Jak připojit optický kabel k TV. Průvodce krok za krokem

Co je lepší HDMI nebo optický kabel?
Optický kabel – použití Umožňují správné fungování zařízení ve velkých výškách, při mezních teplotách a v přítomnosti silného elektromagnetického rušení. Optické kabely se skvěle hodí pro bezeztrátový přenos zvuku a obrazu – místo tradičního kabelu HDMI se skvěle osvědčí optický kabel pro domácí kino.
Další informace najdete na www.tme.eu

Pro připojení audio zařízení k televizoru se běžně používá optické připojení, někdy označované jako kabely TOSLINK nebo SPDIF. Jsou ideální pro systémy domácího kina a milovníky zvuku, protože poskytují vysoce kvalitní digitální přenos zvuku. V tomto příspěvku vás provedeme jednotlivými kroky připojení optického kabelu k televizoru, zodpovíme typické dotazy a poskytneme rady pro řešení problémů.

Jak mám prosím připojit optický kabel k televizoru Samsung? Technika připojení optického kabelu k televizoru Samsung je jednoduchá. Nejprve vyhledejte optický zvukový výstup televizoru; obvykle je označen jako „Optický“ nebo „Digitální zvukový výstup“. Optický kabel by nyní měl mít jeden konec pevně zasunutý do portu optického zvukového výstupu. Abyste předešli případným zvukovým zádrhelům, ujistěte se, že je připojení bezpečné. Druhý konec optického kabelu by pak měl být připojen k optickému vstupu vašeho audio systému, kterým může být AV přijímač nebo soundbar. Chcete-li po připojení povolit optický zvukový výstup na televizoru, bude možná nutné změnit nastavení zvuku. 2. Mají všechny televizory optické kabelové vstupy?

Ne, ne všechny televizory je mají. O tom, zda má televizor optický zvukový výstup, rozhoduje model a výrobce televizoru. Zatímco většina současných televizorů optické zvukové výstupy nabízí, některé cenově dostupnější nebo starší modely je mít nemusí. Zda je televizor vybaven optickým vstupem, zjistíte v uživatelské příručce nebo vyhledáním požadovaných portů na zadní nebo boční straně televizoru. Alternativně můžete vyhledat specifikace televizoru na internetu nebo požádat o pomoc zákaznický servis výrobce. Co máte dělat, pokud váš televizor nemá optický vstup?

3. Pokud televizor nemá optický vstup, existují i jiné způsoby připojení zvukového zařízení. Pokud to televizor a zvukové zařízení umožňují, je jednou z možností připojení prostřednictvím připojení HDMI ARC (Audio Return Channel). Jediné připojení HDMI nyní může přenášet zvuk i obraz díky HDMI ARC, čímž odpadá požadavek na optický kabel. Ačkoli kvalita zvuku nemusí být tak dobrá jako u optického nebo HDMI připojení, další alternativou je použití analogových audio konektorů, jako jsou RCA nebo 3,5mm konektory pro sluchátka. Kromě toho můžete pomocí digitálně-analogového převodníku zvuku přeměnit optický signál na analogový signál, který funguje s televizorem.

4. Potřebuji pro soundbar optický kabel a kabel HDMI? Za většiny okolností není při připojení soundbaru k televizoru nutné používat jak HDMI, tak optický kabel. V závislosti na vašem vkusu a portech, které jsou na vašem zařízení k dispozici, můžete k přenosu vysoce kvalitních digitálních zvukových signálů použít buď HDMI, nebo optické připojení. Pokud váš televizor i reproduktor podporují HDMI ARC, doporučuje se použít kabel HDMI, protože může přenášet audio i video signály. Optický kabel však bude fungovat, pokud váš televizor nepodporuje HDMI ARC nebo pokud se rozhodnete použít optické připojení. Je nezbytné mít na paměti, že HDMI ARC nabízí další funkce, jako je ovládání hlasitosti a synchronizace zvuku, které optické připojení nemusí nabízet.

