Jak získat WiFi 6E. Vše, co potřebujete vědět

Jaký je rozdíl mezi Wi-Fi 5 a 6?
Na rozdíl od přeplněných pásem na frekvenci 2,4 GHz a 5 GHz se na plně otevřeném spektru frekvence 6 GHz nachází pouze úsporná připojení WiFi 6E, čímž se eliminují problémy spojené se zahlcením sítě, které je typické pro mnoho současných WiFi sítí. Cached
Další informace najdete na www.alza.cz

Nejnovější iterace bezdrátové technologie WiFi 6E nabízí vyšší kapacitu, nižší latenci a vyšší rychlost. Uživatelé dychtivě aktualizují své sítě a přístroje, aby mohli těžit z jejího zavedení. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak získat WiFi 6E, probereme, zda je cenově výhodná, zjistíme, zda ji váš počítač podporuje, podíváme se na kompatibilitu zařízení a zvážíme, zda je WiFi 6E zbytečná.

Před použitím WiFi 6E se ujistěte, že je váš router s touto technologií kompatibilní. WiFi 6E pracuje ve frekvenčním pásmu 6 GHz, což je nové spektrum, které bylo právě zpřístupněno pro nelicencované použití. Budete proto potřebovat směrovač vyrobený speciálně pro WiFi 6E. Zjistěte, zda váš poskytovatel internetových služeb nebo výrobce vašeho směrovače prodává směrovače kompatibilní s WiFi 6E, a kontaktujte je. Pokud ne, možná byste měli zvážit pořízení nového směrovače, který s touto technologií pracuje.

Jakmile si pořídíte směrovač WiFi 6E, budete potřebovat zařízení, která se k němu budou moci připojit. Vzhledem k tomu, že WiFi 6E je relativně nová technologie, ne všechna zařízení ji v současné době podporují. Mnoho výrobců však uvádí na trh výrobky kompatibilní s WiFi 6E, včetně mobilních telefonů, notebooků a tabletů. Chcete-li při nákupu nových zařízení zajistit kompatibilitu, hledejte emblém WiFi 6E nebo si prohlédněte specifikace. I když již máte zařízení nekompatibilní s WiFi 6E, mohou se stále připojit ke směrovači WiFi 6E, ale nebudou moci využívat vylepšené funkce.

Nyní si řekneme, zda se WiFi 6E vyplatí. O odpovědi rozhodnou vaše konkrétní přání a požadavky. WiFi 6E je nejlepší volbou pro přetížené sítě nebo místa, kde je připojeno mnoho zařízení, protože nabízí výrazné zlepšení rychlosti, kapacity a snížení latence. WiFi 6E může výrazně zlepšit vaše zkušenosti, pokud se často potýkáte s přetížením sítě nebo používáte programy, které vyžadují velké množství dat. Výhody WiFi 6E však nemusí být tak patrné, pokud žijete v malé domácnosti s omezeným počtem zařízení a nevyžadujete extrémně vysoké rychlosti.

Některé současné počítače nepodporují WiFi 6E, pokud jde o kompatibilitu s počítačem. Můžete vyhledat emblém WiFi 6E na produktové stránce počítače nebo se podívat do specifikací výrobce a zjistit, zda je váš počítač kompatibilní s WiFi 6E. Můžete také prozkoumat bezdrátovou kartu, která je v počítači aktuálně nainstalována. Pokud je karta kompatibilní s WiFi 6E, budete se moci připojit k sítím WiFi 6E. Pokud váš počítač standard WiFi 6E nepodporuje, možná budete chtít upgradovat bezdrátovou kartu nebo použít externí adaptér WiFi.

Pojďme si na závěr říci, zda je WiFi 6E zbytečné. Přestože WiFi 6E přináší oproti předchozím generacím značný pokrok, ne každý uživatel využije všechny její výhody. WiFi 6E může být pro vaše požadavky nadbytečná, pokud máte malou domácnost, málo zařízení a nepotřebujete opravdu vysoké připojení. Nicméně s postupem času, kdy WiFi 6E začne podporovat stále více přístrojů, může být dosaženo standardu pro bezdrátové připojení. Je také důležité si uvědomit, že uvedení WiFi 6E zaručuje, že vaše síť bude odolná vůči budoucnosti, jakmile tuto technologii přijme více zařízení.

Závěrem lze říci, že získání standardu WiFi 6E vyžaduje nákup směrovače, který je s tímto standardem kompatibilní, a zajištění kompatibility vašich zařízení. Je ideální pro přetížené sítě, protože má mnoho výhod z hlediska rychlosti, kapacity a snížení latence. O tom, zda se rozhodnete pro přechod na WiFi 6E, rozhodnou vaše konkrétní požadavky a nároky. Než začnete zvažovat, zda se vám WiFi 6E vyplatí, vezměte v úvahu počet zařízení ve vaší síti, velikost vaší domácnosti a využití internetu.

FAQ
Je WiFi 6E lepší než 6?

Ano, WiFi 6E je vylepšenou verzí WiFi 6 a oproti předchozí verzi má řadu výhod. Přestože WiFi 6 a WiFi 6E sdílejí stejnou základní technologii, jejich hlavní rozdíl je ve frekvenčních pásmech, která používají. WiFi 6E zahrnuje podporu frekvenčního pásma 6 GHz, proto má v názvu písmeno „E“, protože WiFi 6 pracuje převážně ve frekvenčních pásmech 2,4 GHz a 5 GHz.

Zahrnutí pásma 6 GHz do WiFi 6E má řadu výhod. Především poskytuje další spektrum, které je volné pro použití, což snižuje přetížení a rušení zařízení. V důsledku toho se zvyšuje výkon a rychlost. V pásmu 6 GHz je také možné využívat širší kanály, což ještě více zvyšuje rychlost přenosu dat.

WiFi 6E navíc zlepšuje kompatibilitu pro činnosti s vysokou šířkou pásma, jako je hraní her ve virtuální realitě a streamování videa v rozlišení 8K. Navíc má nižší latenci, takže je vhodnější pro aplikace v reálném čase, jako jsou online hry a videokonference.

Závěrem lze říci, že WiFi 6E vylepšuje WiFi 6 tím, že poskytuje vyšší rychlosti, méně rušení, větší kanály a lepší podporu náročných aplikací.

Je 6E rychlejší než 5G?

Na rozdíl od 5G není WiFi 6E rychlejší. WiFi 6E i 5G jsou bezdrátové technologie, i když jejich funkce jsou odlišné.

Nejnovější standard WiFi, WiFi 6E neboli 802.11ax, využívá frekvenční spektrum 6 GHz. Ve srovnání s ostatními generacemi WiFi poskytuje vyšší rychlosti, nižší latenci a větší kapacitu. Jeho nejvyšší potenciální rychlost je však přibližně 9,6 Gb/s.

Technologie mobilních sítí 5G naproti tomu využívá různá frekvenční pásma, včetně nízkých i vysokých frekvencí. S předpokládanou maximální rychlostí až 20 Gb/s má 5G potenciál poskytovat mimořádně vysoké rychlosti. Zaměřuje se na poskytování spolehlivého připojení, minimální latence a podporu značného počtu připojených zařízení a je určena zejména pro mobilní zařízení.

Závěrem lze říci, že WiFi 6E nabízí pokrok oproti dřívějším standardům WiFi, ale nenabízí rychlost 5G.