Jak vytvořit graf v OpenOffice

Calc, open-source tabulkový procesor srovnatelný s Microsoft Excelem, je součástí známého balíku OpenOffice. Možnost navrhovat grafy a diagramy pro lepší vizualizaci dat je jednou z hlavních schopností Calcu. V tomto tutoriálu se podíváme na tvorbu grafu v OpenOffice a budeme se zabývat některými souvisejícími otázkami.

Průvodce sloupcovým grafem v aplikaci OpenOffice Calc:

Otevřete program OpenOffice Calc a vyplňte tabulku svými daty. Každá datová řada by měla mít popisky a každý soubor dat by měl obsahovat kategorie. 2. Klepnutím a přetažením myší přes buňky vyberte datový rozsah, který chcete v grafu zobrazit. 3. Z možnosti „Vložit“ v horní části obrazovky vyberte možnost „Graf“. Následně se otevře Průvodce grafem. 4. Ze seznamu dostupných typů grafů v Průvodci grafem vyberte typ „Sloupcový“ graf. Podle svého přání si můžete vybrat mezi 2D a 3D sloupcovými grafy.

5. Chcete-li přejít na kartu Rozsah dat, klepněte na tlačítko „Další“. Zde můžete potvrdit výběr vhodného rozsahu dat. V případě potřeby se můžete také rozhodnout přidat do grafu popisky nebo datové řady. 6. Pro přístup k panelu Prvky grafu klikněte na tlačítko „Další“. Zde můžete mimo jiné změnit nadpisy, legendy a osy grafu. Upravte je podle potřeby a pokračujte stisknutím tlačítka „Další“. 7. Vzhled grafu můžete dále přizpůsobit na stránce Návrh grafu výběrem z různých předdefinovaných návrhů grafu. Chcete-li zkontrolovat, jak budou alternativní styly vypadat s vašimi daty, použijte okno náhledu. 8. Až budete s vzhledem grafu spokojeni, klikněte na tlačítko „Dokončit“ a graf vygenerujte. Bude přidán jako položka do tabulky, kterou můžete podle potřeby přesouvat a měnit její velikost. Co znamená graf v OpenOffice?

V OpenOffice Calc je graf, označovaný také jako graf, vizuálním znázorněním dat. Pomáhá zvýraznit trendy, vzory a souvislosti mezi různými částmi dat. V OpenOffice jsou k dispozici sloupcové, čárové, koláčové a další formy grafů. Tyto grafy lze upravit tak, aby odpovídaly vašim jedinečným požadavkům na data a estetickým preferencím.

Která nabídka aplikace OpenOffice Calc slouží k vytváření grafů?

K vytvoření grafu je třeba použít nabídku „Vložit“ v aplikaci OpenOffice Calc. Po přidání dat do tabulky vyberte rozsah dat, přejděte na možnost „Vložit“ a vyberte možnost „Graf“. Tím se otevře Průvodce grafem, který vás provede procesem tvorby grafu a jeho úpravami.

Otevřete tabulkový procesor OpenOffice Calc a zadejte data, která chcete zahrnout do čárového grafu.

Jak vložit čárový graf v OpenOffice Calc. 2. Klepnutím a přetažením myší přes buňky vyberte rozsah dat, který bude zobrazen v grafu. 3. Výběrem možnosti „Graf“ z nabídky „Vložit“ v horní části obrazovky spusťte Průvodce grafem. 4. Ze seznamu dostupných typů grafů v Průvodci grafem vyberte jako typ grafu „Line“. 5. Chcete-li nastavit rozsah dat, změnit prvky grafu a vybrat styl grafu, postupujte podle pokynů v Průvodci grafem. Chcete-li přidat čárový graf do tabulky, klepněte na tlačítko „Dokončit“ poté, co jste spokojeni s parametry grafu.

Závěrem lze říci, že program OpenOffice Calc nabízí uživatelsky přívětivé rozhraní a efektivní možnosti pro tvorbu řady druhů grafů a diagramů. Graf v OpenOffice můžete jednoduše vytvořit podle pokynů uvedených v tomto článku a upravit jej tak, aby vyhovoval vašim požadavkům na vizualizaci dat. OpenOffice Calc dokáže vytvořit jakýkoli druh grafu, včetně sloupcových, spojnicových a dalších.

