Zaokrouhlení na nejbližší celé číslo. Průvodce přesnou aproximací

Kalkulačky často zaokrouhlují čísla, což znamená odhad hodnoty na nejbližší celé číslo nebo celé číslo. Zaokrouhlování může být užitečným nástrojem pro zefektivnění výpočtů a nabízí stravitelnější reprezentaci dat, ať už pracujete s desetinnými čísly, zlomky nebo procenty. Myšlenkou zaokrouhlování na nejbližší celé číslo se budeme zabývat v tomto článku spolu s podrobnými pokyny, jak jej správně provádět.

Pro zaokrouhlení čísla na nejbližší celé číslo je třeba rozhodnout, zda je desetinná část čísla bližší předchozímu celému číslu, nebo následujícímu celému číslu. Pokud je desetinná část přesně uprostřed mezi dvěma celými čísly, zaokrouhlujete nahoru na nejbližší sudé číslo. Tomuto postupu se říká „zaokrouhlování na polovinu na sudou“ nebo „bankéřovo zaokrouhlování“.

Ukažme si na příkladu, jak tento postup funguje. Chceme-li zaokrouhlit číslo 329,54 na nejbližší celé číslo, podíváme se na desetinnou část. Desetinná část je v tomto případě 0,54. Zaokrouhlíme na nejbližší celé číslo, protože 0,54 je blíže 1 než 0. Takže 330 je výsledek zaokrouhlení 329,54 na nejbližší celé číslo.

Dalším příkladem je zaokrouhlení 3,5 na nejbližší celé číslo. Desetinná část je v tomto případě stejně vzdálená od 3 a 4. Je-li desetinná část přesně 0,5, zaokrouhlujeme na nejbližší sudé číslo podle pravidla „zaokrouhluj polovinu na sudou“. Protože 4 je sudá a 3 a 4 jsou stejně daleko od 3,5, zaokrouhlíme 3,5 na 4.

Nyní se zamysleme nad zaokrouhlením čísla 5,36 na nejbližší celé číslo. V tomto případě je desetinná část 0,36. Zaokrouhlíme na nejbližší celé číslo, protože 0,36 je blíže k 0 než k 1. Zaokrouhlením na nejbližší celé číslo tedy 5,36 bude 5,36.

Závěrem lze říci, že při zaokrouhlování na nejbližší celé číslo se vyhodnocuje, zda je desetinná část čísla bližší předchozímu celému číslu nebo následujícímu celému číslu. Zaokrouhlujete na nejbližší sudé číslo, pokud je desetinná část přesně uprostřed mezi dvěma celými čísly. Podle těchto postupů můžete přesně zaokrouhlit libovolné číslo na nejbližší celé číslo. Zaokrouhlování čísel může být užitečné zejména při práci s obrovskými soubory dat nebo při zjednodušování složitých výpočtů.

FAQ
Co je 2,5 zaokrouhleno na nejbližší celé číslo?

2,5 je zaokrouhleno na nejbližší celé číslo, které se rovná 3.

Co je 2,7 zaokrouhleno na nejbližší celé číslo?

2,7 se zaokrouhlí na nejbližší celé číslo, což je 3.

Jaká je hodnota 5,6 zaokrouhlená na nejbližší celé číslo?

Pokud je desetinná část 0,5 nebo větší, zaokrouhlíme nahoru na nejbližší celé číslo, abychom zaokrouhlili 5,6 na nejbližší celé číslo. Desetinná část čísla 5,6 je v tomto případě 0,6, což je více než 0,5. Výsledek zaokrouhlení 5,6 na nejbližší celé číslo je 6.

Kolik je 6,5 po zaokrouhlení na nejbližší celé číslo?

Typickým pravidlem při zaokrouhlování čísla 6,5 na nejbližší celé číslo je zaokrouhlovat nahoru, pokud je desetinná část 0,5 nebo větší, a dolů, pokud je desetinná část menší než 0,5. V tomto případě zaokrouhlujeme nahoru, protože desetinná část je přesně 0,5. Při zaokrouhlení na nejbližší celé číslo je tedy 6,5 7.

Kolik je 4,5 po zaokrouhlení na nejbližší celé číslo?

Převedeme-li 4,5 na nejbližší celé číslo, dostaneme řešení 5.

Jak zaokrouhlíte číslo 7,5 na nejbližší celé číslo?

Podle základního pravidla zaokrouhlování byste měli číslo 7,5 zaokrouhlit na nejbližší celé číslo, pokud je desetinná část 0,5 nebo vyšší, a na méně než 0,5, pokud chcete zaokrouhlit na nejbližší nižší celé číslo.

Desetinná část čísla 7,5 je v tomto případě přesně 0,5. V souladu s pravidlem zaokrouhlujete na nejbližší sudé celé číslo, pokud je desetinná část přesně 0,5. Zaokrouhlíte tedy 7,5 dolů na 7, protože 7 je již liché číslo.