Jak zvrátit stopu v Abletonu. A Step-by-Step Guide

Ableton Live je schopný a přizpůsobivý nástroj pro hudební produkci, který poskytuje řadu tvůrčích možností. Reverzace je jedním z triků, které mohou vaší hudbě dodat jedinečný nádech. Obrácení skladby v Abletonu je poměrně jednoduché a může přinést neobvyklé a překvapivé zvuky. Na této stránce najdete návod na reverzaci zvukových a MIDI stop v aplikaci Ableton Live a také návod specifický pro Ableton 9.

Obrácení zvukových stop, například: Pro obrácení zvukové stopy v Abletonu použijte následující postup: Otevřete aplikaci Ableton Live a přidejte zvukovou stopu, kterou chcete obrátit, do zcela nového nebo aktuálního projektu.

2. Po kliknutí pravým tlačítkem myši na zvukovou stopu vyberte v kontextové nabídce možnost „Reverse“. 3. Zvukový klip se nyní bude přehrávat pozpátku, přičemž začátek se bude přehrávat na závěr a obráceně. Přehrávání klipu vám umožní slyšet obrácený zvuk předem. Převrácení zvukových stop:

V aplikaci Ableton invertujete zvukovou stopu tak, že převrátíte fázi jejího průběhu. Tato metoda je velmi užitečná pro bicí nebo jiné bicí nástroje a může poskytnout zajímavé stereofonní efekty. Při invertování zvukové stopy postupujte podle následujících postupů: Nejprve načtěte zvukovou stopu, kterou chcete převrátit, do aplikace Ableton Live.

2. Chcete-li se dostat ke zvukové stopě v zobrazení Clip View, dvakrát na ni klikněte. 3. V zobrazení Clip View vyberte klip a poté klikněte na tlačítko „Show/Hide Envelopes“ (malá ikona trojúhelníku) v levém dolním rohu. 4. V poli Envelopes (Obálky) vyberte tlačítko „Invertovat“. Výsledkem bude obrácená fáze zvukového průběhu. Obrácení stop MIDI:

V Abletonu může být obrácení stopy MIDI zábavným přístupem k experimentování s novými hudebními koncepty. Chcete-li stopu MIDI obrátit, proveďte následující kroky: Chcete-li stopu MIDI obrátit, načtěte ji do zcela nového nebo aktuálního projektu v aplikaci Ableton Live.

2. Chcete-li otevřít MIDI stopu v zobrazení Clip View, dvakrát na ni klikněte. 3. Kliknutím a přetažením přes všechny MIDI noty v Clip View je všechny vyberte. 4. V kontextové nabídce vyberte možnost „Reverse“ kliknutím pravým tlačítkem myši na některou z aktuálně vybraných not. MIDI noty se nyní budou přehrávat obráceně, čímž vznikne originální hudební efekt.

5. Reverzace v Abletonu 9:

Postupy pro reverzaci stopy v Ableton Live 9 jsou srovnatelné s těmi, které byly popsány dříve. Chcete-li v Abletonu Live 9 obrátit zvukovou nebo MIDI stopu, postupujte podle následujících kroků: Chcete-li stopu obrátit, načtěte ji do zcela nového nebo již existujícího projektu v aplikaci Ableton Live 9

. 2. Chcete-li obrátit zvukový klip, klikněte na něj pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte možnost „Reverse“. 3. Chcete-li otevřít klip MIDI v zobrazení Clip View, dvakrát na něj klikněte v případě stop MIDI. Poté klikněte pravým tlačítkem myši na každou vybranou MIDI notu a z kontextové nabídky vyberte „Reverse“.

Závěrem lze říci, že reverzování stop v aplikaci Ableton Live je snadná technika, která může vaší hudební produkci dodat vzrušující nádech. Ableton nabízí nástroje pro snadné vytváření těchto efektů, ať už chcete obrátit noty MIDI, invertovat fázi tvaru vlny nebo obrátit zvukové nahrávky. Experimentováním s těmito metodami si můžete otevřít nové tvůrčí cesty a dodat svým skladbám osobitý nádech.

FAQ
Jak v Abletonu obrátit melodii?

Tyto podrobné návody vám ukážou, jak v Abletonu obrátit melodii: Pro začátek načtěte do Abletonu skladbu obsahující melodii, kterou chcete revertovat. 2. Najděte ve skladbě přesné místo, kde se nachází melodie, kterou chcete obrátit. 3. Chcete-li tuto část vybrat, označte ji myší nebo kolem ní vytvořte značky smyček. 4. Klepněte pravým tlačítkem myši na vybranou část a ze zobrazené nabídky vyberte možnost „Oříznout ukázku“. Tím se vytvoří čerstvý vzorek vybrané části. 5. V aplikaci Ableton přetáhněte nově vytvořený vzorek na zcela novou zvukovou stopu. Poklepáním na zvukový klip vyvoláte zobrazení Clip View.

6. 7. Klikněte na tlačítko „Reverse“ v levém dolním rohu okna Clip View. Případně můžete klip obrátit stisknutím klávesy „R“ na klávesnici. 8. Po obrácení klipu můžete podle potřeby změnit jeho umístění, délku nebo jiné požadované vlastnosti.

9. Jako poslední krok můžete klip spustit v aplikaci Ableton a přehrát obrácenou melodii.

Podle těchto pokynů byste měli být schopni obrátit melodii v programu Ableton a kreativně experimentovat s obráceným zvukem.

Jak změním směr zvuku?

Tyto podrobné návody vám ukáží, jak změnit směr zvuku v aplikaci Ableton:

1. Spusťte program Ableton a vložte zvukovou stopu, kterou chcete obrátit. 2. V zobrazení klipu nebo v zobrazení uspořádání klikněte na zvukový klip a vyberte jej. 3. V zobrazené kontextové nabídce kliknutím pravým tlačítkem myši na zvukový klip vyberte možnost „Reverse“. Alternativně můžete vybraný zvukový klip obrátit stisknutím kláves „Ctrl + R“ v počítači nebo „Cmd + R“ v počítači Mac. Po obrácení zvukového klipu uslyšíte přehrávání zvuku v opačném směru. A je to! Podle těchto kroků můžete rychle změnit směr přehrávání zvuku v aplikaci Ableton.

Jak obrátit zvukový vzorek tak, aby se přehrával pozpátku?

Tyto podrobné návody vám ukáží, jak v aplikaci Ableton obrátit zvukový vzorek: Zvukový vzorek, který chcete obrátit, by měl být nejprve načten do nové zvukové stopy v Abletonu. 2. Klikněte na zvukový klip a vyberte jej. 3. Po výběru zvukového klipu přejděte do sekce Clip View (Zobrazení klipu) ve spodní části rozhraní Abletonu a prozkoumejte nastavení klipu. 4. V části Clip View vyhledejte pole „Sample“, které obsahuje různá nastavení pro vybraný zvukový klip. 5. Uvnitř pole „Sample“ najděte tlačítko „Reverse“ a klikněte na něj. Tím se zvuková ukázka začne přehrávat pozpátku a obráceně. 6. Můžete spustit klip v zobrazení uspořádání nebo kliknout na tlačítko přehrávání v zobrazení klipu a poslechnout si náhled obráceného zvuku. 7. Pokud jste s obráceným zvukem spokojeni, můžete jej dále upravit nebo využít podle potřeby ve svém projektu.

Abyste předešli ztrátě jakéhokoli pokroku, nezapomeňte projekt vždy uložit.