FAQ

Jak vytvořím sloupcový graf v kancelářském balíku Office: Podle níže uvedených kroků vytvoříte sloupcový graf v kancelářském balíku OpenOffice: 1. Spusťte kancelářský balík OpenOffice a vytvořte nový tabulkový dokument.

2. Vyplňte tabulkový procesor svými daty. Pro sloupcový graf jsou nutné dva sloupce dat: jeden pro kategorie nebo popisky a druhý pro hodnoty, které chcete zobrazit. 3. Vyberte informace, které chcete ve sloupcovém grafu zobrazit. 4. V rozbalovací nabídce pod nabídkou „Vložit“ v horní části obrazovky vyberte možnost „Graf“. Následně se otevře Průvodce grafem. 5. V Průvodci grafem vyberte preferovaný podtyp sloupcového grafu tak, že jako typ grafu vyberete „Sloupec“. Před výběrem si můžete prohlédnout dostupné možnosti. 6. Klepnutím na tlačítko „Next“ (Další) přejděte do další fáze Průvodce grafem klepnutím na tlačítko

. 7. Klepněte na tlačítko „Chart Wizard“ (Průvodce grafem). Zkontrolujte, zda je na kartě Data Range (Rozsah dat) vybrán vhodný rozsah dat. V případě potřeby můžete rozsah změnit. 8. Kliknutím na tlačítko „Další“ přejděte do následující fáze. 9. Na kartě Series (Řada) můžete změnit vzhled sloupcového grafu. Podle svého vkusu můžete změnit barvy, přidat popisky dat a změnit další parametry. Proveďte potřebné úpravy a pokračujte stisknutím tlačítka „Další“. Na kartě Title (Název) můžete označit osy x a y a také přidat název grafu. Po zadání požadovaného textu stiskněte tlačítko „Další“. Na kartě Legenda se můžete rozhodnout, zda chcete ke svému grafu zobrazit legendu. Po rozhodnutí klikněte na tlačítko „Další“. 12. Nakonec se můžete rozhodnout, zda chcete na grafu zobrazit popisky dat na kartě Popisky dat. Mohou být zobrazeny buď hodnoty, procenta, nebo obojí. Po provedení volby klikněte na tlačítko „Finish“.

Dokument aplikace Excel nyní vytvoří a zobrazí váš sloupcový graf. Výběrem dalších možností grafu nebo změnou dat v tabulce můžete graf dále upravit.

Jak vytvořím graf v aplikaci Office?

Pomocí aplikace OpenOffice vytvoříte graf podle následujících kroků: Otevřete OpenOffice a spusťte nový dokument nebo vyberte již existující dokument.

2. Zadejte data ve formátu tabulky, přičemž každý řádek představuje datový bod a každý sloupec označuje samostatnou kategorii nebo proměnnou. 3. Po zadání dat vyberte rozsah buněk, které chcete v grafu zobrazit. 4. Na panelu nástrojů vyberte možnost „Vložit“. 5. Chcete-li otevřít Průvodce grafem, vyberte z rozevírací nabídky možnost „Graf“. 6. V Průvodci grafem můžete vybrat druh grafu, který nejlépe reprezentuje vaše data, například sloupcový graf, čárový graf, koláčový graf atd. 7. Vytvořte si vlastní graf výběrem různých možností pro nadpisy, osy a legendy. Dalšími možnostmi jsou tabulka dat nebo popisky dat. 8. Zkontrolujte, zda graf vypadá tak, jak chcete, když provádíte změny, pomocí náhledu. 9. Pokud jste s grafem spokojeni, přidejte jej do dokumentu kliknutím na tlačítko „Dokončit“. Výběrem možnosti „Typ grafu“ nebo „Formátovat graf“ z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši na graf jej můžete dále upravovat a formátovat.

Abyste předešli ztrátě své práce, nezapomeňte dokument vždy často ukládat.