Jak zjistit, zda váš počítač umí přehrávat Blu-ray

Způsob konzumace materiálů ve vysokém rozlišení se díky technologii Blu-ray výrazně změnil. Ne všechny počítače však mohou disky Blu-ray přehrávat. Pokud si nejste jisti, zda váš počítač dokáže přehrávat disky Blu-ray, je třeba myslet na několik důležitých věcí. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak zkontrolovat, zda váš počítač dokáže přehrávat disky Blu-ray, a také se budeme zabývat otázkami týkajícími se přehrávání disků DVD, připojování disků Blu-ray k počítači a používání přehrávače médií VLC.

1. Ověření hardwarových specifikací Prvním krokem při rozhodování o tom, zda počítač dokáže přehrát disky Blu-ray, je prozkoumání hardwarových požadavků počítače. Jednotka Blu-ray je prvek, který je pro přehrávání disků Blu-ray nejdůležitější. Hledejte fyzickou jednotku Blu-ray v přihrádce na disky počítače nebo externí jednotku Blu-ray, která je připojena přes USB. Pokud počítač nemá jednotku Blu-ray, nemůže přehrávat disky Blu-ray.

Kromě toho musí být grafická karta v počítači kompatibilní s HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Bezpečnostní mechanismus zvaný HDCP zajišťuje, aby byl při přehrávání chráněn materiál chráněný autorskými právy. Otevřete Správce zařízení v systému Windows nebo O tomto počítači v systému MacOS a přejděte do části Adaptéry displeje, abyste zjistili, zda je vaše grafická karta kompatibilní s HDCP.

Kompatibilita se softwarem a operačními systémy:

Přehrávání disků Blu-ray není podporováno pouze hardwarem. Je zapotřebí také operační systém kompatibilní s Blu-ray a související software. Uživatelé systému Windows mohou zjistit, zda jejich počítač dokáže přehrávat disky Blu-ray, vyhledáním programů pro přehrávání disků Blu-ray, jako je CyberLink PowerDVD nebo Corel WinDVD. V kompatibilních systémech tyto programy přehrávání disků Blu-ray umožňují.

Systém macOS přehrávání disků Blu-ray nativně nepodporuje. Přehrávání disků Blu-ray umožňují aplikace třetích stran, například Macgo Blu-ray Player a Aurora Blu-ray Player. Je důležité mít na paměti, že tato softwarová řešení mohou mít další systémové předpoklady, proto si před stažením nebo zakoupením ověřte podrobnosti.

3. Podpora přehrávání DVD:

Pokud si nejste jisti, zda váš počítač umí přehrávat disky DVD, je důležité vědět, že DVD mechanika je běžnou součástí většiny současných počítačů. Mohou se však vyskytnout výjimky, zejména u ultrabooků nebo malých notebooků, které dávají přednost přenosnosti před optickou mechanikou. Hledejte ve svém počítači DVD mechaniku nebo se podívejte na požadavky výrobce, abyste zjistili, zda váš počítač umí přehrávat DVD disky.

4. Propojení přehrávače Blu-ray s počítačem:

Odpovědí je, že přehrávač Blu-ray lze připojit k počítači. K tomu lze použít externí jednotku Blu-ray propojenou přes USB. Počítač nebo notebook bez vestavěné jednotky Blu-ray lze přesto jednoduše připojit pomocí externích jednotek Blu-ray, které jsou na trhu snadno dostupné. Po připojení lze v počítači použít vhodný software pro přehrávání disků Blu-ray.

5. Přehrávání disků Blu-ray a přehrávač VLC Media Player:

Oblíbený multimediální program VLC media player není vybaven nativní funkcí přehrávání disků Blu-ray. Je však dostupný způsob, jak jej obejít. Omezené přehrávání disků Blu-ray můžete v přehrávači VLC povolit přidáním dalších knihoven a specifických klíčů. Je důležité si uvědomit, že v závislosti na konkrétním šifrování použitém na disku Blu-ray nemusí být tento postup účinný pro všechny z nich.

Na závěr je třeba ověřit, zda váš počítač dokáže přehrávat disky Blu-ray, kompatibilitu grafické karty a kompatibilitu softwaru a operačního systému. Pokud váš počítač není vybaven jednotkou Blu-ray nebo nesplňuje daná kritéria, možná budete muset uvažovat o pořízení externí jednotky Blu-ray nebo o upgradu hardwaru či softwaru.

FAQ
Potřebuji pro svůj počítač jednotku Blu-ray?

Ano, přehrávání disků Blu-ray na počítači vyžaduje jednotku Blu-ray. Aby bylo možné disky Blu-ray přehrávat, musí být určitý druh jednotky schopen číst data ve vysokém rozlišení. Disky Blu-ray nelze přečíst standardními jednotkami DVD. Pokud tedy chcete sledovat filmy Blu-ray nebo používat aplikace Blu-ray, musíte se ujistit, že je v počítači nainstalována jednotka Blu-ray.

Umí program VLC přehrávat disky Blu-ray?

Disky Blu-ray lze přehrávat pomocí přehrávače médií VLC, ano. Je třeba zdůraznit, že VLC nemá vestavěné funkce pro dešifrování disků Blu-ray. Abyste mohli pomocí VLC přehrávat disky Blu-ray, museli byste si nainstalovat další knihovny nebo software pro dešifrování obsahu Blu-ray. Oblíbenou metodou umožňující potřebné dešifrování pro přehrávání disků Blu-ray je použití VLC s programem třetí strany nazvaným „AACS Updater“.

Může můj počítač přehrávat disky Blu-ray 4K?

Při zjišťování, zda váš počítač dokáže přehrát disky 4K Blu-ray, je třeba vzít v úvahu několik věcí. Nejprve zjistěte, zda je váš počítač vybaven jednotkou Blu-ray, která dokáže přehrávat disky 4K Blu-ray. Jednotka musí mít na štítku označení „Ultra HD Blu-ray“ nebo „4K Blu-ray“.

Za druhé se ujistěte, že váš počítač splňuje minimální hardwarové standardy pro přehrávání disků 4K Blu-ray. K tomu je zapotřebí dostatečný procesor (Intel Core i5 nebo vyšší), dostatečná paměť RAM (8 GB nebo více) a dedikovaná grafická karta (NVIDIA GeForce GTX 1050 nebo vyšší).

Zatřetí se ujistěte, že software pro přehrávání médií ve vašem počítači a operační systém zvládne přehrávání videa 4K Blu-ray. Uživatelé systému Windows často používají systém Windows 10 a srovnatelné programy, jako je PowerDVD nebo VLC.

V neposlední řadě zkontrolujte, zda je váš počítač připojen k displeji 4K, který podporuje HDCP 2.2, protože obsah 4K Blu-ray musí být přehráván s jeho pomocí.

Zda je váš počítač schopen přehrávat 4K Blu-ray, můžete posoudit s ohledem na tyto proměnné.