Jak zjistit, zda máte USB 2.0, a související otázky

Co je USB 20?
USB 2.0 dosahuje rychlosti přenosu 480Mbit/s a dnes ho můžete využívat pro zařízení, kde není potřeba tak vysokých přenosových rychlostí. Typicky tiskárny, klávesnice, myši. Fungují ale dobře i s externími disky a Flashdisky, jen přenos je o něco pomalejší. Cached
Další informace najdete na www.pocitacezababku.cz

Oblíbeným rozhraním pro připojení zařízení k počítačům a jiným elektrickým zařízením je USB (Universal Serial Bus). Ve srovnání s předchozím standardem USB 1.1 se rychlost přenosu dat zavedením rozhraní USB 2.0 výrazně zvýšila. Existuje několik jednoduchých technik, jak zjistit, zda máte USB 2.0 nebo jinou verzi. Jak zjistit, zda máte USB 2.0:

1. Pomocí níže uvedených kroků můžete zjistit, zda má váš počítač nebo zařízení porty USB 2.0. Zjistěte, zda má váš počítač nebo zařízení porty USB 2.0:

1. Zkontrolujte porty fyzicky: Zatímco porty USB 3.0 jsou často modré, porty USB 2.0 jsou obvykle černé. Nejedná se o spolehlivý postup, protože barevné značení není použito jednotně. 2. Zkontrolujte správce zařízení: Při použití systému Windows můžete otevřít Správce zařízení tak, že jej vyberete z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a rozbalíte kategorii řadičů univerzální sériové sběrnice. Máte porty USB 2.0, pokud názvy zařízení obsahují „Enhanced Host Controller“ nebo „USB 2.0“. Jak zkontrolovat, zda máte kabel USB 2.0:

2. Vzhledem k tomu, že kabely USB obvykle postrádají jakékoli viditelné znaky, může být identifikace verze jednoho z nich poněkud složitější. Konec kabelu USB 2.0, který se připojuje k počítači nebo rozbočovači USB, obvykle obsahuje obdélníkový konektor se čtyřmi kolíky uprostřed, který se nazývá konektor typu A. Na konci kabelu USB 2.0, který se připojuje k počítači nebo rozbočovači USB, se obvykle nachází konektor typu A. Tento styl konektoru však mohou používat i kabely USB 1.1. Pokud chcete mít jistotu, doporučujeme zkontrolovat obal, podívat se na požadavky výrobce nebo vybrat kabel, o kterém je známo, že je kompatibilní s USB 2.0. Jak zjistit, zda má vaše zařízení port USB 2.0 nebo 3.0:

3. Je důležité rozlišovat mezi připojením USB 2.0 a USB 3.0, protože USB 3.0 nabízí vyšší rychlost přenosu dat. Jak zjistit, jaký typ portu máte, je následující:

1. Hledejte hmatatelné náznaky: Jak již bylo uvedeno, porty USB 3.0 mají často modrou barvu, zatímco porty USB 2.0 jsou obvykle černé. I když to není vždy spolehlivé, mějte na paměti, že ne všichni výrobci tuto barevnou paletu dodržují.

2. Zkontrolujte označení portů: Na některých počítačích nebo gadgetech může být vedle každého portu vyznačena verze USB. Chcete-li zjistit, zda je port USB 3.0, hledejte vedle portu indikátory „SS“ (SuperSpeed) nebo „USB 3.0“. Může se jednat o port USB 2.0, protože žádné takové označení není.

4. Tipy, jak zjistit, zda je váš port USB 2.0 nebo 1.1: Podle těchto postupů zjistíte verzi USB připojeného zařízení, například jednotky flash nebo externího pevného disku: 1. Chcete-li získat přístup ke Správci zařízení v systému Windows, klepněte pravým tlačítkem myši na tlačítko Start, zvolte Správce zařízení a rozbalte kategorii řadičů univerzální sériové sběrnice.

