The Frequency Bands of 5G and Beyond. Zkoumání hertzů, vlnových délek a rychlostí

Na jaké frekvenci pracuje 5G?
K novým pásmům, určeným specificky pro 5G, patří zejména pásmo 700 MHz nebo pásmo 26 GHz, které umožní použití velmi širokých kanálů. Pro 5G budou určena i další pásma, například 66-71 GHz. Cached
Další informace najdete na www.ctu.cz

Zavedení technologie 5G vyvolalo zvýšenou zvědavost ohledně nuancí této bezdrátové sítě nové generace. Často se objevuje otázka „Kolik hertzů má 5G?“. Abychom tomu správně porozuměli, musíme prozkoumat svět frekvencí a vlnových délek a také to, jak souvisí s rychlostí a výkonem těchto sítí.

Je nezbytné si uvědomit, že 5G funguje v několika frekvenčních pásmech, z nichž každé má odlišné vlastnosti a využití. Nízká, střední a vysoká pásma jsou tři základní skupiny, do kterých lze tato pásma rámcově rozdělit. Tato pásma pracují na různých frekvencích a jsou klíčová při rozhodování o výkonu a možnostech 5G.

Nízké pásmo 5G využívá frekvence mezi 600 MHz a 900 MHz v hertzích. Toto frekvenční pásmo je méně rozsáhlé než pásmo jeho předchůdce 4G, které obvykle využívá frekvence mezi 700 MHz a 2,5 GHz. Nízkopásmové pásmo 5G je nejvhodnější pro použití ve venkovských oblastech nebo pro pronikání překážkami, jako jsou budovy, a je určeno především k zajištění rozsáhlého pokrytí.

S postupujícím frekvenčním rozsahem se setkáváme se středním pásmem 5G, které pracuje mezi 2,5 GHz a 4 GHz. Ve srovnání s nízkým pásmem nabízí toto pásmo rovnováhu mezi pokrytím a kapacitou a nabízí vyšší rychlosti a nižší latenci. Předpokládá se, že střední pásmo, které poskytuje dobrou rovnováhu mezi pokrytím a výkonem, bude nejrozšířenějším frekvenčním rozsahem 5G.

Vysoké pásmo 5G, někdy označované jako mmWave (milimetrové vlny), je poslední možností. V závislosti na národních a regulačních faktorech se provozní rozsah tohoto pásma pohybuje od 24 GHz do 100 GHz. Vysoké pásmo 5G je ideální pro prostředí vyžadující vysokokapacitní přenos dat, protože poskytuje mimořádně vysoké rychlosti a nízkou latenci. Kvůli vyšší frekvenci má však menší oblast pokrytí a je snadněji blokováno konstrukcemi a jinými překážkami.

Nyní probereme, zda se 5G týká frekvence, nebo rychlosti. Pátá generace bezdrátových technologií, někdy označovaná jako 5G, zahrnuje různé frekvence a rychlosti. I když je frekvence důležitou součástí 5G, není jedinou. Ve srovnání se sítěmi 4G mají sítě 5G nabízet vyšší rychlosti, nižší latenci, větší kapacitu a lepší spolehlivost. Proto by bylo realističtější uvažovat o 5G jako o bezdrátové síti nové generace s různými frekvencemi a doprovodnými rychlostmi.

Když se podíváme za 5G, je otázkou, na jaké frekvenci bude fungovat 6G. V současné době neexistuje celosvětově uznávaný frekvenční rozsah pro 6G, protože tato technologie je stále v rané fázi vývoje. Předpokládá se však, že 6G bude využívat frekvence, které jsou podstatně vyšší než frekvence využívané 5G, možná až do oblasti terahertzů (THz). To umožní dosud neslýchané rychlosti přenosu dat, neuvěřitelně nízkou latenci a schopnost podporovat nejmodernější aplikace rozšířené reality a holografické komunikace. Závěrem lze říci, že 5G využívá celou řadu frekvenčních pásem, včetně nízkých, středních a vysokých pásem, z nichž každé má specifickou funkci a řadu schopností. Hertz pro 5G se může pohybovat od 600 MHz do 100 GHz v závislosti na konkrétním používaném pásmu. 5G je bezdrátová síť s několika různými frekvencemi, rychlostmi a funkcemi, nikoli pouze s jednou frekvencí. Do budoucna se předpokládá, že 6G bude zkoumat ještě vyšší frekvence, což povede k dalšímu zdokonalení bezdrátové technologie a potenciálu pro převratné využití.

FAQ
Proč 700 MHz pro 5G?

Frekvenční pásmo 700 MHz je díky svým výhodným vlastnostem pro bezdrátovou komunikaci jedním ze základních frekvenčních pásem pro technologii 5G. Mezi několik vysvětlení, proč bylo pásmo 700 MHz vybráno pro 5G, patří např: Podle

1. Nižší frekvenční pásma, jako je 700 MHz, mají lepší možnosti pokrytí a průniku než vyšší frekvenční pásma. 2. Signály na frekvenci 700 MHz mají větší dosah a účinněji procházejí zdmi a jinými překážkami. Pro pokrytí rozsáhlého území, zejména v příměstských a venkovských lokalitách, je to nejlepší volba.

2. Kapacita a šířka pásma: Nižší frekvenční pásma mají obecně menší šířku pásma, přestože mají značné pokrytí. Ve srovnání s některými jinými nižšími frekvenčními pásmy však 700 MHz nabízí dostupnější šířku pásma. Díky tomu mohou provozovatelé sítí nabízet sítě 5G s dostatečnou kapacitou pro datově náročné aplikace. 3. Koexistence s ostatními službami: Vysílací služby, jako je televize, často využívají frekvenci 700 MHz. Pásmo 700 MHz získalo na atraktivitě pro zavádění služeb 5G, protože část spektra byla uvolněna přechodem z analogového na digitální televizní vysílání. Při správném frekvenčním plánování a koordinaci lze koexistenci vysílání a služeb 5G v tomto pásmu účinně zvládnout.

Celkově je frekvenční pásmo 700 MHz klíčovým zdrojem pro rozšíření dosahu služeb 5G díky své schopnosti zajistit větší pokrytí, vyšší penetraci a přiměřenou kapacitu sítí 5G.

Je 6G věc?

Ano, existuje síť 6G. Zatímco celosvětové zavádění technologie 5G pokračuje, odborníci a výzkumníci se již zaměřují na vytváření sítí 6G. Předpokládá se, že generace bezdrátových technologií 6G vystřídá 5G jako další významný pokrok. Oproti svému předchůdci má nabídnout ještě vyšší rychlosti, nižší latenci a propracovanější funkce. Je důležité mít na paměti, že 6G je v současné době ve fázi výzkumu a vývoje a pravděpodobně nebude komerčně dostupná dříve než v roce 2030.