Závěrem lze říci, že nastavení optického kabelu pro televizor je jednoduchá operace, která vyžaduje pouze vyhledání optického zvukového výstupu zařízení a pevné připojení kabelu k němu. Pro zajištění kompatibility je důležité zkontrolovat specifikace televizoru nebo se podívat do uživatelské příručky, protože ne všechny televizory mají optický vstup. Pokud televizor optický vstup nemá, lze použít alternativní připojení, například HDMI ARC nebo analogový zvuk. Vychutnejte si lepší kvalitu zvuku, kterou optické kabely poskytují, provedením nezbytných úprav v nastavení zvuku televizoru.

FAQ
Který zvuk je lepší optický nebo HDMI?

Vysoce kvalitní zvuk lze přenášet přes optické i HDMI kabely, ale existují mezi nimi určité rozdíly.

Zvukové signály jsou přenášeny prostřednictvím světelných impulsů po optických kabelech, někdy označovaných jako kabely TOSLINK. Produkují vysoce kvalitní zvuk a mohou podporovat formáty prostorového zvuku až 5.1 nebo 7.1. Optické kabely jsou navíc odolné vůči elektromagnetickému rušení a představují spolehlivou volbu pro přenos zvuku.

Naproti tomu kabely HDMI mají schopnost přenášet jak zvukové, tak obrazové signály. Jsou kompatibilní s celou řadou zvukových formátů, včetně nejnovějších formátů prostorového zvuku, jako jsou Dolby Atmos a DTS:X. Další výhodou je možnost přenášet přes kabely HDMI zvuk s větší šířkou pásma, například nekomprimované formáty.

Rozhodnutí mezi optickým a HDMI kabelem nakonec závisí na vašich jedinečných požadavcích a možnostech vašeho zařízení. Pokud jsou vaše zařízení vybavena optickými přípojkami a vaše primární použití je přenos zvuku, mohou optické kabely poskytovat skvělou kvalitu zvuku. Kabely HDMI však budou lepší volbou, pokud potřebujete přenášet také video ve vysokém rozlišení nebo využívat nejmodernější zvukové formáty.

Je optický kabel lepší než HDMI?

V závislosti na vašich konkrétních požadavcích a vkusu má každé optické a HDMI připojení své výhody.

Hlavním použitím optických kabelů, někdy označovaných jako kabely TOSLINK, je přenos zvukových signálů. Nedochází u nich k elektromagnetickému rušení, protože přenášejí zvukový signál pomocí světla namísto elektřiny. Z tohoto důvodu jsou vhodnou volbou pro scénáře vyžadující přenos zvuku na velké vzdálenosti nebo v prostředí s velkým množstvím elektrického rušení. Optická připojení mohou také pojmout vícekanálové zvukové formáty, jako jsou DTS a Dolby Digital.

Připojení HDMI však umožňují přenášet jak zvukové, tak obrazové signály. Podporují nekomprimované zvukové formáty, jako jsou Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio, a také formáty videa a zvuku s vysokým rozlišením. Kromě toho jsou připojení HDMI kompatibilní s technologiemi, jako je HDMI-CEC (Consumer Electronics Control), která umožňuje dálkové ovládání více zařízení.

Optické kabely i kabely HDMI mohou přenášet zvukové signály s vysokou úrovní kvality zvuku. Nicméně díky své schopnosti přenášet nekomprimované zvukové signály mohou kabely HDMI nabídnout mírnou výhodu, pokud máte špičkový zvukový systém nebo chcete plně využít zvukové formáty s vysokým rozlišením.

O tom, zda zvolíte optické nebo HDMI kabely, nakonec rozhodnou vaše individuální potřeby, včetně připojovaných zařízení, jejich vzájemné vzdálenosti a formátů zvuku a videa, které potřebujete podporovat.