2. Vyhledejte zařízení USB, které chcete ověřit, a dvakrát na něj klikněte. 3. V okně vlastností vyberte kartu „Podrobnosti“ nebo „Upřesnit“. 4. Zkontrolujte hodnotu atributu „Device Descriptor“ nebo „Device Protocol“. Miniaplikace používá rozhraní USB 2.0, pokud má označení „USB 2.0“ nebo „USB 2.1“. Závěrem lze říci, že pochopení možností a kompatibility zařízení závisí na tom, zda máte USB 2.0 nebo jinou verzi. Verzi USB počítače, kabelů a připojených zařízení můžete s jistotou určit pohledem na fyzické porty, kontrolou správce zařízení a analýzou vlastností zařízení.

FAQ
Jak zjistím, jaký typ konektoru USB mám?

K určení typu zástrčky USB, kterou máte, lze použít fyzické vlastnosti samotné zástrčky. Zatímco zástrčky USB 3.0 mají celkem devět pinů, zástrčky USB 2.0 mají čtyři piny.

Kolíky v zástrčkách USB 2.0 jsou obvykle černé a mají obdélníkový tvar se dvěma plochými rovnoběžnými hranami. Pro zajištění správné orientace při zasouvání zástrčky do portu obsahuje zástrčka navíc na jedné straně plastový výstupek.

Naproti tomu zástrčky USB 3.0 jsou o něco větší než zástrčky USB 2.0 díky dalším pěti kolíkům, které jsou umístěny na vnitřní straně zástrčky. Aby je bylo možné odlišit od černých pinů USB 2.0, jsou dodatečné piny obvykle zbarveny modře.

Podle fyzických vlastností a konfigurace pinů rychle poznáte, zda máte zástrčku USB 2.0 nebo USB 3.0.

Jak vypadá USB 2.0?

Obdélníkový port USB 2.0 má obvykle plochou spodní část a mírně zaoblené rohy. Uvnitř jsou čtyři kovové kontakty – dva nahoře a dva dole. Kontakty nahoře jsou o něco delší než kontakty dole. Uprostřed portu je navíc malý plastový výstupek, který pomáhá přesně zarovnat konektor USB při jeho zasunutí. Konektor USB 2.0 je vybaven čtyřmi kovovými kontakty, které odpovídají kontaktům uvnitř portu, a má obdélníkový tvar s plochým koncem a mírně zkoseným okrajem.

Jakou verzi USB mám?

Pomocí níže uvedených kroků můžete zjistit, jakou verzi USB máte: 1. Zkontrolujte fyzické porty: Porty USB 3.0 jsou často modré, zatímco porty USB 2.0 jsou obvykle černé. Mějte však na paměti, že ne všechny miniaplikace důsledně používají toto barevné značení. 2. Zkontrolujte specifikace výrobku: Zkontrolujte, zda je verze USB uvedena ve specifikacích počítače nebo zařízení, a vyhledejte ji na internetu. Obvykle můžete tuto informaci najít v nastavení zařízení, na webových stránkách výrobce nebo v uživatelské příručce. 3. Využijte softwarové nástroje Existuje řada softwarových řešení, která vám mohou poskytnout podrobné informace o verzi USB, kterou používáte. Jedním z dobře známých nástrojů je USBDeview, bezplatný program, který zobrazuje komplexní podrobnosti o všech zařízeních USB připojených k počítači, včetně jejich verze. 4. Prozkoumejte operační systém. V závislosti na operačním systému vám nastavení systému nebo správce zařízení mohou umožnit zjistit verzi USB. Záznamy s označením „USB 2.0“ nebo „USB 3.0“ můžete vyhledat například ve správci zařízení systému Windows rozbalením oblasti „Řadiče univerzální sériové sběrnice“.

Pomocí níže uvedených metod byste měli být schopni zjistit, jakou verzi USB máte.