Understanding How a Client-Server Network Functions

Jak funguje Client server?
Klient–server popisuje vztah mezi dvěma počítačovými programy, v nichž první program, klient, žádá o služby jiný program zvaný server. Na tomto modelu je založen například přístup na e-mail, Web, přístup k databázi apod. Cached
Další informace najdete na cs.wikipedia.org

Síť klient-server je základní typ počítačové sítě, která umožňuje sdílení prostředků a komunikaci mezi mnoha zařízeními. Tento článek se bude zabývat fungováním sítí klient-server, komunikací klient-server a různými formami komunikace klient-server.

Klient a server jsou dvě základní části sítě klient-server. Zařízení, které zadává požadavek, například počítač, chytrý telefon nebo tablet, se nazývá klient. Klient požaduje určité služby nebo zdroje od serveru, což je výkonnější zařízení. Klient má obvykle na starosti přístup ke zdrojům a jejich využívání, zatímco server se obvykle věnuje správě a spouštění určitého softwaru.

V síti probíhá komunikace mezi klientem a serverem v několika krocích. Klient nejprve zašle serveru požadavek na určitou službu nebo prostředek. K tomuto požadavku se často používá určitý protokol, například HTTP pro surfování na webu nebo FTP pro přenos souborů. Po zpracování požadavku a odeslání požadovaných dat nebo provedení požadované akce server potvrdí přijetí požadavku. Tuto výměnu informací usnadňuje základní síťová architektura, která umožňuje posílání dat mezi klientem a serverem.

Uvažujme situaci, kdy chce uživatel nahlédnout na webovou stránku, aby se seznámil s architekturou klient-server. Zatímco webový server, na kterém je webová stránka umístěna, slouží jako server, webový prohlížeč uživatele slouží jako klient. Jakmile uživatel zadá do prohlížeče adresu URL webové stránky, klient odešle serveru požadavek HTTP. Když server obdrží a zpracuje požadavek a odešle jej zpět klientovi, zobrazí prohlížeč uživatele požadovanou webovou stránku. Díky této komunikaci mezi klientem a serverem mohou uživatelé přistupovat k webovým stránkám a prohlížet si je.

V závislosti na povaze kontaktu může probíhat více forem komunikace mezi klientem a serverem. Následují tři základní formy komunikace klient-server:

1. Požadavek-odpověď: Tento styl komunikace je nejtypičtější; klient odešle požadavek na server, který poté vrátí požadovaná data. Tento způsob komunikace se často používá pro přenos souborů, výměnu e-mailů a prohlížení webových stránek.

2. Publish-Subscribe: Při tomto stylu korespondence server rozesílá data nebo aktualizace mnoha klientům, kteří se přihlásili k odběru těchto aktualizací. Často se využívá v burzovních aplikacích, informačních kanálech a systémech pro zasílání zpráv v reálném čase.

3. Vzdálené volání procedur (RPC): RPC umožňuje klientovi používat proceduru nebo funkci vzdáleného serveru, jako by byla místní. Požadavek zpracovává server, který pak klientovi zašle výsledek. Tento typ komunikace často využívají aplikace typu klient-server a distribuované výpočty.

Síť klient-server funguje díky možnosti komunikace mezi klientem a serverem. Server odpovídá na požadavek klienta nabídkou požadovaných služeb nebo zdrojů. V síťovém kontextu tato architektura umožňuje efektivní správu a sdílení zdrojů. Request-response, publish-subscribe a volání vzdálených procedur je jen několik příkladů různých typů komunikace, které umožňují různé interakce mezi klienty a servery. V dnešním propojeném světě, kde naprostá většina online služeb a aplikací spoléhá na tuto architekturu, je pochopení fungování sítí klient-server zásadní.

FAQ
Co je to síť klient-server s příkladem?

V síti klient-server, což je druh síťové architektury, je k centralizovanému serveru připojeno více klientských zařízení. Podle tohoto modelu je server zodpovědný za poskytování klientům požadovaných služeb nebo zdrojů.

Příkladem sítě klient-server je World Wide Web (WWW). V tomto případě jsou servery webové servery hostující webové stránky nebo webové aplikace, zatímco klienty jsou webové prohlížeče nainstalované v zařízeních uživatelů, například Chrome, Firefox nebo Safari. Zadáním adresy URL do prohlížeče si uživatel může vyžádat webovou stránku. Klient pak předá požadavek serveru, který vrátí požadovanou webovou stránku klientovi k zobrazení.

Dalším příkladem je e-mail. Pro odesílání a přijímání e-mailů komunikují klienti jako Microsoft Outlook nebo Gmail s e-mailovými servery. E-mail je odeslán z klienta na server, který jej poté přenese na server příjemce, aby k němu mohl přistupovat jeho e-mailový klient.

V síti klient-server server řídí a poskytuje zdroje na základě požadavků klientů a klienti se spoléhají na server, že budou mít přístup ke zdrojům nebo službám.

Jaké jsou základy systému klient-server?

Klient a server jsou dvě hlavní části sítě klient-server. V tomto přístupu je klient hardwarový nebo softwarový program, který žádá server o data nebo služby. Na druhé straně je server silný počítač nebo software, který klientovi poskytne požadované informace nebo služby.

Základem spojení klient-server je mechanismus požadavek-odpověď. Server obdrží od klienta požadavek, v němž je uveden druh požadovaných dat nebo služeb. Server požadavek přijme, zpracuje jej a poté odpoví požadovanými daty nebo zprávou, že požadovaná služba byla doručena.

Tato architektura umožňuje sdílení zdrojů a distribuované zpracování. Zdroje, jako jsou databáze, soubory a programy, musí spravovat a zpřístupňovat server. Klienty je několik typů zařízení, jejichž požadavky závisí na serveru, včetně počítačů, mobilních telefonů a zařízení internetu věcí (IoT).

Model klient-server je jako celek klíčovou myšlenkou v sítích, která umožňuje efektivní sdílení zdrojů a komunikaci mezi zařízeními.