návrat k dřívějším iteracím systému Windows:

I když je návrat k ještě starším verzím, například Windows 9, technicky možný, společnost Microsoft jej nepodporuje ani nedoporučuje. Nalezení vhodných ovladačů a bezpečnostních aktualizací může být obtížné kvůli možnému narušení stability a kompatibility starších operačních systémů. Pokud máte specifické potřeby používat starší verzi systému Windows, obecně se doporučuje zvolit nejnovější verzi, která je stále podporována.

Pokud se rozhodnete, že se chcete vrátit ke starší verzi systému Windows, máte na závěr několik možností. Ze systému Windows 11 se můžete vrátit do systému Windows 10 provedením čisté instalace nebo pomocí integrované možnosti Návrat zpět. Je důležité mít na paměti, že vzhledem k možným rizikům kompatibility a zabezpečení se návrat k ještě starším verzím nedoporučuje. Před prováděním jakýchkoli velkých změn v operačním systému se vždy ujistěte, že máte zálohu svých dat.

FAQ
Jak odinstalovat systém Windows 11?

Pro odstranění systému Windows 11 a návrat k předchozímu operačnímu systému je obvykle nutné provést následující kroky: Otevřete nabídku Start a vyberte ikonu „Nastavení“ (připomíná ozubené kolečko). 2. 3. V okně Nastavení klikněte na položku „Systém“ a poté v levé části vyberte možnost „Obnovení“. 3. V části „Pokročilé obnovení“ vyberte tlačítko „Restartovat nyní“. 4. Po restartování počítač vstoupí do prostředí Windows Recovery Environment. 5. Z voleb pro obnovení vyberte „Troubleshoot“ (Řešení problémů) a poté zvolte „Advanced options“ (Rozšířené možnosti). 6. V závislosti na dostupných možnostech vyberte z rozšířených možností možnost „Odinstalovat aktualizace“ nebo „Vrátit se k předchozí verzi systému Windows“. 7. Chcete-li dokončit postup odinstalace, dodržujte pokyny zobrazené na obrazovce.

8. Po dokončení postupu se počítač restartuje a váš předchozí operační systém (například Windows 10) by nyní měl být zpět na svém místě.

Je důležité si uvědomit, že možnost odebrat systém Windows 11 a vrátit se k předchozí verzi závisí na řadě proměnných, včetně toho, jak dlouho uplynulo od upgradu na systém Windows 11 a zda jste jej instalovali od začátku. Před prováděním jakýchkoli významných úprav operačního systému se také obvykle doporučuje zálohovat důležité soubory.